Στη Θράκη ο Εγκεμέν Μπαγίς

Στη Θράκη ο Εγκεμέν Μπαγίς

Της Αλεξίας Τασούλη

Στη Θράκη μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στην Ελλάδα. Και μπορεί στην Αθήνα να ήταν προσεκτικός στις δηλώσεις του και να μίλησε με θερμά λόγια για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ίδια ώρα όμως το ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αντάλλασσε ανακοινώσεις και αιχμές που αφορούσαν την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Ο Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις θα επισκεφτεί σήμερα το πρωί την Τουρκική πρεσβεία. Δεν θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια των νέων γραφείων καθώς αποφασίστηκε τελικά αυτά να γίνουν όταν έρθει ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Ελλάδα.

Ο Μπαγίς θα μεταβεί αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη και θα επισκεφτεί το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου.

Το απόγευμα θα ταξιδέψει οδικώς για την Κομοτηνή και αύριο θα πάει στην Ξάνθη. Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται «ιδιωτική» και θα έχει επαφές με τη μουσουλμανική μειονότητα και τους ψευδομουφτήδες.

Στις κατηγορίες που εκτόξευσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι η «τουρκική» μειονότητα δεν απολαμβάνει τα δικαιώματά της όπως το να εκλέγουν τους δικούς τους θρησκευτικούς ηγέτες ή να δηλώνουν την εθνική τους ταυτότητα απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κωνσταντίνος Κούτρας δήλωσε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό κεκτημένο και να αλλάξει τις αντιλήψεις και τις πρακτικές της.

Πάντως ο Μπαγίς στην ομιλία του χτες σε τουριστικό συνέδριο, είπε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο και αναφέρθηκε στα οφέλη στη διμερή συνεργασία από το πρόσφατο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην Τουρκία.

Ο Μπαγίς συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Δ. Σταμάτη, με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη ενώ πέρασε και το κατώφλι του Πενταγώνου όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ