Έως τον Οκτώβριο ο νέος νόμος για τα θέατρα

Έως τον Οκτώβριο ο νέος νόμος για τα θέατρα

 

Τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου το σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει τις αδειοδοτήσεις των θεατρικών χώρων να κατατεθεί στη Βουλή έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, μετά τη σημερινή σύσκεψη το καίριο θέμα των αδειοδοτήσεων των θεατρικών χώρων, που χρονίζει εδώ και δεκαετίες, οδεύει επιτέλους προς τη θεσμική λύση του.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού στο Μουσείο της Ακρόπολης συμμετείχαν: o υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ο Δημάρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Γεωργακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι των σωματείων των θεατρικών χώρων.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι συναρμόδιοι φορείς είχαν συμμετάσχει με εκπροσώπους τους στην κατάρτιση της πρότασης νομοθετικού πλαισίου που έγινε με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και η οποία εγγυάται την πρόοδο σε σχέση με την παρωχημένη νομοθεσία, η πρώτη μορφή της οποίας χρονολογείται από το 1936.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι καλλιτέχνες είναι πάντοτε υπό τη σκέπη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά σε θέματα τεχνικού ελέγχου προκρίνεται η γνώση των ειδικών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία παραχώρηση στον τομέα της ασφάλειας, κάτι που εγγυήθηκε ο κ. Γεωργακόπουλος. Ο κ. Καλαφάτης υποσχέθηκε ότι θα κάνει το συντομότερο δυνατό, μαζί με τους συνεργάτες του, τις απαραίτητες παρατηρήσεις σε θέματα στατικότητας, χρήσης γης και άλλης πολεοδομικής φύσης. Ο κ. Καμίνης εξέφρασε την ικανοποίησή του που όλοι οι ενδιαφερόμενοι συνεργάστηκαν και έκαναν μαζί ένα αποφασιστικό βήμα για ένα θέμα που αφορά το κοινωνικό σύνολο.

Εξίσου θετικά μίλησαν για το νέο νόμο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η Αννίτα Δεκαβάλλα, εκπρόσωπος της Ένωσης Μη Κερδοσκοπικών Θιάσων και η Αντιγόνη Γύρα εκ μέρους της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας, τονίζοντας ότι εξασφαλίζει τους σωστούς χώρους που όλοι, καλλιτέχνες και κοινό χρειάζονται.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο κ. Παναγιωτόπουλος παρακάλεσε να συντονιστούν όλες οι προσπάθειες ώστε το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Δεσμεύτηκε επίσης, αμέσως μετά την ψήφισή του να συγκροτήσει, όπως έχει ήδη προβλεφθεί, νέα επιτροπή από ειδικούς και καταξιωμένα μέλη της θεατρικής κοινότητας η οποία θα προετοιμάσει νέο νόμο με την κωδικοποίηση των διατάξεων που εν τω μεταξύ θα ισχύουν.

 

“Σε μια εποχή που η καλλιτεχνική πράξη διευρύνεται με νέους τρόπους σε νέους χώρους, η πολιτεία οφείλει να την υποστηρίξει, αλλά και να εκσυγχρονίσει το σχετικό νομικό πλαίσιο προστατεύοντας την ασφάλεια τού κοινού και των ίδιων των καλλιτεχνών. Αυτό ήταν και το μέλημα όλων μας στη σημερινή σύσκεψη και θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους υπουργούς κ. Γιάννη Μιχελάκη και κ. Σταύρο Καλαφάτη, τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής κ. Σωτήρη Γεωργακόπουλο, καθώς και τους εκπροσώπους των καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν και συνέβαλαν καθοριστικά στη λύση ενός νομοθετικού γόρδιου δεσμού. Σύντομα ο νέος νόμος θα είναι πραγματικότητα. Και θα είναι μια εγγύηση ότι ο πολιτισμός θα αφορά όχι μόνο ό,τι συντελείται πάνω στη σκηνή, αλλά και γύρω από αυτή”, υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ