Ο Βορίδης για τους πρόσφυγες

Ο Βορίδης για τους πρόσφυγες

Η διεθνής κοινότητα ορθώς επισημαίνει την ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως το ανθρωπιστικό δίκαιο για τους πρόσφυγες και να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, πρόεδρος της 1ης Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών συνεδριάσεών της στη Μπούντβα του Μαυροβουνίου και στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονται στο Μεσογειακό Φόρουμ με θέμα την κρίση στη Συρία. Στιγμάτισε, ωστόσο, ως «υποκριτική» τη στάση χωρών, που «ενώ εγείρουν το ζήτημα αυτό, αφήνουν μόνες τις όμορες χώρες να φέρουν το βάρος αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης».

Ο κ. Βορίδης, αφού επισήμανε τις σοβαρές ελλείψεις και την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα της αντιμετώπισης του Συριακού ζητήματος, εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ψήφισμα 2118 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και καλωσόρισε την προσχώρηση της Συρίας στη διεθνή σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

Η επίτευξη της ανωτέρω συμφωνίας αποτελεί θετική εξέλιξη, η οποία μπορεί να συνεισφέρει στις προσπάθειες για επίτευξη ολοκληρωμένης πολιτικής λύσης στη Συρία, τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και πρόσθεσε πως, από την άλλη, είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να παρακολουθεί την πλήρη συμμόρφωση της Συρίας με τις αναληφθείσες δεσμεύσεις της, αλλιώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που παρέχει το ψήφισμα 2118 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και προβλέπει μέτρα επιβολής της απόφασεως.

Καταλήγοντας ο κ. Βορίδης, τόνισε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, προκειμένου η διεθνής κοινότητα να συζητήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό κατανομής των βαρών, που προκύπτουν από τις αθρωπιστικές κρίσεις, κυρίως στο ζήτημα των προσφύγων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ