Παππάς: Τέλος των μνημονίων…

Παππάς: Τέλος των μνημονίων…

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή

 

«Το τέλος της εποχής των μνημονίων θα είναι και το τέλος του Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία. Η παραμονή του στην εξουσία είναι ασύμβατη με το τέλος των μνημονίων», δηλώνει στο Real.gr ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα. «Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι καθώς περνάει ο χρόνος, εξαντλούνται και οι πιθανότητες της ΝΔ να αποφύγει τη συντριβή. Αν ο λαός κινητοποιηθεί, θα σαρώσει τη σύμπραξη των χρεοκοπημένων πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι σάρωσε Παπανδρέου και Παπαδήμο».

Ο Ν. Παππάς επιτίθεται με σφοδρότητα στον Αντ. Σαμαρά για την ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή: «Θα έπρεπε να ντρέπεται. Ειλικρινά δεν ξέρω πού αυτοτοποθετείται στο πολιτικό φάσμα, όποιος θεωρεί ότι έχει ίσες πολιτικές αποστάσεις από τον Κασιδιάρη και τον Γλέζο. Θα μαζέψει άραγε συνεργάτες του που εισηγούνται συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή;».

Ταυτόχρονα, επιτίθεται στον Ευ. Βενιζέλο, κατηγορώντας τον ότι «έχει κάνει τη συνεργασία με τη ΝΔ όχι τακτική, αλλά στρατηγική, θα έλεγα καταστατική επιλογή».

Η συνέντευξη του Νίκου Παππά στο Real.gr έχει ως ακολούθως:

Πώς κρίνετε το βασικό μήνυμα του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ «τέλος στην εποχή των μνημονίων» και «το 2014 βγαίνουμε στις αγορές» με «πρωτογενές πλεόνασμα»;

Ο λαός ζει την κόλαση και ο πρωθυπουργός περιγράφει παραδείσους. Αυτό από μόνο του αποτελεί πρόκληση. Ο κ. Σαμαράς είναι αυτός που έβαλε σε εφαρμογή το πιο σκληρό μνημόνιο. Το τέλος της εποχής των μνημονίων θα είναι και το δικό του τέλος στην πρωθυπουργία. Η παραμονή του στην εξουσία είναι ασύμβατη με το τέλος των μνημονίων. Για να τελειώνουμε με τα μνημόνια πρέπει να τελειώνουμε με τη συγκυβέρνηση του χρεοκοπημένου δικομματισμού που πνίγεται στα σκάνδαλα και τη διαπλοκή. Το πρωτογενές πλεόνασμα κατ’ αρχήν δεν μπορεί να είναι ο απόλυτος στόχος μιας οικονομικής πολιτικής. Ο Τσαουσέσκου, για παράδειγμα, το είχε πετύχει μεταξύ του 1982 και του 1987 με παράλληλη κοινωνική καταστροφή. Το νέο θαύμα Σαμαρά, έχει «επιτευχθεί» όχι μόνο με τα κλεισίματα νοσοκομείων και σχολείων, αλλά και με δημιουργική λογιστική. Οι εισπράξεις από ευρωπαϊκά κονδύλια και οι επιστροφές των κερδών από κεντρικές χρησιμοποιήθηκαν για να φτιάξουν την εικόνα πρωτογενούς πλεονάσματος.

Διαρροές, πάντως, επιμένουν πως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με την τρόικα, αν οι δανειστές ζητήσουν νέα μέτρα…

Ας μην παίζουν με τα νεύρα του κόσμου. Κάθε φορά διαπραγματεύονται, Κάθε φορά αρνούνται ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα, μετά λένε ότι είναι η τελευταία φορά που τα ψηφίζουν και μετά ξανατρομοκρατούν με το θέμα της δόσης. Το τελειωτικό χτύπημα στην αξιοπιστία τους είναι το φούντωμα της συζήτησης για το νέο δάνειο και τα νέα μέτρα μεταξύ των δανειστών και των γερμανικών κομμάτων.

Εκτιμάτε ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ακόμα και τις πρόωρες κάλπες; Και γιατί να το κάνει;

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι καθώς περνάει ο χρόνος, εξαντλούνται οι πιθανότητες της ΝΔ να αποφύγει τη συντριβή. Δεν έχει, όμως, σημασία τι θέλει ο κ. Σαμαράς. Σημασία έχει ότι αν ο λαός κινητοποιηθεί, θα σαρώσει τη σύμπραξη των χρεοκοπημένων πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι σάρωσε Παπανδρέου και Παπαδήμο.

Ο πρωθυπουργός σας ταύτισε με τη Χρυσή Αυγή και σας κατηγόρησε ότι επιδιώκετε τα χειρότερα για τη χώρα και, ότι θέλετε απλά να συγκρουστείτε μεταξύ σας.

Λυπάμαι που θα το πω. Θα έπρεπε να ντρέπεται. Ειλικρινά δεν ξέρω που αυτοτοποθετείται στο πολιτικό φάσμα, όποιος θεωρεί ότι έχει ίσες πολιτικές αποστάσεις από τον Κασιδιάρη και το Γλέζο. Θα μαζέψει άραγε συνεργάτες του που εισηγούνται συνεργασία με τη Χ.Α.;

Ο Ευ. Βενιζέλος, πάντως, επέμενε από τη ΔΕΘ στην κυβερνητική σταθερότητα. Εκτιμάτε ότι είναι στρατηγική η σύμπλευσή του με τη ΝΔ; Και αν αυτό ισχύει, τι θα σημάνει για το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ;

Η παραμονή τους στην εξουσία είναι «σταθερότητα» και η διεξαγωγή εκλογών αστάθεια μέχρι και «δολιοφθορά». Είναι, όμως, φανερό ότι τα συμφέροντα της χώρας και του λαού, και η παραμονή τους στην εξουσία είναι πράγματα ασύμβατα. Ο κ. Βενιζέλος έχει κάνει τη συνεργασία με τη ΝΔ όχι τακτική, αλλά στρατηγική, θα έλεγα καταστατική επιλογή.

Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των καθηγητών, τι θα πράξετε;

Έχουμε δηλώσει ότι θα στηρίξουμε τον αγώνα των καθηγητών ανεπιφύλακτα. Και πρέπει όλοι, πολιτικά κόμματα και συνδικάτα, να κάνουμε το παν για να έχει αυτό το κίνημα, διάρκεια, αντοχές, μαζικότητα και συμμαχίες. Είναι κρίσιμο.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ