Τσίπρας: Μιλήστε τη γλώσσα της αλήθειας

Τσίπρας: Μιλήστε τη γλώσσα της αλήθειας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, του ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αδιέξοδο το πρόγραμμα, είπε πως δεν έχει πιάσει κανέναν από τους στόχους του και δημιουργεί ανθρωπιστική κρίση με την ανεργία να φτάνει το 30%, το 60% στους νέους και το 1/3 του πληθυσμού να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Όλα αυτά, όπως είπε, σε συνδυασμό με τη διάχυτη αίσθηση αδικίας και οργής, των ευρωσκεπτικισμό και την άνοδο του φασισμού, δημιουργούν κίνδυνο όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. «Μιλήστε την γλώσσα της αλήθειας. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Πριν από το μνημόνιο, το χρέος της χώρας ήταν 110% και τώρα έχει ξεπεράσει το 170%. Το μνημόνιο παράγει αδιέξοδα. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ευρωπαϊκή ηγεσία θα πρέπει να απαντήσει πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα πάνω σε κοινωνικά ερείπια».

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε ότι η χώρα έχει να πληρώσει τα επόμενα χρόνια 83 δισ. σε τόκους και χρεολύσια με τις 4,5 μονάδες πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να παράγουμε ως το 2022. Τόνισε ότι το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 25% και η χώρα βρίσκεται έξι χρόνια σε ύφεση. Όπως ανακοίνωσε θα θέσει στους ευρωπαίους συνομιλητές του τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης για το χρέος με διαγραφή μέρους του, μορατόριουμ πληρωμής τόκων και ρήτρα ανάπτυξης. Ως προς αυτό το σκοπό, αναζητεί ευρύτερες συμμαχίες, εξού και οι συναντήσεις σε Σουλτς και Σβόμποντα.

Τόσο ο ίδιος, όσο και η πρόεδρος της GUE, Γκάμπι Τσίμερ, αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής συναρτούν την προοδευτική στροφή με την ενίσχυση των δυνάμεων της Αριστεράς στην Ευρώπη. Η Γκάμπι Τσίμερ δεν απάντησε τελικά για το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα προταθεί ως κοινός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, κάτι το οποίο θα απαντηθεί στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τον Δεκέμβριο.

Αλ. Τσίπρας: Έχουμε σχέδιο για την ελληνική προεδρία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε έτοιμος για πρόωρες εκλογές και διαχείριση της ελληνικής προεδρίας από μία αριστερή κυβέρνηση. «Έχουμε σχέδιο για την ελληνική προεδρία, είμαστε προετοιμασμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ