Κομισιόν: Αργεί το μετρό

Κομισιόν: Αργεί το μετρό

«Το μετρό Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα του ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης που καθυστερεί».

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος Μακεδονίας – Θράκης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, αφού αναφερόταν σε στοιχεία της Eurostat που έδειχναν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που εμφανίζονται στις περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης, και δεδομένου ότι «η αξιοποίηση και η καλύτερη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων, και συγκεκριμένα των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ), θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάσχεση της οικονομικής κατάρρευσης των ελληνικών περιφερειών», ζητούσε, μεταξύ άλλων, από την Κομισιόν, να του παραθέσει στοιχεία για την μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του σχετικού ΠΕΠ καθώς και τους άξονες και μέτρα που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Ο κ. Χαν, στην απάντησή του, αφού χαρακτηρίζει «ικανοποιητικό το ρυθμό απορρόφησης του προγράμματος», σημειώνει ότι «για ορισμένα έργα υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω των οικονομικών δυσκολιών των τελικών δικαιούχων, της διαδικασίας πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τη σύναψη συμβολαίων και των χρονοβόρων διαδικασιών απαλλοτρίωσης ή λόγω διαφόρων αναγκών αδειοδότησης».

Συνεχίζοντας την απάντησή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι, «Τον Δεκέμβριο του 2012, αναθεωρήθηκαν τα περιφερειακά προγράμματα με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω στοχοθετημένων ενεργειών για την υποστήριξη των ΜΜΕ. Επιπλέον, αυτή την εποχή προγραμματίζεται νέα αναθεώρηση», και καταλήγει τονίζοντας ότι, «το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που καθυστερεί».

Ο Γιοχάνες Χαν, στην απάντησή του, επισυνάπτει πίνακα «στον οποίο παρουσιάζεται η δημοσιονομική πρόοδος ανά περιφέρεια και ο άξονας προτεραιότητας του επιχειρησιακού προγράμματος «Μακεδονία & Θράκη» 2007-2013». Ο πίνακας αυτό επισυνάπτεται.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ