Υποκριτές, ακραίοι και επικίνδυνοι!

Υποκριτές, ακραίοι και επικίνδυνοι!

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ MRB HELLAS

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι ένα γεγονός το οποίο επηρεάζει έντονα το πολιτικό τοπίο και φορτίζει δραματικά το θυμικό των Ελλήνων, με αποτέλεσμα στο επίκεντρο όλων των μελετών να βρίσκονται το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και η ανάγκη δημιουργίας ερμηνευτικού πλαισίου σχετικά με αυτό. 

Στις έρευνες επικαιρότητας που έτρεξαν αυτές τις ημέρες (μετά τη δολοφονία) υπάρχουν δύο ομάδες πρώτων ευρημάτων: α) Διαγνωστικά ευρήματα που δείχνουν τα «γιατί;» και β) ευρήματα μελλοντικών κινήσεων, δηλαδή τα «τι;», που αφορούν το σύνολο των πολιτικών δρώντων της χώρας. Οσον αφορά τα «γιατί;», η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η Χ.Α. «είναι μακριά από τον πολίτη» (70%), «είναι υποκριτική» (77,6%) και πάνω απ’ όλα «έχει ακραίες ιδέες και αυτό είναι κακό» (84,4%). 

Ποιοτική διάσταση που έχει συζητηθεί πολύ τόσο σε καθημερινό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο είναι η «συστημική»/«αντισυστημική» διάσταση της Χ.Α. Τα ποσοστά εμφανίζουν μια ισορροπία σε συνολικό επίπεδο -αντισυστημική (43,8%) vs συστημική (42,7%)- και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων την αντιμετωπίζουν άλλοτε ως μέρος του συστήματος, άλλοτε όχι. Τελικά όμως και οι δύο πλευρές χαρακτηρίζουν είτε την αντισυστημικότητα είτε τη συστημικότητα που της αποδίδουν ως κάτι κακό (74,1%).

Οσον αφορά τα «τι;», πέρα από το ενδεχομένως αναμενόμενο 61,3% χειροτέρευσης της άποψης των πολιτών για τη Χ.Α., το σημαντικότερο όλων είναι ότι το 51,1% του εκλογικού σώματος συμφωνεί με την άποψη ότι τα τελευταία γεγονότα εγκυμονούν κινδύνους που θα μπορούσαν να ωθήσουν τη χώρα να περιέλθει σε κάποια μορφή εμφύλιας σύρραξης!

Το τελευταίο πιθανότατα είναι και η αιτία που το 76,1% της κοινωνίας ζητά από τον πολιτικό κόσμο να μη δείξει από εδώ και πέρα ανοχή και αμηχανία απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Οι δύο από τις τέσσερις κυριότερες κινήσεις στις οποίες δίνουν προτεραιότητα οι πολίτες σε σχέση με τη Χ.Α. είναι, πρώτον, να υπάρξει διαχείριση της διάστασης «η Χ.Α. εκτός νόμου» (29,5%) και, δεύτερον, «να ενισχυθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου» (23,7%).

Ομως, ο πολιτικός χρόνος γίνεται και πάλι πάρα πολύ πυκνός, με συνέπεια να απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και υπομονή στο πώς θα διαβαστεί και θα αντιμετωπιστεί η σημερινή συγκυρία. Παρ’ όλα αυτά, τα «γιατί;» και τα «τι;» αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν. Μένουν οι αποφάσεις και οι δράσεις.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ και διαβάστε αναλυτικά τη δημοσκόπηση της MRB της Realnews

                                

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ