Οι εκθέσεις Σένγκεν μάς επιβραβεύουν

Οι εκθέσεις Σένγκεν μάς επιβραβεύουν

 

Για υποκριτική στάση και υπεκφυγές στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης κατηγόρησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου εκείνους που με αφορμή το τραγικό συμβάν στην Λαμπεντούζα κάνουν λόγο για ανάγκη «τιμωρίας» κρατών μελών που δεν προστατεύουν επαρκώς τα ευρωπαϊκά σύνορα από τις παράνομες μεταναστευτικές ροές.

Πριν από λίγες ημέρες ο ηγέτης της γαλλικής δεξιάς (UMP)  Ζαν-Φρανουσά Κοπέ είχε υποστηρίξει την ανάγκη της αναθεώρησης της συμφωνίας Σένγκεν και καταλόγισε αδυναμία στην Ελλάδα  να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Διαβάστε εδω

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην τοποθέτησή του “επί σημαντικών πολιτικών ζητημάτων” κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Παπανικολάου υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και τόνισε:

 «Η τραγωδία στην Λαμπεντούζα – τα εκατοντάδες θύματα και οι αγνοούμενοι – επιβεβαιώνουν ότι παρά τις προσπάθειες, η Ευρώπη παραμένει αδύναμη στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και καταστάσεων στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης. Πριν από ενάμισι χρόνο εδώ, στην Ολομέλεια καλούσαμε και πάλι τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και ελπίζω σήμερα στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

 Καλά θα κάνει λοιπόν όποιος τοποθετείται υποκριτικά και υπεκφεύγει λέγοντας ότι το πρόβλημα αφορά μόνο συγκεκριμένες χώρες όπως την Ιταλία, ή την Ελλάδα, ή την Μάλτα, να αντιλαμβάνεται ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό. Και η απάντηση σε εκείνους που λένε ότι κάποιες χώρες δεν φυλάνε καλά τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι οι ίδιες οι εκθέσεις του Σένγκεν που γίνονται κάθε εξάμηνο, οι οποίες αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν τις προσπάθειες χωρών όπως η Ελλάδα, και αντιλαμβάνονται το πρόβλημα στην ευρωπαϊκή του διάσταση. Όσο λοιπόν δεν λαμβάνονται αλληλέγγυα μέτρα, όσο το 90% των αιτημάτων ασύλου στην Ε.Ε. αφορούν 10 κράτη μέλη και τα άλλα 17 δεν συμβάλλουν, όσο γνήσια αλληλέγγυοι μηχανισμοί, όπως η ρήτρα κατανομής αιτούντων άσυλο δεν υιοθετούνται, ανθρώπινες ζωές θα χάνονται. Η Λαμπεντούζα θα επαναλαμβάνεται. Ξανά και ξανά».

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ