• Οι στόχοι της "πρωτοβουλίας των πέντε"

  8:53 μμ, Πέμπτη 12 Σεπ 2013 8:53 μμ, Πέμπτη 12 Σεπ 2013

  Οι στόχοι της "πρωτοβουλίας των πέντε"

  Στην Αθήνα συναντήθηκαν σήμερα οι Δήμαρχοι της «πρωτοβουλίας των πέντε» Γιώργος Καμίνης (Αθηναίων), Γιάννης Μπουτάρης (Θεσσαλονίκης), Γιάννης Δημαράς (Πατρέων), Πάνος Σκοτινιώτης (Βόλου), και Φίλιππος Φίλιος (Ιωαννιτών).

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, μετά από διεξοδική ανταλλαγή απόψεων συμφώνησαν ότι το εγχείρημα της «πρωτοβουλίας των πέντε» "αποτελεί πολιτική παρέμβαση που επικεντρώνεται στο χώρο της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατικής μεταρρύθμισης του κράτους και αντιμάχεται την ακινησία, την αντιμεταρρύθμιση, τη συντήρηση και την πόλωση".

  Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της παρέμβασης, όπως επισημαίνεται, "αποτελούν η θεσμική και διοικητική αυτονομία, η χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κομματικό και κρατικό εναγκαλισμό. Η παρέμβαση αυτή στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό και την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή".

  Η «πρωτοβουλία των πέντε» θέτει ως προτεραιότητες μείζονος σημασίας:

  1. Τη μεταρρύθμιση στην ΤΑ με στόχο τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλειά της.

  2. Την ενίσχυση της ανάπτυξης και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

  3. Την Κοινωνική Πολιτική

  4. Τη βελτίωση της ποιότητας της προσφοράς υπηρεσιών προς τον πολίτη.

  5. Την ενθάρρυνση της συμμετοχής του δημότη στις τοπικές αποφάσεις και δραστηριότητες.

  Όπως ανακοινώθηκε, με βάση τις προτεραιότητες αυτές αποφασίστηκε η διοργάνωση πέντε θεματικών παρεμβάσεων στις έδρες των αντίστοιχων Δήμων με πρώτη αυτήν που θα διεξαχθεί στις 30 Οκτωβρίου στο Βόλο με θέμα την κοινωνική πολιτική.

  Σκοπός των παρεμβάσεων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, είναι "η διατύπωση ολοκληρωμένων προτάσεων προς την Πολιτεία και τους πολίτες και η διεκδίκηση εκείνων των αναγκαίων και καίριων αλλαγών που θα ενισχύσουν αποφασιστικά το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των πόλεων των πολιτών και της χώρας".

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα