Στοιχεία για συγχωνεύσεις-καταργήσεις ζητά ο Μητσοτάκης

Στοιχεία για συγχωνεύσεις-καταργήσεις ζητά ο Μητσοτάκης

 

Εγκύκλιο με την οποία ζητάει την αποτύπωση της πορείας υλοποίησης των καταργήσεων ή συγχωνεύσεων υπηρεσιών ή φορέων του δημόσιου τομέα, καθώς και την παροχή στοιχείων περί οικονομικού οφέλους από αυτές τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις, απέστειλε σε όλα τα Υπουργεία, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις των φορέων των Υπουργείων εντάσσονται στα μεταρρυθμιστικά μέτρα που προωθούνται στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης με κεντρικό στόχο αφενός την ορθολογική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και αφετέρου τη μη επιβάρυνση του προϋπολογισμού με τα έξοδα λειτουργίας υπηρεσιών και φορέων που δεν εξυπηρετούν πλέον το Δημόσιο συμφέρον. Οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις των φορέων αυτών πραγματοποιήθηκαν με βάση του Νόμους 3895/2010, 4002/2011 και 4109/2013.

 

Η αποστολή της εγκυκλίου εντάσσεται στην ανάγκη για αποτελεσματική παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των καταργήσεων – συγχωνεύσεων με τον εντοπισμό τυχόν καθυστερήσεων (όσον αφορά π.χ. στην ολοκλήρωση της διενεργούμενης εκκαθάρισης και των διαδικασιών τακτοποίησης του προσωπικού, στην αξιοποίηση των ιδιόκτητων κτιρίων και τη λήξη των μισθώσεων των μη ιδιόκτητων, στη διασφάλιση, μεταφορά και αξιοποίηση του κάθε είδους εξοπλισμού κ.λπ.), καθώς και την επιτάχυνση, όπου απαιτείται, των προβλεπόμενων ενεργειών.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα Υπουργεία υποχρεώνονται προκειμένου να καταστεί εφικτός ο υπολογισμός του όποιου δημοσιονομικού οφέλους προκύπτει από την προώθηση δράσεων κατάργησης ή συγχώνευσης υπηρεσιών και φορέων τους, να προβούν στη συμπλήρωση συγκεκριμένου πίνακα για τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν.

 

Διευκρινίσεις για την κινητικότητα

 

Η πλειονότητα των υπαλλήλων του δημοσίου, που οι φορείς τους θα συγχωνευθούν ή καταργηθούν, θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις στον δημόσιο τομέα, ώστε να ανταποκρίνονται τα προσόντα και οι δεξιότητές τους στις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου.

Αυτό επισημαίνει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας περί κατάργησης- συγχώνευσης 800 οργανισμών, από τους οποίους θα προέλθουν 30.000 διαθέσιμοι υπάλληλοι.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτηρίζει το δημοσίευμα παραπλανητικό και τονίζει πως δημιουργεί σύγχυση σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, ενώ διευκρινίζει για μία ακόμη φορά ότι «οι σχετικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας από το 2012 αφορούν την κινητικότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, το 2013. Κανένα άλλο πρόγραμμα κινητικότητας δεν περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ