Συνάντηση με Σαμαρά-Βενιζέλο ζητά η ΚΕΔΕ

Συνάντηση με Σαμαρά-Βενιζέλο ζητά η ΚΕΔΕ

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κώστας Ασκούνης, προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της ΚΕΔΕ, σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020), όπου οι δήμοι καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Στην επιστολή, που επίσης κοινοποιείται στους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, η ΚΕΔΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των δήμων ενόψει των νέων περικοπών στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και στη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ).

Αξιώνει καίριο ρόλο στο νέο ΕΣΠΑ που εστιάζει κυρίως στις τοπικές κοινωνίες, ζητά «γενναία αύξηση» της ΣΑΤΑ, αλλά και αύξηση των πόρων που αποδίδονται από το Πράσινο Ταμείο στους δήμους, από το 2,5% που είναι σήμερα στο 10%.

Αναφερόμενος δε, στις σαρωτικές περικοπές που υπέστησαν οι δήμοι, ο κ. Ασκούνης σημειώνει, ότι οι μειώσεις στους ΚΑΠ έφθασαν το 2013 το 58% συγκριτικά με το 2009 και ότι στον προϋπολογισμό του 2014 προβλέπονται επιπλέον μειώσεις που φθάνουν στο 53% συγκριτικά με το 2013.

Εξαιτίας αυτών των περικοπών, σημειώνεται, οι δήμοι αδυνατούν πλέον να καλύψουν στοιχειώδεις λειτουργικές τους δαπάνες, να συμπληρώσουν την τεχνική υποδομή των πόλεων (συντήρηση δρόμων, κοινόχρηστων χώρων, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης), να καλύψουν τις κοινωνικές υπηρεσίες, να φροντίσουν τα σχολεία της περιοχής τους, καθώς και τις έκτακτες ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας.

Σε ό,τι αφορά στη ΣΑΤΑ, έχει μειωθεί από 1.107 εκατ. ευρώ το 2009 σε 140 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού 2014.

Η ΣΑΤΑ είναι ο μοναδικός χρηματοδοτικός πόρος των δήμων για μικρά δημοτικά έργα και η ΚΕΔΕ ζητά «γενναία αύξηση».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το ΕΣΠΑ 2014-2020, ο κ. Ασκούνης τονίζει, ότι οι δήμοι υπολογίζουν στη μερική αντιστάθμιση της απώλειας των πόρων τους μέσω του ΕΣΠΑ. Όμως, προστίθεται με έμφαση, ότι η ΚΕΔΕ «δεν έχει προσκληθεί από το αρμόδιο υπουργείο (σ.σ. Ανάπτυξης) να συμβάλλει το σχεδιασμό του».

Ως εκ τούτου, η ΚΕΔΕ ζητά συνάντηση, προκειμένου να θέσει υπόψη της πολιτικής ηγεσίας της κυβέρνησης τις προτάσεις της, αλλά και να αναλάβει όποιες πρωτοβουλίες χρειασθούν για την εφαρμογή όσων συμφωνηθούν.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ