ΒΙΝΤΕΟ-Πρόσκληση Βενιζέλου σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις

ΒΙΝΤΕΟ-Πρόσκληση Βενιζέλου σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις

 

Μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της “δημοκρατικής παράταξης”, μήνυμα “εθνικής και κοινωνικής ευθύνης προς τον ελληνικό λαό” και πρόσκληση “συμπόρευσης όλου του χώρου που πιστεύει στον ευρωπαϊκό δημοκρατικό σοσιαλισμό, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς” έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στο συμπόσιο για 39η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.

“Η κρίση μας επιβάλλει να ξαναγνωριστούμε.  Και εμείς λοιπόν ξαναγνωριζόμαστε αλλά δεν ξεχνάμε. Μελετούμε αλλά δεν εξωραΐζουμε  την ιστορία μας”, είπε στην αρχή της ομιλίας του , χαιρετίζοντας την παρουσία  και την  παρέμβαση  του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου  Παπανδρέου.

Ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας ιστορική αναδρομή από την ίδρυση του κόμματος μέχρι σήμερα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ “εξέφρασε μέσα από τον χαρισματικό λόγο του Ανδρέα Παπανδρέου  τον πολλαπλό ριζοσπαστισμό της μεταπολίτευσης” και “μετασχημάτισε σε πολιτικό λόγο τα  ορμητικά    αιτήματα πολλών κοινωνικών στρωμάτων και πολλών γενεών”. Ωστόσο, με μια δόση αυτοκριτικής, μίλησε για κομματοκρατικές συμπεριφορές, πελατειακές σχέσεις, φαινόμενα ακραίας ατομικής διαφθοράς” , όμως όπως είπε “ποιο κόμμα όμως, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς που δοκιμάστηκε στην άσκηση της εξουσίας, έστω σε τοπικό επίπεδο, έχει αποφύγει τα φαινόμενα αυτά;”

 

Το ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε, “παρέδωσε την εξουσία στις αρχές του 2004 με την Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης ,έτοιμη να υποδεχθεί το μεγάλο γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων” και βρέθηκε στα τέλη του 2009 ξανά στην εξουσία αντιμέτωπο με μια κατάσταση που κανείς δεν μπορούσε εύκολα να συνειδητοποιήσει στην πλήρη της διάσταση”.  “H κρίση  που εμφανίστηκε το 2008 και μετά ως κρίση δημοσιονομική και διαρθρωτική, κρίση νοοτροπιών, στερεοτύπων και πρακτικών, κρίση μοντέλου οργάνωσης του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας, δείχνει, δυστυχώς, ότι απουσίαζε η  εθνική και ευρωπαϊκή  επίγνωση”, τόνισε, “οδηγηθήκαμε στον εθνικό  εγκλωβισμό.  Στον άμεσο κίνδυνο της ασύντακτης χρεωκοπίας”

“Βρεθήκαμε μπροστά στο  ασφυκτικό   δίλλημα: Να αποφύγει κανείς την ιστορική ευθύνη και το πολιτικό κόστος διατυπώνοντας ένα λόγο δήθεν προοδευτικό, ένα λόγο δήθεν υπερήφανο εθνικά, που οδηγεί στην καταστροφή, την διάλυση, την ταπείνωση;” ανέφερε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι απέναντι στο “υπαρξιακό αυτό δίλημμα το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε δυστυχώς μόνο του”, καθώς δεν είχε γίνει ευρύτερα αντιληπτό ότι μη συμβατικές οικονομικές καταστάσεις “δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολιτικά συμβατικό τρόπο, μέσα δηλαδή από τον έως τότε ανταγωνισμό των  κομμάτων εξουσίας”. 

Μιλώντας, όπως είπε, σε προσωπικό τόνο και υπογράμμισε ότι έπρεπε να επιμείνει μέχρι τέλους το Μάιο του 2010 στην πρόταση του για υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων . “Θα ήταν πολύ πιο δίκαιη ιστορικά η κατανομή της ευθύνης στις πολιτικές δυνάμεις κατά το μετρό  της συμμετοχής τους στη άσκηση  της εξουσίας τις κρίσιμες περιόδους”, επεσήμανε.

“Το εθνικό καθήκον αλήθειας μου  επιβάλλει επίσης  να πω   σε όσους διαχωρίζουν τη  θέση τους από το πρώτο πρόγραμμα, αλλά συμφωνούν με  το δεύτερο πρόγραμμα μέσα στο πλαίσιο του οποίου πορεύεται η χώρα από τα τέλη Οκτωβρίου 2011 ,ότι ναι το δεύτερο πρόγραμμα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί εξαρχής, μόνο που αυτό δεν μπορούσε δυστυχώς να γίνει μονομερώς από την Ελλάδα. Και χωρίς το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, στο κόστος μίας οποιασδήποτε άλλης επιλογής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε: “Δυστυχώς  μέσα στο κόστος που είναι όχι μόνο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό αλλά και θεσμικό, εθνικό και ιστορικό, περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση ψεύτικων και επικίνδυνων μετώπων. Περιλαμβάνεται η αντιδημοκρατική διολίσθηση. Η έξαρση του πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Η εμφάνιση  στο κοινοβούλιο των απροκάλυπτων εκπροσώπων του ναζισμού, του αυταρχισμού, της ξενοφοβίας.

 

“H πιο επώδυνη πτυχή της κρίσης,  είναι η σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με ένα μεγάλο μέρος της ίδιας της κοινωνικής και εκλογικής του βάσης”, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι η επιλογή που έκανε το ΠΑΣΟΚ ήταν “η καλύτερη στο όνομα της εθνικής ανάγκης, της αλήθειας που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε κατάματα”.

Η αλήθεια είναι, συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, ότι “πότε δεν μπορέσαμε να πείσουμε όλους αυτούς που θέλαμε”. “Το αρχικό  αντιμνημονιακό μέτωπο ήταν η συνέχεια του παραδοσιακού διπολισμού ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Το ιστορικά παράδοξο είναι ότι με μεγάλη ευκολία ένα σχεδόν χρόνο αργότερα  το λεγόμενο αντιμνημονιακό μέτωπο από έκφανση του παραδοσιακού διπολισμού της μεταπολίτευσης έγινε μέτωπο κατά του συμβατικού   κομματικού συστήματος και ομπρέλα αγαστής  συνύπαρξης του αριστερού, δεξιού και ακροδεξιού λαϊκισμού”, τόνισε.

 

“Δεν υπάρχει plan b”

 

“Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει ένα «σχέδιο Β», εκτός ΕΕ και ζώνης του Ευρώ. Εκτός διεθνούς οικονομικού συστήματος. Εκτός και αν θέλαμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε δραματικές καταστάσεις , δίπλα από τις οποίες πέρασε η Κύπρος πριν από λίγους μήνες”, ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι ακόμη και σήμερα το δίλλημα εξακολουθεί δυστυχώς να είναι το ίδιο: “Διαπραγμάτευση μέσα στο ευρώ και το υφιστάμενο διεθνές πλαίσιο ή μονομερής καταγγελία και επιστροφή στην υποτιμημένη δραχμή, όπως προτείνει και πάλι η αντιπολίτευση ; “

 

Στη συνέχεια ο κ.  Βενιζέλος απευθύνθηκε στους “φίλους και συντρόφους” που όπως είπε “συγκρότησαν ιστορικά την κοινωνική βάση της παράταξης και συγκροτήθηκαν κοινωνικά χάρη στις μεγάλες τομές και τις πρωτοβουλίες της παράταξης”.

“Ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την παράταξη και ανήκουν σε αυτή. Τους καλώ να σκεφτούν ψύχραιμα και δίκαια. Τι ήθελαν να γίνει; Να οδηγηθεί η χώρα, να οδηγηθούν οι ίδιοι ως πρόσωπα και ως οικογένειες στην απόλυτη καταστροφή; Νομίζουν μήπως ότι αυτό συνέβη ούτως ή άλλως;”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί που νομίζουν ότι αυτό συνέβη, “όμως αυτό συνιστά μία επικίνδυνη αλλοίωση της πραγματικότητας”.

“Δεν συγκρίνονται όμως ούτε κατά διάνοια με την ασύντακτη χρεωκοπία, την επιστροφή στην υποτιμημένη δραχμή, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, την εξαέρωση  καταθέσεων και ακινήτων περιουσιών, τον αποκλεισμό από το διεθνές οικονομικό σύστημα, την διακοπή των διεθνών εμπορικών σχέσεων. Πιστεύει μήπως κάποιος ότι το ΠΑΣΟΚ ήθελε να γίνει δυσάρεστο και αντιδημοφιλές; Να ανατρέψει δίκες του κατακτήσεις των δεκαετιών του ´80, του ´90, του 2000;” είπε και τόνισε ότι “πολύ πιο ήπια μέτρα που μπορούσαν να ανακόψουν την αρνητική πορεία δεν ελήφθησαν ούτε όταν η κρίση είχε γίνει ορατή  δια γυμνού οφθαλμού διεθνώς από το 2007 και μετά”.

“Αναγκαστήκαμε έτσι να αποδεχθούμε  μία δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά έγινε βιαστικά, υπό εκβιαστικούς όρους, με αποτέλεσμα να υψωθούν πρόσθετες δυσκολίες στις αναγκαίες  διαρθρωτικές αλλαγές που δεν είναι εύκολο να προωθήσει κανείς μέσα σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.” επεσήμανε.

 

Πυρά Βενιζέλου στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ένα ερώτημα: “Τι σχέση έχουν όλοι αυτοί οι πολίτες που ανήκουν στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη με τις αντιφάσεις, τις παλινωδίες, τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που καμώνεται ότι είναι η επανάληψη του ΠΑΣΟΚ των αρχών της μεταπολίτευσης, ενώ παίζει σε μία ιδεολογικοπολιτική φάρσα;”

“Αριστερός λόγος δεν είναι η υπεράσπιση της ακινησίας και του συντεχνιασμού. Δεν μπορούμε επειδή θέλουμε να αποφύγουμε μια δύσκολη αλήθεια να αποδεχτούμε έναν εύκολο λαϊκισμό που χαϊδεύει τα αυτιά, αναπαράγοντας αδιέξοδες καταστάσεις. Είναι κρίμα που για πρώτη φορά στην ιστορία των τελευταίων 40 ετών της μεταπολίτευσης δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με την αντιπολίτευση  ούτε για τα μεγάλα θέματα προστασίας των θεσμών και της Δημοκρατίας, ούτε για τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας του τόπου”, είπε.

Όπως είπε πριν από τον Ιούνιο του 2012, το ΠΑΣΟΚ κατέβαλε “κάθε δυνατή προσπάθεια για ένα κυβερνητικό σχήμα ευρύτερο, πραγματικής εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή όλων των υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας. Αυτό όμως προϋπέθετε ότι υπήρχαν υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποδέκτης της πρότασης μας και την απέκρουσε τόσο το Μάιο όσο και τον Ιούνιο του 2012. Επιμείναμε στη συνέχεια στην ανάγκη να συγκροτηθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως φαίνεται πολύ δύσκολο να μετάσχεις στην ευθύνη, να τη μοιραστείς”

“Ξέρουμε άλλωστε  ποιος είναι αυτός που έμεινε σταθερός στη γραμμή του και ποιος προσχώρησε εκ των υστέρων σε αυτήν, κάνοντας στροφή 180 μοιρών”, πρόσθεσε.

“Αριστερός λόγος δεν είναι η υπεράσπιση της ακινησίας και του συντεχνιασμού. Δεν μπορούμε επειδή θέλουμε να αποφύγουμε μια δύσκολη αλήθεια να αποδεχτούμε έναν εύκολο λαϊκισμό που χαϊδεύει τα αυτιά, αναπαράγοντας αδιέξοδες καταστάσεις. Είναι κρίμα που για πρώτη φορά στην ιστορία των τελευταίων 40 ετών της μεταπολίτευσης δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με την αντιπολίτευση  ούτε για τα μεγάλα θέματα προστασίας των θεσμών και της Δημοκρατίας, ούτε για τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας του τόπου”, είπε.

 

“Έχουμε ιστορικές διαφορές με τη ΝΔ”

 

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις  διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, λέγοντας ότι “ανάμεσα στην  συντηρητική παράταξη και τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη είναι διαφορές ιστορικές, είναι διαφορές ιδεολογικής  και πολιτικής ταυτότητας ,  είναι διαφορές προφανείς που καθίστανται ακόμα προφανέστερες τώρα, παρά τη συνεργασία μας στο σχήμα εθνικής ευθύνης, λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών”.

“Η προγραμματική μας συμφωνία με τη ΝΔ δεν είναι μια συμφωνία των δύο κομμάτων που επωμίζονται τώρα  το βάρος της διαχείρισης της κρίσης. Είναι το πολιτικό πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου ανασυγκρότησης”, είπε, το οποίο “προϋποθέτει τη συσπείρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και βασίζεται σε απλές παραδοχές και δεσμεύσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι “νέα δημοσιονομικά περιοριστικά μέτρα δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτική ζωή της χώρας” και ότι “δεν αντέχει η πατρίδα μας την ανακύκλωση της αβεβαιότητας”, ενώ ζήτησε υπεύθυνη στάση από τους εταίρους μας, οι οποίοι όπως είπε πρέπει να αναγνωρίσουν τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.

 

Για μας πρώτες  προτεραιότητες, συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή τη στιγμή η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. “Ο νέος ριζοσπαστισμός, ο ριζοσπαστισμός που μας βγάζει από την κρίση είναι ο προοδευτικός ριζοσπαστικός εκσυγχρονισμός, χωρίς αμφιθυμίες και αμφιταλαντεύσεις”, είπε, καθώς μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε την οριστική έξοδο από την κρίση. 

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους εθνικής ανάγκης. “Δεν κυβερνάμε μόνοι μας . Είμαστε ο δεύτερος σε κοινοβουλευτική  δύναμη εταίρος. Ούτε όμως η ΝΔ κυβερνά μόνη της. Για όλα απαιτούνται συμφωνίες και συμβιβασμοί, όπως συμβα��νει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.  Η επιτυχία όμως αυτής της προσπάθειας μας αφορά περισσότερο από κάθε άλλο γιατί θα  σημαίνει δικαίωση των δύσκολων  επιλογών μας και των μεγάλων πολιτικών θυσιών που έκανε η  παράταξη τα τελευταία τριάμισι χρόνια”, υπογράμμισε. Ενώ αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ, τόνισε:

“Λυπηθήκαμε πολύ γιατί η ΔΗΜΑΡ έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω και τώρα αμφιταλαντεύεται μεταξύ εθνικής ευθύνης και αντιπολιτευτικής ευκολίας θέτοντας σε αμφισβήτηση  τη  θεμελιώδη επιλογή που και η ίδια έκανε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Αν και είχε δυστυχώς αρνηθεί να τη κάνει μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου, πριν δηλαδή επικρατήσει η τεχνητή πόλωση των επαναληπτικών εκλογών”.

 

Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι “αδικείται πρωτίστως επειδή το αδικούμε εμείς οι ίδιοι. Γιατί εμείς οι ίδιοι δεν υπερασπιζόμαστε με την ένταση που πρέπει θεμελιώδεις ιστορικές επιλογές”.

“Γι αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να μιλήσουμε ξανά για τη μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη, για την ευρύτερη Κεντροαριστερά, για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, για την ευρωπαϊκή δημοκρατική σοσιαλιστική πλατφόρμα. Στην πραγματικότητα, για όλο το χώρο ανάμεσα στη συντηρητική παράταξη και την κομμουνιστική αριστερά. Αυτή είναι η μεγάλη παράταξη των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων” .

 

“Απευθυνόμαστε σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, θυμωμένες, σε απόγνωση, απομακρυσμένες από την πολιτική, εγκλωβισμένες στον απλουστευτικό συνομωσιολογικό και φασίζοντα λόγο. Όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι “το ΠΑΣΟΚ έχει συνείδηση της ευθύνης του και την αναλαμβάνει χωρίς κανένα ηγεμονισμό”.

“Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε όσους μοιράζονται τις ίδιες αξίες, εκτιμήσεις, αντιλήψεις, επιλογές.

Αντιμετωπίζουμε όλα τα πρόσωπα, όλες τις κινήσεις, όλες τις πρωτοβουλίες, με σεβασμό και απόλυτη ισοτιμία. Θέλουμε μια νέα συλλογικότητα, μία δημιουργική σύνθεση χωρίς αποκλεισμούς. Αξιώνουμε όμως από όλους σεβασμό προς το ΠΑΣΟΚ, τη διαδρομή, την εισφορά, το δυσανάλογο βάρος που σήκωσε, το ρόλο του σήμερα για τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας. Η προοδευτική παράταξη, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, η Κεντροαριστερά, είναι μια παράταξη της ευθύνης. Δεν υπήρξε πότε  και δεν υπάρχει για τον εαυτό της και τα στελέχη της, αλλά για τη χώρα”, επεσήμανε.

 

Μόνη λύση, όπως είπε,  για την ευρωπαϊκή κρίση είναι η περισσότερη Ευρώπη, η αποκατάσταση της θεσμικής ισοτιμίας, η πραγματική σύγκλιση, η αύξηση των ιδίων πόρων, η επικράτηση της πολιτικής αντίληψης απέναντι σε οποιαδήποτε τεχνοκρατική εκδοχή, συνήθεια ή αδράνεια. “Στην Ελλάδα, αυτή η πλατφόρμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών μπορεί και πρέπει να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς”, σημείωσε.

 

“Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, υπεύθυνο, σταθερό ιδεολογικά, υπερήφανο για τη διαδρομή και το έργο του, με συνείδηση των αρνητικών όψεων”, κατέληξε απευθύνοντας κάλεσμα συμπόρευσης σε όλο τον ελληνικό λαό.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ