Κ.Χατζηδάκης: Έξι δράσεις για ενίσχυση της Ανάπτυξης

Κ.Χατζηδάκης: Εξι δράσεις για ενίσχυση της Ανάπτυξης 

Μέχρι το τέλος του 2013 στο υπουργείο Ανάπτυξης ολοκληρώνονται 6 βασικές δράσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που διοργανώνει το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι:

– Αναθεωρείται συνολικά, για πρώτη φορά, το πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων. Σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα εισάγουμε τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές για ένα φιλικότερο επιχειρηματικό /επενδυτικό περιβάλλον,.

– Αλλάζουμε το εξαγωγικό μοντέλο της χώρας και δημιουργούμε έναν ενιαίο φορέα εξωστρέφειας, που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest in Greece.

– Αναπτύσσουμε την εθνική μας στρατηγική για τα logistics, με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και συνέργειες -όπως οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, οι αποκρατικοποιήσεις στο σιδηρόδρομο και οι συμβάσεις παραχώρησης χρήσης στα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια- για να γίνει η Ελλάδα μια πύλη εισόδου για την Ευρώπη.

– Κάνουμε μια οριζόντια παρέμβαση για την άρση των εμποδίων εισόδου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε 4 βασικούς τομείς της οικονομίας (τουρισμός, επεξεργασία τροφίμων, οικοδομικά υλικά και λιανεμπόριο), στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τον ΟΟΣΑ.

– Συγκροτούμε το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που θα συντελέσει και αυτό, ως ένα βαθμό, στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το Ταμείο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μάνατζμεντ διεθνούς κύρους και πόρους τόσο από το δημόσιο τομέα, ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες, διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, αλλά και από ιδιώτες και θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2014

– Προετοιμάζουμε το πλαίσιο για την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Να είναι διαφορετικό τόσο στην φιλοσοφία του όσο στην αρχιτεκτονική του. Να είναι πιο απλό, με περιορισμό της γραφειοκρατίας. Επί της ουσίας καινοτόμο, με έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της «έξυπνης εξειδίκευσης» όπως λέγεται στη γλώσσα των τεχνοκρατών.

“Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να πάρει άλλα μέτρα σαν κι αυτά που μέχρι τώρα δημιούργησαν πίεση στις επιχειρήσεις, τις οικογένειες, στις Ελληνίδες και τους Έλληνες” σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

“Οι Έλληνες δεν θα παραδώσουν τη χώρα ούτε στο λαϊκισμό και την αβάστακτη ελαφρότητα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε στην πολιτισμική οπισθοδρόμηση και τη βαρβαρότητα της Χρυσής Αυγής” κατέληξε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέπτυξε λεπτομερώς τις θέσεις και τις απόψεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας, σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τις νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση. Ο κ.Μίχαλος τόνισε ότι “σήμερα μετά από πέντε χρόνια λιτότητας και τρία χρόνια μνημονίων, το βάρος πρέπει να δοθεί στην προώθηση εφικτών, άμεσων και αποτελεσματικών πρακτικών λύσεων για την αγορά. Για να επαληθευτεί το success story στη πράξη, πέραν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που μεσομακροπρόθεσμα θα αποφέρουν καρπούς, χρειάζεται να υπάρξουν παρεμβάσεις, άμεσης απόδοσης”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ