• Κουβέλης: Μέτωπο εναντίον της Χρυσής Αυγής

  4:28 μμ, Τετάρτη 25 Σεπ 2013 4:28 μμ, Τετάρτη 25 Σεπ 2013

  Κουβέλης: Μέτωπο εναντίον της Χρυσής Αυγής

  Την ανάγκη συγκρότησης ενός μετώπου όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής, επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα στα Χανιά, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Κρήτη.

  «Αυτές τις ημέρες η χώρα βρίσκεται μπροστά στο ναζιστικό, εγκληματικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Το φίδι πια δεν εκκολάπτεται, το φίδι έχει εκκολαφτεί και έχει βγει από το αυγό και απειλεί με εκφασισμό την ελληνική κοινωνία. Η δημοκρατία μας έχει και δυνατότητες και αντοχές. Αρκεί να τις αξιοποιήσει για να αντιμετωπίσει αυτό το εγκληματικό φαινόμενο που προωθεί τον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας. Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές και αντιθέσεις που έχουν, πρέπει να συγκροτήσουν ένα μέτωπο μαζί με τις δυνάμεις της κοινωνίας εναντίον αυτού του επικίνδυνου φαινομένου της Χρυσής Αυγής. Δεν χρειάζονται, αντίθετα βλάπτουν, μικροκομματικές συμπεριφορές και μικροκομματικές ενέργειες», είπε ο κ. Κουβέλης.

  Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, επίσης, χαρακτήρισε μη δημοκρατικά ωφέλιμη την απόφαση του πρωθυπουργού να μην δεχτεί την πραγματοποίηση σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Ζήτησα κατά την επίσκεψή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί το συμβούλιο των αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων της δημοκρατίας. Πέρα από τον ευθύ, άμεσο και αναγκαίο δημοκρατικό συμβολισμό από μια τέτοια σύσκεψη, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπισθούν και ζητήματα με συγκεκριμένες ενέργειες και επιλογές που πρέπει να υπάρξουν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αυτού του φαινομένου. Δυστυχώς η ηγεσία της ΝΔ αρνείται αυτή τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν είναι δημοκρατικά ωφέλιμο που αυτό επιλέγει να κάνει ο κ Σαμαράς. Βεβαίως τη σημαντικότητά της μπορεί να έχει και μια συζήτηση στη Βουλή, αλλά σε καμιά περίπτωση αυτή η συζήτηση υποκαθιστά αυτό το μέγεθος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών», είπε.

  Ο κ. Κουβέλης σημείωσε, επίσης, ότι οι κοινωνικές δυνάμεις είναι εκείνες που μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αποκρούσουν το φασιστικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν όλα εκείνα που -όπως είπε- έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, μακριά από τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Εν όψει δε της νέας διαπραγμάτευσης με τη τρόικα κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους δανειστές, ώστε όπως είπε να απομακρυνθούν οι επαχθείς οροί των μνημονίων.

  «Η χώρα δοκιμάζεται και υπάρχει υποχρέωση από την μεριά της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους δανειστές εταίρους της ώστε να απομακρυνθούν όλοι εκείνοι οι επαχθείς όροι των μνημονίων που πράγματι αποτελούν το μεγάλο βρόγχο στο λαιμό της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε.

  Αναφερόμενος στη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε την τότε απόφαση του κόμματος να στηρίξει την κυβέρνηση στάση πατριωτικής ευθύνης έναντι της χώρας και της κοινωνίας, προκειμένου όπως είπε η χώρα να μην πέσει σε πολιτική ρευστότητα, ενώ όπως είπε η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ δεν αφορούσε μόνο το θέμα της ΕΡΤ, αλλά μια σειρά από θέματα, εκτιμώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις η κυβέρνηση λειτουργούσε ως μονοκομματική.

  «Αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση αλλά δεν αποχωρήσαμε από τον αγώνα για τη χώρα και για την ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

  Επίσης, χαρακτήρισε τη διοικητική μεταρρύθμιση που σήμερα προωθείται ως διοικητική απορρύθμιση και αναφέρθηκε στην ανάγκη η χώρα να ακολουθήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης παρουσιάζοντας τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ.

  Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε ακόμα στην πρωτοβουλία που προωθεί το κόμμα του για τη συγκρότηση του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία και λαϊκισμό.

  «Πιστεύουμε ότι όλες οι δυνάμεις που αναφέρονται στον δημοκρατικό σοσιαλισμό, όλες οι δυνάμεις που αρνούνται την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δυνατόν να συμπαραταχθούν και να συνδιαμορφώσουν αυτό τον πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, χωρίς γενικόλογα, αλλά στη βάση ενός συγκεκριμένου πολιτικού περιεχομένου».

  Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές και με αφορμή τα όσα ακούγονται για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής και τόνισε την ανάγκη σε αυτές τις εκλογές να υπάρξουν συνεργασίες στη βάση συγκεκριμένου αυτοδιοικητικού προγράμματος και κομματικής ανεξαρτησίας.

  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επανέλαβε ωστόσο ότι «εκείνο που προτάσσει η ΔΗΜΑΡ είναι η αλλαγή της πολιτικής, μιας πολιτικής που έχει έντονα τα στοιχεία της συντήρησης και σε πάρα πολλές περιπτώσεις και του αυταρχισμού».

  Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτο μνημόνιο εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος. «Κανένα καινούργιο μνημόνιο δεν μπορεί να αντέξει η χώρα και δεν πρέπει να το δεχτεί η κυβέρνηση. Κανένα νέο μέτρο δεν μπορεί να επιβληθεί. Η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα νέο μέτρο», είπε χαρακτηριστικά.

  Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, στον οποίο τόνισε την ανάγκη της ουσιαστικής αποκέντρωσης στη λειτουργία των περιφερειών, με αναβάθμιση του ρόλου της αντιπεριφέρειας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως συζήτηση για ενδεχόμενη συνεργασία στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές.

  Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα