Η ΔΗΜΑΡ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Η ΔΗΜΑΡ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

 

Η ΔΗΜΑΡ έχει, κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κόμματος, για τη ΔΗΜΑΡ ένας σύγχρονος και προοδευτικός ΕΝΦΑ πρέπει:

– “Να αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας και να έχει ισχυρή προοδευτικότητα. Να είναι φόρος ακίνητης περιουσίας και όχι φόρος επί του μεμονωμένου ακινήτου. Αυτό σημαίνει ότι η κλιμάκωσή του πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την αντικειμενική αξία.

-Να έχει αφορολόγητο όριο και για την εντός σχεδίου ακίνητη περιουσία και για τα αγροτεμάχια προκειμένου να προστατευτεί η μικρή ιδιοκτησία και η πρώτη κατοικία.

– Να εξαιρεί τους άνεργους και τα άτομα που είναι στα όρια της φτώχειας.

– Να κάνει διάκριση ανάμεσα στην περιουσία φυσικών προσώπων και στην περιουσία επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας ευνοϊκή αντιμετώπιση για τα ακίνητα που συμμετέχουν στην βιοτεχνική, βιομηχανική και αγροτική παραγωγή ή είναι ακίνητα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

– Να απαλλάσσονται τα ακίνητα που ανήκουν σε Εκκλησία και μοναστήρια και χρησιμοποιούνται ως λατρευτικοί χώροι.

– Να απαλλάσσονται τα ακίνητα, των οποίων η χρήση παραχωρείται στο Ελληνικό Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται το αίτημα των φορολογουμένων, που είναι όμηροι αναξιοποίητων ή μη δυνάμενων να πουληθούν ακινήτων, και ταυτόχρονα το Ελληνικό Δημόσιο (κεντρική διοίκηση –αυτοδιοίκηση) να μπορεί να διαχειρίζεται  σειρά ακινήτων,  για να ασκήσει στεγαστική πολιτική (άστεγοι), αγροτική πολιτική (ακτήμονες) ή οικονομική πολιτική (νέοι επαγγελματίες, κτλ) ακόμη και κοινωνική πολιτική (στέγαση σωματείων, συνοικιακά πάρκινγκ, αυτοδιαχειριζόμενοι κοινωνικοί χώροι κτλ).”

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ