Κοντά σε υπερκομματική συμφωνία

Κοντά σε υπερκομματική συμφωνία

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν την ψηφοφορία θα συνεχιστούν οι παρασκηνιακές, όσο και πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών και των κομμάτων που μετέχουν στη Βουλή, πλην της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να υπάρξει κοινό μέτωπο κατά την ψήφιση της τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στην ακροδεξιά.

Στόχος, η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του ναζιστικού μορφώματος με την μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή, εις ένδειξιν ενός κοινού μετώπου των εντός συνταγματικού τόξου κομμάτων εναντίον της Χρυσής Αυγής. Αυτή πάντως, θα αναζητηθεί ακόμα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα προηγηθεί της ψηφοφορίας σήμερα στη Βουλή. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που ανακοίνωσε χθες και θα καταθέσει σήμερα εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Έχοντας από πριν συναντηθεί με εκπροσώπους όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, και ενώ συνεχίζει να βρίσκεται σε επαφές μαζί τους, ο κ.Μιχελάκης ανακοίνωσε αλλαγές στην τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων που εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες. Σύμφωνα με αυτές, η εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων :

– Θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.

– Θα αφορά στην «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος».

– Θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης».

Η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται «μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Στο άκουσμα των αλλαγών, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να εξετάσει τις βελτιωτικές προτάσεις, σημειώνοντας πάντως ότι «παραμένουν ορατές διαφωνίες» μεταξύ των δύο πλευρών. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δική του τροπολογία με την οποία ζητά μεταξύ άλλων η εφαρμογή των διατάξεων να αφορά αποκλειστικά σε περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και της αναστολής κρατικής χρηματοδότησης να προηγείται ονομαστική ψηφοφορία και αυξημένη πλειοψηφία 3/5 των βουλευτών.

Και ενώ η μη συμμετοχή της τρομοκρατίας φέρεται να αποτέλεσε «κόκκινη γραμμή» για το υπουργείο Εσωτερικών, η ρύθμιση που προϋποθέτει σχετική απόφαση της Βουλής έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όταν έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για την πλειοψηφία των 3/5, η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών φάνηκε να είναι πολύ κοντά. Στην διατύπωση περί «απόλυτης πλειοψηφίας» πάντως, η Κουμουνδούρου, δεν πήρε σαφή θέση, παραπέμποντας συνολικά το ζήτημα στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια, οπότε και θα εξετάσει «τη διάθεση για συγκλήσεις» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, θετικά είδαν στο ΠΑΣΟΚ τις τροποποιήσεις του Γιάννη Μιχελάκη που λίγο μετά την ψηφοφορία για τις άρσεις ασυλίας βουλευτών χθες στη Βουλή, είχε συνάντηση και με τον Αντώνη Σαμαρά. Τη δική της τροπολογία κατέθεσε -εκπρόθεσμα πάντως και πριν τις τροποποιήσεις Μιχελάκη- η ΔΗΜΑΡ, ρίχνοντας βάρος και στην ανάγκη σαφούς πρόβλεψης και για περιπτώσεις εμπλεκόμενων προσώπων που δεν είναι βουλευτές, με πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου πάντως να ευελπιστούν ότι θα βρεθεί σήμερα η απαραίτητη «χρυσή τομή».

Παράλληλα, οι συζητήσεις συνεχίστηκαν με τους εκπροσώπους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καθώς και με του ΚΚΕ, με το τελευταίο πάντως να αντιδρά στη συμμετοχή του «τρομονόμου», όπως λέει, και την τοποθέτησή του σήμερα στη Βουλή να αναμένεται ιδιαιτέρως σκληρή. Η κυβέρνηση δε, θα ήταν μάλλον ικανοποιημένη ακόμα και με ένα «παρών» εκ μέρους των βουλευτών του ΚΚΕ στην ψηφοφορία.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ