Κοινή στρατηγική για την επιστροφή των Γλυπτών

Κοινή στρατηγική για την επιστροφή των Γλυπτών

Σε συνάντηση που είχε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα κ. Ντέιβιντ Χιλ. συζητήθηκε η αναγκαιότητα μιας κοινής στρατηγικής μεταξύ της Διεθνούς Ένωσης, των επιτροπών και άλλων διεθνών φορέων που έχουν ως επίκεντρο τον πολιτισμό.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Συνεργασία με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα κ. Ντέιβιντ Χιλ είχε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. 

Θυμίζουμε ότι πριν από δυο μήνες ο υπουργός είχε στο Παρίσι συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κα Ιρίνα Μπόκοβα, στη διάρκεια της οποίας επανέφερε το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Μετά από πρόταση του κ. Παναγιωτόπουλου, η κα Μπόκοβα  δέχθηκε να ασκήσει  τη μεγάλη προσωπική και θεσμική επιρροή της και να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αξιοποιηθεί ο θεσμός της διαμεσολάβησης προς τον σκοπό αυτό.

Το σημαντικό αυτό βήμα επαναφοράς του αιτήματος της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην επικαιρότητα, ακολούθησε η σημερινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού με τον κ. Χιλ. Ο κ Παναγιωτόπουλος συζήτησε μαζί του για την αναγκαιότητα μιας κοινής στρατηγικής μεταξύ της Διεθνούς Ένωσης, των επιτροπών και άλλων διεθνών φορέων που έχουν ως επίκεντρο τον πολιτισμό.

Οι δυο συζητητές ανέτρεξαν στο ιστορικό της Ελληνικής διεκδίκησης και συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να ανανεωθεί και να ενταθεί σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες. Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής διαβεβαίωσε τον κ. Παναγιωτόπουλο ότι όλες οι επιτροπές θα υποστηρίξουν την Ελληνική Πολιτεία στην πορεία που εκείνη θα επιλέξει.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής βρίσκεται στην Αθήνα εν όψει της Διεθνούς Σύσκεψης των επιτροπών, που θα πραγματοποιηθεί εδώ στις 6 Οκτωβρίου. Ο υπουργός ανανέωσε το ραντεβού του με τον κ. Χιλ για αυτή την ημερομηνία, καθώς θα παρευρεθεί και ο ίδιος στη σημαντική αυτή σύσκεψη για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει πάντοτε για την Ελλάδα το αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ