Πρόταση μομφής-Το παρασκήνιο…

Πρόταση μομφής-Το παρασκήνιο…

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

«Η Δημοκρατία δεν φοβάται τίποτα, ο κ. Σαμαράς φοβάται την Δημοκρατία» δηλώνει ο Νίκος Παππάς και υπενθυμίζει πως και ο πρώην πρωθυπουργός «έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και την άλλη μέρα πήρε πόδι». Τα νέα μέτρα, η τρόικα, το σκάνδαλο των ναυπηγείων και η επέμβαση στην ΕΡΤ στην ατζέντα του Τσίπρα, που στοχεύει τον πρωθυπουργό.

Στα ύψη ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «μέγιστη θεσμική εκτροπή» και για έλλειψη «κοινωνικού ερείσματος και λαϊκής νομιμοποίησης».

Ο Αλέξης Τσίπρας θέτει στο στόχαστρό του προσωπικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για φυγοδικία από τη Βουλή. Στην ατζέντα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι τα νέα μέτρα, η στρατηγική αντιμετώπισης του χρέους της χώρας, η επέμβαση των ΜΑΤ στη ΕΡΤ, το σκάνδαλο των ναυπηγείων. Αναμένεται δε να εγκαλέσει τον πρωθυπουργ�� γιατί δεν συμβάλει με πρωτοβουλίες και κινήσεις στην επιτυχή κατάληξη της Εξεταστικής που συγκροτεί το Ευρωκοινοβούλιο, υπενθυμίζοντας μάλιστα και την προεκλογική του δέσμευση ότι η κυβέρνησή του θα κάνει μια Εξεταστική και αυτή θα είναι για το Μνημόνιο.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση-απάντηση του Νίκου Παππά, διευθυντή του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στον πρωθυπουργό, που τόνισε χθες ότι η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος. «Η Δημοκρατία δεν φοβάται τίποτα, ο κ. Σαμαράς τη Δημοκρατία» δήλωσε ο Νίκος Παππάς, ενώ στις αιτιάσεις ότι με την πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει την κυβέρνηση για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, απάντησε μιλώντας στο Action 24: «Και ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και την άλλη μέρα πήρε πόδι»!

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι μέσω της πρότασης δυσπιστίας το ΠΑΣΟΚ, που αναδεικνύεται στον αδύνατο κρίκο της κυβέρνησης, θα εμφανιστεί ως «συνιστώσα της ΝΔ», ενώ απορία εκφράζουν για το ενδεχόμενο «λευκό» ή «παρόν» της ΔΗΜΑΡ.

Ομιλία στο LEVY

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, το μεσημέρι σήμερα, στις 15.45΄, θα απευθύνει χαιρετισμό σε Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Η κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα και η εμπειρία με τις πολιτικές λιτότητας» που διοργανώνει το Levy Economics Institute.

Το παρασκήνιο

Η απόφαση για την πρόταση δυσπιστίας ελήφθη στη… Φραγκφούρτη, όπου σταμάτησε για ανεφοδιασμό το αεροσκάφος της γραμμής από την Ουάσιγκτον για την Αθήνα. Όταν στη γερμανική πόλη ο Αλ. Τσίπρας (που συνοδευόταν από τον Γιώργο Σταθάκη και τον Νίκο Παππά) άνοιξε το κινητό του και είδε τα sms που τον ειδοποιούσαν για την επέμβαση των ΜΑΤ κατέληξε στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας. Μίλησε τηλεφωνικά με στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Γιάννης Δραγασάκης και όρισε για το απόγευμα σύγκλιση του προεδρείου της ΚΟ με διευρυμένη σύνθεση και συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου ομοφώνως συμφωνήθηκε η κατάθεση της πρότασης.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ