ΗΠΑ: Οι συναντήσεις του Βενιζέλου

ΗΠΑ: Οι συναντήσεις του Βενιζέλου 

Στη σημερινή έναρξη της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, στο πλαίσιο της ΓΣ, πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με επικεφαλής ξένων αντιπροσωπειών και ομολόγους του από αρκετές χώρες.

Κατά την έναρξη των εργασιών της ΓΣ θα μιλήσουν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν και στη συνέχεια -κατά σειρά- οι πρόεδροι της Βραζιλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, Ντίλμα Ρούσεφ, Μπαράκ Ομπάμα και Αμπντουλάχ Γκιουλ, αντίστοιχα.

Μετά τη συμμετοχή του στην έναρξη των εργασιών της ΓΣ, ο κ. Βενιζέλος θα παραστεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Επίσης, το σημερινό πρόγραμμά του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμμετοχή σε πολιτικό φόρουμ υψηλού επιπέδου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και συναντήσεις με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάθριν Άστον και τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτ.

Το βράδυ, ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσει σε δεξίωση που διοργανώνει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη με προέδρους και στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων.

Χθες, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, στο πλαίσιο της Υπουργικής Εβδομάδας της 68ης Συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αντηλλάγησαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω διεύρυνσης της πολιτικής συνεργασίας και των διμερών σχέσεων Ελλάδας- ΗΑΕ. Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν τη βούλησή τους να εργαστούν για την ολοκλήρωση και υπογραφή σημαντικών οικονομικών συμφωνιών στους τομείς της υγείας, των οδικών και των θαλάσσιων μεταφορών, που θα μπορούσαν να υπογραφούν στο πλαίσιο της 2ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας- ΗΑΕ, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί στο Αμπού Ντάμπι, έως τα τέλη του έτους.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε τις ευκαιρίες επενδυτικής δραστηριοποίησης εταιρειών από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα και επανέλαβε την ένθερμη ελληνική στήριξη στις προσπάθειες κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου Σένγκεν (Schengen) για τους πολίτες των Εμιράτων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ