Γκρίνια από το ΠΑΣΟΚ για τη Χ.Α

Γκρίνια από το ΠΑΣΟΚ για τη Χ.Α

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Δυσφορία επικρατεί στην Χαριλάου Τρικούπη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, όταν ανακριτής και εισαγγελέας άφησαν ελεύθερους με περιοριστικούς όρους τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μίχο.

Χωρίς να προσωποποιούν τις ευθύνες σε κάποιον από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια ή Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, πολλώ δε μάλλον στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και διευκρινίζοντας συνεχώς ότι οι βουλευτές που αφέθησαν ελεύθεροι, παραμένουν υπόδικοι και η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται στην αρχή της, στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν την ενόχλησή τους από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Αιτία το γενικευμένο κλίμα ευφορίας που καλλιεργήθηκε το Σάββατο με τη σύλληψη της ηγεσίας και κορυφαίων στελεχών της Χρυσής Αυγής, χωρίς όμως προφανώς να έχει διασφαλιστεί από πριν επαρκώς ότι οι κατηγορίες εις βάρος τους θα οδηγούσαν στην σίγουρη προφυλάκισή τους, με αποτέλεσμα το «πάγωμα» σύσσωμης της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου χθες, στην είδηση ότι αφήνονται ελεύθεροι, αλλά και στις εικόνες που ακολούθησαν της εξόδου τους από τα δικαστήρια της Ευελπίδων και τη ΓΑΔΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να δηλώνει την πίστη της στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καθώς και την εμπιστοσύνη της σε αυτήν, ζητά όμως και τη συνέχιση της περαιτέρω νομοθετικής θωράκισης, με τον αντιρατσιστικό νόμο και τις προαναγγελθείσες από τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο νομοθετικές πρωτοβουλίες. Στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, χθες, ο πρόεδρος του κόμματος, έσπευσε να θυμίσει το επιτακτικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ για εγρήγορση και συστράτευση του συνταγματικού τόξου κατά της Χρυσής Αυγής, αφήνοντας αιχμές για την μη ύπαρξη ανταπόκρισης νωρίτερα.

«Έπρεπε να φτάσουμε σε στυγνή δολοφονία (…) να συνδεθεί μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων με σοβαρότατα εγκλήματα του κοινού ποινικού Δικαίου για να τεθεί το ζήτημα πως υπάρχει και λειτουργεί μια εγκληματική οργάνωση συνδεδεμένη με ένα κόμμα και να ασκηθούν ποινικές διώξεις από την ίδια την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου», είπε. Επανέλαβε τα περί «απάντησης» που «προβλέπεται από το Σύνταγμα» για όποιον τολμήσει να καταστρατηγήσει τις κοινοβουλευτικές και εκλογικές διαδικασίες και να ευτελίσει τους θεσμούς, ενώ ζήτησε την ολοκλήρωση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Επιχείρησε δε να προλάβει τυχόν «πάγωμα» σε άλλου είδους πρωτοβουλίες, τονίζοντας ότι «προχωράει η τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης όταν έχουμε ασκήσεις ποινικών διώξεων για πολύ σοβαρά εγκλήματα τα οποία απειλούνται με πολύ μεγάλες ποινές».

Άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν δίστασαν στην ίδια συνεδρίαση να καταφερθούν ευθέως κατά του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς τον «σκληρό δεξιό», ενώ από τα πυρά τους δεν ξέφυγε και ο στενός συνεργάτης του Φαήλος Κρανιδιώτης, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του, μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Συγκράτηση και ψυχραιμία συνέστησε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνιστώντας να μην ειπωθεί τίποτα άλλο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προτού ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα που βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο μόλις στάδιο. Νωρίτερα πάντως, για «στρατηγική ήττα της κυβέρνησης» είχε μιλήσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ωφελήθηκε επικοινωνιακά από την υπόθεση…

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ