“Πόθεν έσχες” των πολιτικών: Νέα κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Νέα πολιτική αντιπαράθεση με την Νέα Δημοκρατία προκάλεσε η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και που προβλέπει ότι στη δήλωση “πόθεν έσχες” θα περιλαμβάνονται υποχρεωτικά και τα έγγραφα που αποδεικνύουν αν και πώς εξυπηρετούνται τα δάνεια των ανθρώπων που υποβάλλουν τέτοια δήλωση.

Την τροπολογία κατέθεσαν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας χαρακτηρίζεται επιβεβλημένη η επέκταση των υποχρεώσεων υποβολής αρχικής ή ετήσιας δήλωσης «πόθεν έσχες». Η έκθεση τονίζει ότι με την τροπολογία “προβλέπονται αλλαγές στο περιεχόμενο της δήλωσης “πόθεν έσχες” και στην υποχρέωση ανάρτησης αποδεικτικών εγγράφων, με τις οποίες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποτύπωση των δεδομένων που αφορούν σε υποχρεώσεις από δάνεια (ιδίως εκείνα που χορηγούνται από τράπεζες) και στην εξέλιξή τους, με στόχο να αντιμετωπισθούν φαινόμενα έμμεσης επαύξησης περιουσίας ή έμμεσης βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης προσώπων που υποχρεούνται σε τήρηση αυξημένων κανόνων διαφάνειας, αφού μέσω αυτής μπορεί να επέρχεται αδικαιολόγητη παροχή ευνοϊκών αντιπαροχών, χαριστικών πράξεων ή ιδιαίτερα ευνοϊκών ρυθμίσεων, διαγραφών υποχρεώσεων, αναστολών καταβολής δόσεων”.

Η κόντρα

Με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του σπάνε όλα τα ρεκόρ με 12,7 εκατ. ευρώ χρέη σε τράπεζες, βγήκε στο σφυρί η πρώτη κατοικία της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, για χρέη 15.000 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.
Για τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του χαριστικές ρυθμίσεις των δανείων τους, για τους πολίτες που μέσα στο σαρωτικό κύμα ακρίβειας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, πλειστηριασμοί και “ελεύθερη αγορά”.
Είναι αυτονόητο πως ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας πρέπει να παγώσει.
Όπως επίσης αυτονόητο είναι πως περιμένουμε τους βουλευτές, υπουργούς της ΝΔ και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη με τα 1,3 εκατ. χρέη, να ψηφίσουν την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου στα πόθεν έσχες να υποχρεούνται όλοι να δηλώνουν όχι μόνο το ύψος των δανείων τους αλλά και τα έγγραφα των ρυθμίσεών τους.
Για να δούμε εάν είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο και τις τράπεζες».

Στη δήλωση Ηλιόπουλου απάντησε με ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για χυδαιότητα και λαϊκισμό:

«Αδυνατώντας να αντιπαρατεθεί πολιτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να πορεύεται στον γνώριμό του δρόμο της χυδαιότητας.  Βουλευτές της ΝΔ και κυβερνητικά στελέχη πράγματι έχουν δάνεια από τράπεζες, τα οποία δηλώνουν στο «Πόθεν Έσχες». Όπως ακριβώς δάνεια από τράπεζες έχουν και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί Έλληνες. Ούτε μεμπτό είναι, ούτε παράνομο», τονίζει στην ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Επισημαίνει επίσης ότι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ζήτημα το αναγάγει σε αντιπολιτευτικό θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ, συνδέοντάς το, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με ένα συγκεκριμένο ζήτημα, που έχει όντως κοινωνική διάσταση, είναι άλλη μια απόδειξη του ακραίου λαϊκισμού του.
«Όταν μιλάμε για τοξικό κλίμα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό ακριβώς εννοούμε», προσθέτει η ΝΔ.

Σε αυτή την ανακοίνωση απάντησε εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ με νέα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

“Η ΝΔ παραδέχεται ότι δεν θέλει να δημοσιεύεται το πώς ρυθμίζουν τα δάνειά τους οι υπουργοί της. Με την ανακοίνωσή της η ΝΔ των 350 εκατ. ευρώ δανεικών και αγύριστων παραδέχεται ένα πράγμα: Λέει ότι δεν θέλει να αποκαλύπτονται οι ρυθμίσεις των δανείων 13 εκατ. των υπουργών της, γιατί είναι «λαϊκισμός» και «τοξικότητα». Δεν θέλει δηλαδή οι πολίτες και ενδεχομένως απλοί δανειολήπτες να γνωρίζουν πώς αποπληρώνουν τα χρέη τους αυτοί που τους κυβερνούν.

Και όσο για τις υπεκφυγές: Προφανώς και πολλοί βουλευτές όλων των κομμάτων έχουν δάνεια. Προφανώς και δεν είναι ούτε μεμπτό ούτε παράνομο. Ωστόσο, όπως φαίνεται, μόνο αυτοί της ΝΔ αρνούνται να δημοσιεύσουν πώς ρυθμίζονται και πώς εξυπηρετούνται αυτά τα δάνεια, την ώρα που πολίτες χάνουν τα σπίτια τους από πλειστηριασμούς.”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ