• Συνεργασία με Κίνα και Φιλιππίνες για τον πολιτισμό

  6:38 μμ, Πέμπτη 24 Οκτ 2013 6:38 μμ, Πέμπτη 24 Οκτ 2013

  Συνεργασία με Κίνα και Φιλιππίνες για τον πολιτισμό

  Συναντήσεις με τον Υπουργό Πολιτισμού των Φιλιππινών και τον Υφυπουργό Πολιτισμού της Κίνας είχε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

  Ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον υπουργό Πολιτισμού των Φιλιππίνων Φελίπε Μ. Ντε Λεόν με θέμα τις ανταλλαγές καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και για συνεργασία πολιτιστικών οργανισμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Στη συνάντηση τονίστηκαν τα κοινά σημεία στις δυο κοινωνίες, όπως ο ρόλος των οικογενειακών δεσμών, η θρησκευτικότητα, αλλά και η νέα επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται. Επίσης, συμφωνήθηκε η σύσταση μικτής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να δρομολογήσει συστηματικότερες σχέσεις που θα αφορούν τόσο στον αρχαίο όσο και τον σύγχρονο πολιτισμό των δυο χωρών.

  Παράλληλα, η σημερινή συνάντηση του Πάνου Παναγιωτόπουλου με τον Υφυπουργό Πολιτισμού της Κίνας Λι Ζιαοζίε εγκαινίασε ένα νέο κεφάλαιο στενότερης συνεργασίας στις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας- Κίνας. Για «νέο κεφάλαιο στη φιλία και τη συνεργασία των δυο χωρών» μίλησε και ο υπουργός Πολιτισμού καλωσορίζοντας τον κ. Ζιαοζίε, ο οποίος χθες παρευρέθη στην έναρξη τού Διεθνούς Συνεδρίου Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών στο Μουσείο της Ακρόπολης.

  Ο Κινέζος υφυπουργός συνεχάρη τον Έλληνα υπουργό για τη διοργάνωση τού συνεδρίου και για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

  «Η Ελλάδα και η Κίνα είναι δυο από τις αρχαιότερες χώρες με τους αρχαιότερους πολιτισμούς», είπε ο Κινέζος υφυπουργός. Και συνέχισε: «Και οι δυο έχουμε υποφέρει από φαινόμενα αρχαιοκαπηλίας και θα είναι χρήσιμο να έχουμε κοινή στάση απέναντι στην παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων». Δεσμεύτηκε μάλιστα του χρόνου να διοργανώσει το επόμενο συνέδριο η κινεζική κυβέρνηση και κάλεσε τον κ. Παναγιωτόπουλο γι’ αυτό το λόγο στο Πεκίνο. «Έχετε μακρόχρονη πείρα και ελπίζω οι Ελληνες επιστήμονες να συναντηθούν και να συνεργαστούν με τους συμπατριώτες μου», πρόσθεσε.

  Ο Έλληνας υπουργός απάντησε ότι αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Κίνα στελέχη του ΥΠΠΟΑ και καλλιτέχνες με σκοπό τη συστηματικότερη συνεργασία ανάμεσα σε πολιτιστικούς οργανισμούς και ινστιτούτα των δυο χωρών. «Σχέδιό μας είναι η δημιουργία ενός κέντρου για τον κινεζικό πολιτισμό στην Αθήνα και, αντίστοιχα, ενός άλλου για τον ελληνικό πολιτισμό στο Πεκίνο», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Πρότεινε μάλιστα τη σύσταση μικτής, ελληνοκινεζικής επιτροπής, η οποία θα συνεδριάζει δυο ή τρεις φορές το χρόνο με σκοπό να στηρίξει την επικοινωνία υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΠΟΑ, αλλά και επιστημόνων και καλλιτεχνών καθώς και την ανταλλαγή καλλιτεχνικών παραστάσεων και την τόνωση του πολιτιστικού τουρισμού.

  «Ο πολιτισμός μας δεν είναι μόνο η εθνική μας ταυτότητα, αλλά είναι και το διαβατήριό μας για τον κόσμο», επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος, απευθυνόμενος προς τον Κινέζο υφυπουργό, αλλά και προς τον πρέσβη κ. Ντου Κιγουέν και τους αξιωματούχους διευθύνσεων Πολιτιστικών Αγαθών και Αρχαιολογικών Θεμάτων της Κίνας, που τον συνόδευαν. Και πρότεινε να δρομολογηθεί μεταξύ Ελλάδας και Κίνας κοινή στάση στα διεθνή φόρα όπως η UNESCO. Έξαλλου στην ομιλία του στο Leaders Forum που έχει προγραμματιστεί στο Παρίσι στα πλαίσια της 37ης Γενικής Διάσκεψης της UNESCO, ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναδείξει τη σημασία της προσέγγισης του Χανγκτζού, η οποία αναφέρεται στην αξιοποίηση του πολιτισμού προς όφελος και της οικονομικής ανάπτυξης. Συνεχάρη, δε, την κινεζική πλευρά για την ομόφωνη ανάδειξη του Υπουργού Παιδείας της Κίνας Χάο Πινγκ ως Προέδρου της διάσκεψης του κορυφαίου διεθνούς πολιτιστικού οργανισμού.

  Ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε επίσης τους συνομιλητές του ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα συγκαλέσει τον Μάρτιο τού 2014 άτυπη συνάντηση με θέμα: «Συνομιλία εκτός συνόρων- Η περίπτωση της Κίνας, νέες προκλήσεις και δεδομένα στο διεθνή χώρο. «Θα ήθελα να θεωρείτε την Ελλάδα ως την πύλη της Κίνας προς την Ευρώπη» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος προς τους Κινέζους αξιωματούχους.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα