Ικανοποιημένοι… οι τροϊκανοί

Ικανοποιημένοι… οι τροϊκανοί

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την ηγεσία του υπουργείου, για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πρόγραμμα της κινητικότητας και των όσων είχαν συμφωνηθεί κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό του θετικού κλίματος, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί η αναγνώριση απ’ όλες τις πλευρές -του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και της Κομισιόν- των προσπαθειών που κατέβαλε το υπουργείο για την επίτευξη να τεθούν στην κινητικότητα 12.500 υπάλληλοι, ενώ επιπλέον, όπως επισήμαναν, η προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ωρών, περιορίστηκε σε 1 ώρα και 20 λεπτά.

Επιπλέον, ζητήθηκε μία μικρή παράταση για την ένταξη στο καθεστώς κινητικότητας του δεύτερου κύματος των 12.500 υπαλλήλων, κάτι που ίσως γίνει γνωστό αν θα τη δεχθεί η τρόικα, στην επόμενη συνάντηση στο υπουργείο, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή το μεσημέρι.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, υποστήριξαν με έμφαση ότι η αξιοπιστία του υπουργείου θα έχει θετικές επιπτώσεις και στη συνολική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής οι διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο αποτελούσαν πάντα το «αγκάθι» στις συνομιλίες των δύο πλευρών.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το θέμα της ουσίας των διαρθρωτικών αλλαγών και όχι μόνο των ποσοτικών μνημονιακών υποχρεώσεων του υπουργείου, κάτι που είδαν με θετική διάθεση οι εκπρόσωποι της τρόικας, όπως και τη μετακίνηση υπαλλήλων σε τομείς του δημοσίου όπου υπήρχαν ελλείψεις σε προσωπικό.

Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έθεσε το αίτημα να προσμετρηθούν στον αριθμό των απολύσεων και οι υπάλληλοι (εκτιμώνται στις 6.000) που υπηρετούν με προσωρινές διαταγές σε φορείς του δημοσίου και οι υποθέσεις των οποίων αναμένεται να εκδικαστούν τους προσεχείς μήνες, μετά και τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για επιτάχυνση των διαδικασιών. Ένα θέμα που θα διευκρινιστεί σε επόμενες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ