• Κουβέλης: Να αμυνθούμε

  1:17 μμ, Τετάρτη 25 Σεπ 2013 1:17 μμ, Τετάρτη 25 Σεπ 2013

  Κουβέλης: Να αμυνθούμε

  Συνέντευξη στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα παραχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

  Η συνέντευξη:

  Μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή;

  Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, όλοι πλέον συνομολογούν ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση, με χαρακτηριστικά συμμορίας. Η ΔΗΜΑΡ, και εγώ προσωπικά, είχαμε αναφερθεί στο φαινόμενο αυτό πριν από τις εκλογές του 2012, όταν βλέπαμε να ανθίζουν οι καρποί του φασισμού.

  Η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί. Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να συμφωνήσουν στη συγκρότηση ενός μετώπου υπεράσπισης της ομαλότητας και της Δημοκρατίας, απέναντι στους δολοφόνους νεοναζιστές. Καμία πολιτική διαφορά και αντίθεση δεν πρέπει να εμποδίσει την ενότητα απέναντι στο «απόλυτο κακό». Για αυτό και πρότεινα, μετά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να σταλεί ένα κοινό μήνυμα απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα. Η ΝΔ το αρνείται, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη που έκανε με τη μη ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου. Η εφαρμογή των νόμων, η ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου, που ματαίωσαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, και η εξάρθρωση των παρακρατικών μηχανισμών της Χρυσής Αυγής πρέπει άμεσα να υπάρξουν. Ταυτόχρονα πρέπει να εξεταστούν άμεσα όλες οι υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως επίσης να ελεγχθούν και τα οικονομικά της. Η απομόνωσή της σε καθημερινό επίπεδο, πολιτικά και κοινωνικά, είναι δημοκρατική υποχρέωση.

  Πιστεύετε ότι απειλείται η Δημοκρατία ή είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να προστατευτεί από τους ακροδεξιούς εχθρούς της;

  Η Δημοκρατίας μας είναι ισχυρή, όμως έχει και όρια. Αυτά τα όρια έχει ξεπεράσει με τη δράση της και τις πρακτικές της η Χρυσή Αυγή. Για αυτό και είπαμε ότι χρειάζεται θεσμική θωράκιση και αυστηρή εφαρμογή των νόμων. Βεβαίως, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε, άρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα, τα πολιτικά και κοινωνικά αίτια που έχουν συμβάλει στην ενίσχυση του συγκεκριμένου μορφώματος.

  Πρόσφατα είχατε κύκλο συζητήσεων με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο τρίτος πόλος στον οποίο αναφέρεστε τελευταία, θα περιλαμβάνει πιθανώς κοινή σας κάθοδο στις επόμενες εκλογές;

  Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί αναγκαία τη συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αλλά και τον λαϊκισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θέλουν να υπηρετήσουν μια νέα πολιτική διέξοδο για τη χώρα, μια νέα πορεία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Σε αυτήν τη βάση ευελπιστούμε στη συμμετοχή πολιτικών κινήσεων και προσώπων αλλά και προσώπων από την κοινωνία των πολιτών. Με τον Ανδρέα Λοβέρδο δεν συμφωνούμε σε όλα. Υπάρχει, όμως, ο κοινός τόπος ότι η σημερινή πολιτική οδηγείται σε αδιέξοδο και ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Υπάρχει η κοινή παραδοχή για συμπαράταξη δυνάμεων που θα συγκροτήσουν τον πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού πάνω σε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις.

  Ο κ. Λοβέρδος βρίσκεται και αυτός στην Κρήτη τούτες τις ημέρες. Σύμπτωση;

  Προφανώς και είναι σύμπτωση.

  Πόσο κοντά είναι η Ελλάδα στο ενδεχόμενο εκλογών;

  Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Αυτό που χρειάζεται είναι η αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής.

  Τι πετύχατε από τη συμμετοχή σας στην κυβέρνηση και τι χάσατε;

  Η ΔΗΜΑΡ λειτούργησε ως παράγοντας σταθερότητας και ομαλότητας. Προφανώς και θα θέλαμε να πετύχουμε περισσότερα. Όμως, η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην ΕΕ ήταν η σημαντική επιτυχία αυτής της τρικομματικής κυβέρνησης. Αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση όταν αυτή παραιτήθηκε από την επαναδιαπραγμάτευση των δυσμενών όρων του Μνημονίου, αποδέχθηκε ακόμη και καταφανώς ανορθολογικές απαιτήσεις της τρόικας, διατήρησε την υπερφορολόγηση και επέλεξε λύσεις μονοκομματικής αντίληψης και για ζητήματα που δεν αποτελούσαν δεσμεύσεις της χώρας, όπως, για παράδειγμα, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο νόμος για την ιθαγένεια, ο αυταρχικός τρόπος αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ.

  Έχετε μετανιώσει για κάποιες επιλογές σας, όπως τη συνεργασία σας με τον Αντώνη Σαμαρά;

  Η συνεργασία μας με τη ΝΔ δεν έγινε στη βάση ιδεολογικών συμπτώσεων, αλλά στη βάση των συγκεκριμένων αναγκών που είχε η πατρίδα μας. Ήταν μια υπεύθυνη στάση απέναντι στη χώρα και την κοινωνία, προκειμένου να αποτραπεί η χρεοκοπία και η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη. Με την ίδια στάση ευθύνης πορευόμαστε και τώρα, χωρίς να μετανιώνουμε για την ιστορική απόφαση που πήραμε τον Ιούνιο του 2012 να στηρίξουμε την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.

  Τι σχέση έχετε με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς και με τους πρώην συντρόφους σας; Υπάρχει πεδίο νέας συνεργασίας ή σας χωρίζει… τείχος;

  Τείχος μας χωρίζει μόνο από τη Χρυσή Αυγή και τους εκπροσώπους της. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε προσωπικές διαφορές, αλλά πολιτικές. Οι συνεργασίες γίνονται στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών αρχών. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζουν πολλά και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει με πολιτικό εκκρεμές. Είμαστε αντίθετοι με τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στο βαθμό που θέτει σε διακινδύνευση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ταυτόχρονα επαναφέρει στη δημόσια σφαίρα λαϊκιστικά στοιχεία.

  Αυτές τις μέρες βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες κινητοποιήσεις στην Παιδεία. Τι έχετε να πείτε στους εκπαιδευτικούς που πλήττονται από τα μέτρα αλλά και στους γονείς που βλέπουν υποβάθμιση της εκπαίδευσης με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές;

  Ο χώρος της παιδείας δεν αποτελεί πρόσφορο έδαφος για συγκρούσεις και οξείες αντιπαραθέσεις. Εμείς επιλέξαμε να καταθέσουμε ένα ευρύ πλαίσιο θέσεων για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, διαφωνώντας με τις βασικές επιλογές του υπουργείου Παιδείας. Σεβόμαστε τον αγώνα των εκπαιδευτικών, όμως θεωρούμε ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Για αυτό και καλέσαμε από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την εκπαιδευτική κοινότητα και να βρεθεί ένας κοινός τόπος. Πολλά από τα αιτήματα των εκπαιδευτικών μπορεί και πρέπει να ικανοποιηθούν.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα