Ο Κουίκ για την κατάσχεση κατοικίας πολύτεκνης οικογένειας

Ο Κουίκ για την κατάσχεση κατοικίας πολύτεκνης οικογένειας 

Ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών για την κατάσχεση κατοικία πολύτεκνης οικογένειας στη Λέσβο.

Την κοινωνική της αναλγησία και αδιαφορία απέναντι σε οικογένειες που βιώνουν καθημερινά το δικό τους δράμα για να τα βγάλουν πέρα, σε μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης που δεν έχει αφήσει τίποτε όρθιο, δείχνει για μία ακόμα φορά η γαλαζοπράσινη μνημονιακή συγκυβέρνηση και το Υπουργείο του οποίου προίστασθε.

Θύμα της, αυτή τη φορά, μία πολύτεκνη οικογένεια, που η μόνη της περιουσία είναι ένα σπίτι 60 τ.μ στον Ασώματο, με δύο δωμάτια και χωρίς μπάνιο, όπου ζουν το ζευγάρι με τα 4 παιδιά του.

Η πολύτεκνη οικογένεια από τη Μυτιλήνη, κινδυνεύει από μέρα σε μέρα να χάσει το σπίτι της για ένα χρέος των 1.500 ευρώ, που με τους τόκους και τις προσαυξήσεις, έχει φθάσει τα 2.268 ευρώ.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

«Αντί να επιτίθεστε σε οικογένειες πολυτέκνων, που το μόνο έγκλημά τους, είναι η συμβολή τους στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, γιατί δεν λαμβάνετε μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την αναστολή της απόφασης κατάσχεσης της οικίας της πολύτεκνης οικογένειας, την αποδοχή διακανονισμού των οφειλών της και την εξαίρεση των πολύτεκνων οικογενειών από την καταβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ), προκειμένου να διασωθούν 4 ανήλικα παιδιά που κινδυνεύουν να πεταχθούν κυριολεκτικά στο δρόμο και να αποφευχθεί η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας ΕΛΛΗΝΩΝ πολιτών, σε εταιρείες αλλοδαπών Real Estate.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης. 

 

Κύριε Υπουργέ,

Την κοινωνική της αναλγησία και αδιαφορία απέναντι σε οικογένειες που βιώνουν καθημερινά το δικό τους δράμα για να τα βγάλουν πέρα, σε μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης που δεν έχει αφήσει τίποτε όρθιο, δείχνει για μία ακόμα φορά η γαλαζοπράσινη μνημονιακή συγκυβέρνηση και το Υπουργείο του οποίου προίστασθε.

Θύμα της, αυτή τη φορά, μία πολύτεκνη οικογένεια, που η μόνη της περιουσία είναι ένα σπίτι 60 τ.μ στον Ασώματο Λέσβου με δύο δωμάτια και χωρίς μπάνιο, όπου ζουν το ζευγάρι με τα 4 παιδιά του.

Η πολύτεκνη οικογένεια από τη Μυτιλήνη, κινδυνεύει από μέρα σε μέρα να χάσει το σπίτι της για ένα χρέος των 1.500 ευρώ, που με τους τόκους και τις προσαυξήσεις, έχει φθάσει τα 2.268 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ της Μυτιλήνης, που παραδόθηκαν στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τη Συντονιστική Επιτροπή Λέσβου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:

«Τη γη κάτω από τα πόδια του έχασε ένας 45χρονος πολύτεκνος πατέρας, που εργάζεται ως συμβασιούχος στην Αρχαιολογία, όταν αντίκρυσε το χαρτί της Εφορίας για την κατάσχεση του σπιτιού του.

Όλα συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν επιστρέφοντας από τη δουλειά στο σπίτι του, στον Ασώματο, βρήκε κολλημένη στην πόρτα την έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης της πρώτης και μοναδικής κατοικίας του, όπου ζει με την άνεργη γυναίκα του και τα 4 ανήλικα παιδιά τους.

Η πολύτεκνη οικογένεια από τη Μυτιλήνη, κινδυνεύει από μέρα σε μέρα να χάσει το σπίτι της για ένα χρέος των 1.500 ευρώ, που με τους τόκους και τις προσαυξήσεις, έχει φθάσει τα 2.268 ευρώ. 

Ο 45χρονος πατέρας, Νίκος Γιανέλλης εργάζεται τους τελευταίους μήνες ως συμβασιούχος στο έργο της Αρχαιολογίας που εκτελείται στο Κάστρο της Μυτιλήνης, ενώ η σύζυγός του είναι άνεργη.

Ο Γολγοθάς της οικογένειας

Ο δικός τους Γολγοθάς ξεκίνησε το 2006 όταν έκλεισαν το περίπτερο που νοίκιαζαν στο κέντρο της πόλης επειδή δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα. Τότε, για το κλείσιμο των βιβλίων, η Εφορία τους είχε βεβαιώσει μία οφειλή της τάξης των 1.331 ευρώ, αλλά δεν ήταν σε θέση να την πληρώσουν επειδή κανείς από το ζευγάρι δεν είχε δουλειά.

Τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας παρέμεναν και διογκώνονταν όταν αποφάσισαν στο τέλος της ίδιας χρονιάς να μετακομίσουν από τη Μυτιλήνη στον Ασώματο, όπου η σύζυγος είχε ένα μικρό σπίτι στο όνομά της.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για το ζευγάρι που έχει 4 ανήλικα παιδιά, ηλικίας 11,9, 7 και 4 ετών. Στην παλιά οφειλή της Εφορίας ήρθε να προστεθεί το 2011 το ποσό των 210 ευρώ που είναι το χαράτσι της ΔΕΗ για το σπίτι που μένουν. Μόλις πέρυσι μπόρεσε ο 45χρονος πατέρας να βρει δουλειά ως εργάτης στην Αρχαιολογία και η σύμβασή του λήγει στο τέλος του χρόνου.

Η οργή του πατέρα

Όπως είπε ο ίδιος, δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του όταν την περασμένη Παρασκευή είδε το κατασχετήριο στην πόρτα του σπιτιού του, αφού δεν είχε λάβει κανένα ειδοποιητήριο τα τελευταία χρόνια.

Η οργή του κ. Γιαννέλη ξεχείλισε ακόμα περισσότερο όταν απευθύνθηκε χθες το πρωί στο αρμόδιο Τμήμα της Εφορίας για να υπαχθεί σε ρύθμιση για να πληρώσει σταδιακά το χρέος και τον ενημέρωσαν ότι αυτό δεν είναι εφικτό.

Η απάντηση της Εφορίας

Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Παναγιώτης Μπαρούτης, υποστήριξε ότι ως Υπηρεσία όφειλε να προβεί σε αυτή την ενέργεια εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία για χρέη που κινδυνεύουν να παραγραφούν.

«Στο τέλος του έτους το χρέος της οικογένειας θα παραγραφεί και είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο για να μην συμβεί αυτό. Η έκθεση κατάσχεσης δεν σημαίνει ότι το σπίτι θα βγει άμεσα σε πλειστηριασμό, αλλά αποτελεί κι αυτή μία προειδοποίηση να ρυθμιστεί».

Απαντώντας σ’ αυτό ακριβώς το ερώτημα για τη ρύθμιση του χρέους που επιδίωξε να εξασφαλίσει χθες ο 45χρονος αλλά πήρε αρνητική απάντηση, ο κ. Μπαρούτης είπε:

«Διακανονισμός μπορεί να γίνει και μάλιστα σε πολλές δόσεις ούτως ώστε να αποπληρωθεί το χρέος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον οφειλέτη».

Ωστόσο ο ίδιος ο συμβασιούχος, ανταπαντά ότι ο διακανονισμός του προτείνεται από την Εφορία για άλλο χρέος, καθώς για το συγκεκριμένο του ανέφεραν ότι εφόσον βγήκε ο πλειστηριασμός θα πρέπει να το πληρώσει εφάπαξ».

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ να προβείτε, προκειμένου να ανασταλεί η απόφαση κατάσχεσης της οικίας της πολύτεκνης οικογένειας, ενός ακόμη θύματος της ανάλγητης μνημονιακής σας πολιτικής;

2.Πώς είναι δυνατόν να αποστέλλεται το οιοδήποτε κατασχετήριο, χωρίς να έχει προηγηθεί ειδοποιητήριο εκ μέρους της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.;

3.Θα πάψει επιτέλους η διγλωσσία της Διοίκησης; Γιατί δεν προβαίνετε σε διακανονισμό των χρεών της πολύτεκνης οικογένειας, εφόσον η ίδια δεν αρνείται να καταβάλλει τις οφειλές της;

4.Σκοπεύετε να εξαιρέσετε τις πολύτεκνες οικογένειες από την καταβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ);

5.Αντί να επιτίθεστε σε οικογένειες πολυτέκνων, που το μόνο έγκλημά τους, είναι η συμβολή τους στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, γιατί δεν λαμβάνετε μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής;

Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με επιστολή του ΥΠΟΙΚ, προς τους εφόρους που είναι γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο χωρίς ωστόσο να υπάρχει η υπογραφή σας, παραδέχεστε ότι η φοροδιαφυγή είναι ίσως η μεγαλύτερη μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας και αποκαλύπτετε ότι ο λόγος για τον οποίο πληθώρα επιχειρηματιών και μεγαλοσχημόνων, εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν, είναι η πολιτική κάλυψη που τους παρέχεται τα τελευταία 30 χρόνια.

6.Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα και τελικά, η οικία της πολύτεκνης οικογένειας κατασχεθεί, κατανοείτε ότι:

α.Πετάτε στο δρόμο τέσσερα ανήλικα παιδιά;

β.Δίνετε τη χαριστική βολή σε χιλιάδες οικογένειες πολυτέκνων που αδυνατούν να φοροδοτήσουν;

γ.Συμβάλλετε στη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας ΕΛΛΗΝΩΝ πολιτών, σε εταιρείες αλλοδαπών Real Estate, που θα κάνουν χαράς Ευαγγέλια μόλις αποκτήσουν οικίες, οικόπεδα και αγροτεμάχια;

δ.Καταστρατηγείτε το άρθρο 21 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι «η οικογένεια, ως θεμέλιο συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους»;

  

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ