Προς «ναυάγιο» η σύσκεψη

Προς «ναυάγιο» η σύσκεψη

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 

Σε «ναυάγιο» οδηγείται η σύσκεψη για κοινή δράση των πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση της «Χρυσής Αυγής», που ζητούν σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης και που ζήτησε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει πως όσο οι έρευνες για τη «Χρυσή Αυγή» είναι εν εξελίξει και από τη στιγμή που όλοι οι αρχηγοί έχουν συμφωνήσει στην καταδίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης και της βίας, αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται η σύσκεψη των αρχηγών.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας, για να προχωρήσει σε σύγκλιση σύσκεψης αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια θέλει αίτημα του πρωθυπουργού, που προφανώς δεν θα υπάρξει. Επιπλέον, υπάρχει ερωτηματικό πώς θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρχηγών χωρίς την πρόσκληση της «Χρυσής Αυγής», από τη στιγμή που το συγκεκριμένο κόμμα παραμένει νόμιμο.

Αλέξης Τσίπρας και Φώτης Κουβέλης, ωστόσο, θα επιμείνουν στη σύσκεψη, σε διαφορετική περίπτωση θα θέσουν τον πρωθυπουργό προ των ευθυνών του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύσκεψη, η οποία, όμως, όπως θα τονίσει, προκειμένου να είναι ουσιαστική και να φέρει αποτέλεσμα, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να εγκαταλείψει τη θεωρία των δυο άκρων και να καταδικάσει δηλώσεις συνεργατών του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου.

Επιπλέον, θα ταχθεί υπέρ της ψήφισης ενός αντιφασιστικού νόμου στα πλαίσιο των προτάσεων νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη, θα ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και τη διάλυση των θυλάκων της «Χρυσής Αυγής» στην αστυνομία. Αντιπροσωπεία του κόμματος υπό τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Λαφαζάνη επισκέφθηκε το Σάββατο τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, παραδέχθηκε ότι δεν ελέγχεται απολύτως η κατάσταση. Ο Αλ. Τσίπρας, επίσης, θα επιμείνει πως το Μνημόνιο αποτελεί το έδαφος γιγάντωσης της «Χρυσής Αυγής», καθώς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν από στελέχη έντονες διαφωνίες για την πρόταση σύγκλισης του Συμβουλίου Αρχηγών.

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου, πάντως, φοβούμενη και προβοκάτσια, έχει αποφασίσει να κρατήσει πολύ χαμηλούς τόνους. «Θα τους τρελάνουμε στη νομιμότητα» είναι μια παλιά φράση του Ηλία Ηλιού που υιοθετούν, «θα γίνουμε… πιο σύστημα πεθαίνεις», υποστηρίζουν, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων να ενταθεί η αντιπαράθεση καραμανλικών στελεχών της ΝΔ με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Φ. Κουβέλης

Μιάμιση ώρα μετά τον Αλέξη Τσίπρα την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης θα επιμείνει στη σύγκλιση των αρχηγών ώστε να αποφασιστεί κοινό μέτωπο κατά της «Χρυσής Αυγής».

Υπέρ της σύσκεψης ο Ευ. Βενιζέλος

Υπέρ της σύσκεψης τάχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ευ. Βενιζέλος –που φέρεται να είχε προηγουμένως τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό- ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει υπό την αιγίδα του τις πρωτοβουλίες και δράσεις της κοινωνίας των πολιτών κατά της βίας και του ναζισμού ως απάντηση στο φαινόμενο που έστω με καθυστέρηση απασχολεί πλέον ως κεντρικό ζήτημα την ελληνική κοινωνία.

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, θα στηρίξει και τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια -ένα πρώτο θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη- αν και επιθυμεί αυτά να τα διοργανώσουν κεντρικοί φορείς όπως ΚΕΔΕ, περιφέρειες, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κ.λπ., φορείς δηλαδή που ελέγχει.

Ζυμώσεις

Οι ζυμώσεις μεταξύ των κομμάτων για τη σύσκεψη των αρχηγών, πάντως, συνεχίζονται από το πρωί σήμερα.

 

Πηγή: Real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ