Κόντρα Άδωνι Γεωργιάδη – Θάνου Τζήμερου στο Twitter

Έναν έντονο διάλογο στο Twitter είχαν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θάνος Τζήμερος. Αφορμή ήταν η ανάρτηση του επικεφαλής της “Δημιουργίας Ξανά” σχετικά με την έκτακτη δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

“Πέρυσι, η χώρα δανειζόταν με 0,8% για 6 και 10 χρόνια. Τη Δευτέρα θα διενεργηθεί έκτακτη δημοπρασία για την επανέκδοση 10ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με επιτόκιο 3,90%! Η ιστορία του 2009 επαναλαμβάνεται – και όχι ως φάρσα. Δέστε καλά τις ζώνες σας” έγραψε ο κ. Τζήμερος.

“Τώρα αυτό το γράφεις στα σοβαρά; Συγκρίνεις το 2010 με το τί συμβαίνει σήμερα;” του απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Και ακολούθησε ανταλλαγή tweets:

Θάνος Τζήμερος: Δεν συγκρίνονται. Το 2011 το χρέος μας ήταν 171% του ΑΕΠ, το 2021 ήταν 238%. Στο τέλος της περασμένης χρονιάς χρωστούσαμε 388 δισ., παρά το “κούρεμα” του 2012. Αλλιώς, θα είχαμε ξεπεράσει το μισό τρισ. Σε κάθε παιδί που γεννιέται μαζί με τις πάνες του φοράμε κι ένα φέσι €35.000.

Άδωνις Γεωργιάδης: Μήπως έχεις υπόψιν σου να μας πει το ετήσιο ποσό για την εξυπηρέτηση του χρέους μας το 2010-2011 κλπ με σήμερα;

Θάνος Τζήμερος: Στον γιο μου να το πεις, που θα πληρώνει μέχρι το 2070, για να προσλαμβάνετε εσείς σήμερα μετακλητούς και να μοιράζετε επιδόματα. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αυξήσατε το χρέος κατά 6 δισ.! Θα πληρώσουν τα κορόιδα τα παιδιά μας.

Άδωνις Γεωργιάδης: Το χρέος αυξήθηκε λόγω της αναγκαίας ενίσχυσης της οικονομίας λόγω της πανδημίας. Ο γιος σου ο γιος μου και όλοι οι γιοί της κληρονομούν κρατικά χρέη όπου και να ζουν. Άσε σε μένα τις ευκολίες. Ξαναρωτώ ξέρεις το ετήσιο κόστος δανεισμού του χρέους μας τώρα και του 2010 και μετά;

Θάνος Τζήμερος: Ξέρω. Είναι σημαντικά μικρότερο και οφείλεται όχι σε βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, αλλά στα μαγειρέματα της ΕΚΤ και στα μέχρι χθες χαμηλά επιτόκια. Όμως το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται. Ενίσχυση της οικονομίας με μείωση της ανταγωνιστικότητας δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία.

Άδωνις Γεωργιάδης:  Αφού λοιπόν ξέρεις ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης και η φύση του χρέους μας είναι σημαντικά καλύτερη του 2010 τότε αντιλαμβάνεσαι γιατί η αρχική σου σύγκριση και πρόβλεψη ήταν λανθασμένη. Τα υπόλοιπα τα λένε οι επενδύσεις κλπ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ