ΟΛΘ: Τι συζήτησαν Βαρβιτσιώτης-Μπουτάρης

ΟΛΘ: Τι συζήτησαν Βαρβιτσιώτης-Μπουτάρης

Υπέρ της μερικής – και όχι της πλήρους – παραχώρησης χρήσεων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, τάχθηκαν εκ νέου σήμερα ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ ΑΕ) Στέλιος Αγγελούδης, ενώπιον του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος επισκέφτηκε, το μεσημέρι, τα γραφεία της εταιρείας.

Η συνάντηση, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, αφορούσε κυρίως το θέμα της εισόδου ιδιωτών επενδυτών στο λιμάνι και είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, αφού ο υπουργός άκουσε τις απόψεις των παρευρισκόμενων για το θέμα. Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη του Οργανισμού και τις δραστηριότητές του, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ στελέχη της ΟΛΘ ΑΕ.

Τόσο ο κ. Αγγελούδης, όσο και ο κ. Μπουτάρης, επανέλαβαν τη θέση τους για τη μερική παραχώρηση χρήσεων του λιμανιού σε μεγάλες εταιρείες διεθνώς αναγνωρισμένου κύρους, αντί να ακολουθηθεί το μοντέλο του “master concession”, ήτοι της ολικής παραχώρησης ή και της πώλησης του μεριδίου 74%, που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην ΟΛΘ ΑΕ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης άκουσε τις θέσεις των συμμετεχόντων, αλλά δεν απάντησε σε σχέση με το μοντέλο που τελικά θα ακολουθηθεί, ενώ δεν επεκτάθηκε ούτε σε θέματα, που αφορούν το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τυχόν ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, ερωτηθείς ποια είναι η άποψή του για την εμπλοκή ιδιωτών στον ΟΛΘ, ο κ. Αγγελούδης είχε απαντήσει: “Η εμπλοκή ιδιωτών είναι σημαντική και χρήσιμη […] Όμως, εκτός από την επίλυση ταμειακών θεμάτων τη χώρας, η διαδικασία πρέπει να συνδέεται με την αναπτυξιακή κατεύθυνση του λιμανιού, με την προσέλκυση φορτίων και τη συμμετοχή του ιδιώτη στη χρηματοδότηση έργων υποδομών[…] Περιμένουμε από τον μέτοχο να προσδιορίσει ποια ακριβώς θα είναι η διαδικασία. Τεχνοκρατικά, η άποψη που έχουν εκφράσει παραγωγικοί φορείς (σ.σ. τμηματική παραχώρηση, αντί της πλήρους, τύπου “master concession”), είναι στη σωστή κατεύθυνση”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ