Αλέξης Τσίπρας: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και τα εθνικά θέματα

Την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της ενέργειας, της στήριξης των κοινωνικών στρωμάτων, της ακρίβειας και του πολέμου στην Ουκρανία επέκρινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Ράδιο Θεσσαλονίκη” και στον δημοσιογράφο Στέφανο Διαμαντόπουλο. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αγανακτισμένους ψηφοφόρους και της Νέας Δημοκρατίας, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, την ερχόμενη Κυριακή και σημείωσε ότι ακόμα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει οριοθετήσει τον πολιτικό του αντίπαλο, όπως έκανε επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου.

Για τον πόλεμο

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι “οι ευθύνες ανήκουν χωρίς αμφιβολία σε αυτόν που επιτίθεται, ωστόσο υπάρχουν ευθύνες και στην πλευρά της Ε.Ε. των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την πολιτική που ακολούθησαν πριν από τον πόλεμο. Ειδικά για την ΕΕ είπε ότι επέδειξε έλλειμμα διορατικότητας και τώρα δείχνει ότι δεν ‘εχει οργανωμένο σχέδιο, για την ενεργειακή πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη. Η ΕΕ δεν πρέπει να ακολουθήσει μια ακραία στρατηγική ταπείνωσης της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι σωστά τάχθηκε με το πλευρό του αμυνόμενου. Σωστά αντιτάχθηκε στην αναθεωρητική λογική της Ρωσίας και στην επιθετικότητά της. Όμως, δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια, αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, χωρίς τη Ρωσία σε μια συνεννόηση.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα σωστά τάχθηκε με το μέρος του αμυνόμενου, και “ορθώς υποστηρίζουμε τις κυρώσεις στη Ρωσία με στόχο να σταματήσει ο πόλεμος. Αλλά δεν μπορεί να είμαστε αυτοί οι οποίοι πρωτοστατούμε στην αποστολή πολεμικού υλικού, την ίδια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αντί να μας αναβαθμίσουν εν πάση περιπτώσει για τη συνεισφορά μας, αναβαθμίζουν την Τουρκία. Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία και η Αμερική ετοιμάζεται να στείλει F-16 στην Τουρκία για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο”, είπε. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας κατάφερε να αναβαθμίσει τον ρόλο και την παρουσία της χώρας του, χωρίς να στέλνει πολεμικό υλικό.

Η Ελλάδα και ο κ. Μητσοτάκης υπογράφουν επ’ αόριστον παραχώρηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα δίνει όλα χωρίς να παίρνει τίποτα. Οι Αμερικανοί φεύγουν από τον EastMed. Οι Αμερικανοί αναβαθμίζουν την Τουρκία, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να δώσουν F-16 στην Τουρκία. Η Κύπρος έχει ξεχαστεί από τη διεθνή κοινότητα και την τουρκική εισβολή. Η Τουρκία επιμένει στην αναθεωρητική της λογική, στις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά, όχι τυχαία πάνω από τη Λέσβο και το Αγαθονήσι. Στη Λέσβο αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης και λέει ότι πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη, τη στιγμή που η Τουρκία έχει στρατιά στις ακτές του Αιγαίου.

Η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικεί να παίρνει από τις συμμαχίες και από τις συμφωνίες την αναβάθμιση του ρόλου και της παρουσίας της. Και κυρίως εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους έναντι της Τουρκίας και της τουρκικής επιθετικότητας.

Για την κλιματική αλλαγή

Για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι “προφανώς είναι αποδεκτά. Όλοι είναι υπέρ της ανάγκης να μετατρέψουμε την οικονομία μας ώστε να στηριχθεί στις ανανεώσιμες πηγές. Κάποιος όμως πρέπει να μας πει ποιος θα την πληρώσει αυτή την πράσινη μετάβαση, γιατί κοστίζει. Κανείς δεν το έχει πει αυτό. Και το κόστος δεν πρέπει να το πληρώσουν οι αδύναμοι, οι αδύναμες χώρες και τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Γιατί εάν αυτό συμβεί, τότε η πράσινη μετάβαση θα οδηγήσει εκατομμύρια συμπολίτες μας στο περιθώριο, στη φτώχεια, στον κοινωνικό αποκλεισμό.
Άρα, εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι η προοδευτική πρόταση είναι η στήριξη της πράσινης μετάβασης και των πράσινων πολιτικών, αλλά με ένα σχέδιο οικονομικό που θα έχει κοινωνικό πρόσημο, που δεν θα μεταφέρει τα βάρη στους πολλούς και τα οφέλη στους λίγους.

Για το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και τη ΔΕΗ

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, “για να βγει η χώρα από το λιγνίτη το 2023, ενώ η Γερμανία θα βγει το 2035. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση “προσδένει το ενεργειακό μείγμα της χώρας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, πριν ξεκινήσει η κρίση. Και τι κάνει; Ιδιωτικοποιεί το 17% της ΔΕΗ βάζοντας τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με στόχο, τι; Το κέρδος ώστε να το μοιράζονται ως μέρισμα οι μέτοχοι. Το fund το ιδιωτικό που πήρε το 17%.”

Επιπλέον είπε ότι στην Ελλάδα είναι ακριβότερο το ρεύμα, γιατί εφαρμόζεται το χρηματιστήριο ενέργειας με έναν τρόπο που είναι εξαιρετικά στρεβλός. Διότι μόνο στην Ελλάδα, το 100% του ρεύματος που παράγεται και καταναλώνεται περνάει από το χρηματιστήριο. Σε όλες τις άλλες χώρες, ενώ είναι ευρωπαϊκή οδηγία το χρηματιστήριο, έχουν προθεσμιακή διμερή αγορά. Στην Ελλάδα δεν έχουμε. Και στην Ελλάδα δεν τα λέω εγώ. Τα λένε οι βιομήχανοι, η Ένωση Βιομηχανιών Καταναλωτών Ενέργειας λέει ότι υπάρχει καρτέλ στο οποίο πρωτοστατεί η ΔΕΗ και ανεβάζει τις τιμές στη χονδρική.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουμε μια τεχνητή αύξηση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια στη χονδρική και μετά με την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, που είναι μια μοναδική ελληνική πραγματικότητα: ερχόμαστε και μεταφέρουμε όλη αυτή την αύξηση της τιμής στον καταναλωτή.”

Για πόρισμα της ΡΑΕ

Ως προς τη φορολόγηση των υπερκερδών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είπε ότι “η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αφαίρεσε διάφορα ποσά από τα υπερκέρδη και στο τέλος θα εμφανίσουν αποσβέσεις και θα πούνε στο τέλος της ημέρας, ψίχουλα υπάρχουν για να φορολογήσουμε. Αυτά ο ελληνικός λαός τα βλέπει, όμως. Οι άνθρωποι σήμερα δεν έχουν να πληρώσουν.”

Για τα χρέη των κομμάτων

Για τα χρέη των κομμάτων ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, ενώ η Νέα Δημοκρατία χρωστάει 340 εκατομμύρια, από τα δάνεια που πήρε από τις τράπεζες. Και οι τράπεζες δεν τα διεκδικούν, ενώ στον τελευταίο πολίτη που χρωστάει 4 χιλιάρικα, 3 χιλιάρικα του βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό. 340 εκατομμύρια χρωστάει η ΝΔ. 320 το ΠΑΣΟΚ που αλλάζει ονομασίες όπως κάποιες ποδοσφαιρικές ομάδες, για να μην καταγράφονται τα χρέη.
Αυτή είναι η εικόνα σήμερα. Περί αυτού συζητάμε. Κάποιοι χρεοκόπησαν αυτόν τον τόπο, κάποιοι στις πλάτες του ελληνικού λαού έχουν κάνει πολιτικές καριέρες. Και κάποιοι άλλοι αγωνιζόμαστε για το δίκαιο με τις απόψεις μας, που μπορεί κάποιος να μη συμφωνεί, αλλά με εντιμότητα. Και αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά.”

Οι αγανακτισμένοι πολίτες

“Ο κ. Μητσοτάκης βρήκε μια οικονομία με 37 δισ. στα Ταμεία, βρήκε το χρέος ρυθμισμένο, βρήκε τη χώρα έξω από τα μνημόνια χωρίς την τρόικα πάνω από το κεφάλι να πιέζει για πλεονάσματα”, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι πλέον διαμορφώνεται ένα “κλίμα βουβής οργής και αγανάκτησης το οποίο έχω να το ξανασυναντήσω από την πρώτη εποχή των μνημονίων, της απότομης κατάρρευσης”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “αγανακτισμένοι δεν είναι μόνον οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας με αυτά που βλέπουν την αδικία, τις προκλήσεις, τις σκανδαλώδεις αντιφάσεις με κάποιους να κερδίζουν εκατομμύρια και τον κόσμο να μην μπορεί να πληρώσει. Δεν είναι μόνο η ακρίβεια στο ρεύμα. Πηγαίνετε σ’ ένα σούπερ μάρκετ, η βενζίνη που είπατε πιο πριν, είναι στο 10,2% ο πληθωρισμός. Αυτό το πράγμα δεν είναι βιώσιμο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται προκειμένου να ξαναφέρουμε πίσω την ελπίδα στον τόπο. Αυτή είναι πολύ βαριά ευθύνη που έχουμε.”

Η ερχόμενη Κυριακή

Για τις εσωκομματικές εκλογές που επίκεινται, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος του κόμματος είναι να πάνε στις κάλπες 2 εκατομμύρια άνθρωποι. “Χρειαζόμαστε πάνω από 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσουμε”, είπε υπονοώντας τις εθνικές εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ

Για το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι “κατέρρευσε από το 2009 στο ’15 γιατί συνεργάστηκε με τη Δεξιά, όχι γιατί δεν είχε τον πράσινο ήλιο ή το όνομα στη μαρκίζα. ΠΑΣΟΚ λεγόταν το ’15 όταν ήταν με τον Βενιζέλο και είχε και τον πράσινο ήλιο και πήρε 4,6%. Άρα, εμείς δεν βλέπουμε με απειλή ή με φόβο τις διαδικασίες ανασυγκρότησης, αλλά περιμένουμε να ακούσουμε πολιτικό λόγο. Δεν είναι αντίπαλός μας ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Κουτσούμπας. Εμάς αντίπαλός μας είναι ο Μητσοτάκης και η Δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου αυτό έκανε και είχε 45%. Όλοι πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση. Εγώ θέλω συνεργασίες σε προγραμματική βάση, αλλά οι συνεργασίες αυτές να έχουν σαφή προσανατολισμό: τη στήριξη της κοινωνίας και όχι των συμφερόντων”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ