Πρώτο βήμα το συνέδριο στο ΠΑΣΟΚ

Πρώτο βήμα το συνέδριο στο ΠΑΣΟΚ

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

«Είμαστε όλοι εδώ» είναι το μήνυμα που αποστέλλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με το διήμερο Συνέδριο για την 3η του Σεπτέμβρη, όπου, όπως έχει ανακοινωθεί, θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν και οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι του κόμματος Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.

Το Συνέδριο της 3ης και 4ης Σεπτεμβρίου αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατά το δυνατόν συσπείρωση της «παράταξης» γύρω από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του ενόψει των ευρωεκλογών. Θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα, που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν ακόμα και αλλαγή του ονόματος του ΠΑΣΟΚ στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αποκλείεται να αφήσει ανοιχτό το θέμα για το ποιος θα ηγηθεί ενός νέου σχήματος που θα προκύψει από την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς με κορμό το ΠΑΣΟΚ.

Με το Συνέδριο της 3ης του Σεπτέμβρη ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη από την κυβέρνηση και να ανασυνθέσει την κεντροαριστερά γύρω από τη Χαριλάου Τρικούπη, ελπίζοντας ότι έτσι θα ξεπεράσει τον σκόπελο των ευρωεκλογών. Παράλληλα, εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι τα στελέχη που έχουν αποχωρήσει, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Τάσος Γιαννίτσης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ακόμα και ο Ανδρέας Λοβέρδος που έχει συγκροτήσει κόμμα δεν μπορούν παρά τις προσπάθειές τους να συγκροτήσουν ένα υπαρκτό σχήμα. Το δε μεγάλο στοίχημα του Ευάγγελου Βενιζέλου με την ομιλία που θα κάνει τη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης είναι να πείσει πώς με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση υπάρχει χώρος γι’ αυτό μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι στην ίδια εκδήλωση θα κυλήσουν όλα ομαλά. Ήδη ακόμα και στενοί συνεργάτες του Προέδρου του κόμματος εκφράζουν αμφιβολίες για το πόσο ωφελεί η συνεχής αλλαγή στρατηγικής-τη μια φορά π.χ. να συγκρούεται με τον προκάτοχό του Γ. Παπανδρέου ή τον Κ. Σημίτη και την επομένη να εμφανίζεται να ζητάει τη συνεργασία τους. «Η φωτογραφία των τριών προοπτικά μόνο καλό δεν θα κάνει στον Πρόεδρο» αναφέρουν συνεργάτες του, εκτιμώντας πως θα δοθεί η ευκαιρία να ξαναανοίξει η συζήτηση για τα πεπραγμένα των τελευταίων χρόνων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, πεπραγμένα που συναντούν μεγάλη απήχηση στην κοινωνία. «Και τι έγινε, ας τα πουν. Καλύτερα να τα λένε στις κομματικές εκδηλώσεις, παρά στα μέσα ενημέρωσης» σημειώνουν άλλοι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Οι παρουσίες πολλών στελεχών, πάντως, μόνο ανέφελες δεν αναμένονται για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου, για παράδειγμα, ενώ έχει πει στον Ευ. Βενιζέλο πως «εάν είμαι εδώ θα έρθω στην εκδήλωση» σύμφωνα με πληροφορίες της “R” φέρεται να το ξανασκέφτεται, παρότι σε επικοινωνία των γραφείων των δυο προέδρων προχθές υπήρξε η διαβεβαίωση ότι τελικά θα παραβρεθεί. Ο πρώην Πρόεδρος φέρεται δυσαρεστημένος από τις διαρροές πως θα παραβρεθεί στην εκδήλωση επειδή η Χαριλάου Τρικούπη τον «κρατάει» από τα οικονομικά του κόμματος.

Η παρέμβαση του Κ. Σημίτη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Κώστα Σημίτη μετά από μακρά περίοδο σιωπής. Ο τέως πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν θα περιοριστεί απλώς στην υπεράσπιση των κυβερνητικών πεπραγμένων του, αλλά θα αναφερθεί στην ανασύνθεση της κεντροαριστεράς και την ανάγκη πραγματικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα ασκήσει σκληρή κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, με τον Ευ. Βενιζέλο να βρεθεί σε μια τέτοια περίπτωση σε δύσκολη θέση. Αντί δηλαδή τη σταθεροποίηση του ενός κυβερνητικού εταίρου, που είναι και ο στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η εκδήλωση να μεταβληθεί σε κυβερνητικό πρόβλημα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως, εκτιμά ότι με την ομιλία του αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των δυο προκατόχων του θα ενσωματώσει τις όποιες παρατηρήσεις τους.

Δεν θα μιλήσει ο Λαλιώτης

Ο Κώστας Λαλιώτης αρνήθηκε να μιλήσει στην εκδήλωση, παρότι του το ζήτησε με τηλεφώνημά του ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι θα μείνει πιστός στην τακτική της σιωπής που έχει χαράξει εδώ και δέκα χρόνια.

Η κριτική της Βάσως

Η Βάσω Παπανδρέου θα παραβρεθεί πλην όμως στην τοποθέτησή της αναμένεται να ασκήσει σκληρή κριτική και για το χθες και για το σήμερα. Ενώ σαφείς αποστάσεις από την πολιτική της ηγεσίας προτίθεται να λάβει, αν τελικά μιλήσει, και ο Δημήτρης Ρέππας.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ