• Ο γερμανικός Τύπος για την επίσκεψη Σαμαρά

  11:13 πμ, Παρασκευή 09 Αυγ 2013 11:13 πμ, Παρασκευή 09 Αυγ 2013

  Ο γερμανικός Τύπος για την επίσκεψη Σαμαρά

  Η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον, η κατασκευή εγκαταστάσεων υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, η αύξηση του τουρισμού και η βελτίωση των οικονομικών στην Ελλάδα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό γερμανικό Τύπο.

  «Με περηφάνια» είναι ο τίτλος άρθρου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον. Η εφημερίδα σχολιάζει: «Με την επίσκεψή του στον Μπαράκ Ομπάμα ελπίζει ο Σαμαράς να κάνει ένα νέο ξεκίνημα για την Ελλάδα πάνω σε μια ευρύτερη βάση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, θέλει να ενισχύσει την μάλλον υποτιμημένη στην Ευρώπη γεωστρατηγική σημασία της χώρας του.

  Συγκρινόμενη με την Τουρκία, η οποία εδώ και εβδομάδες ταλανίζεται από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν και η οποία παλεύει με μια επικίνδυνη εσωτερική πόλωση, η Ελλάδα παρά την κρίση χρεών που αντιμετωπίζει και την ύφεση, μοιάζει σαν μια νήσος σταθερότητας στην Ευρώπη».

  Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Κανένας άλλος έλληνας πολιτικός δεν προσωποποιεί σήμερα, όπως ο Αντ. Σαμαράς, τη σταθερότητα που απορρέει από τις εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Ο πρωθυπουργός μπορεί να είναι σίγουρος για τη στήριξη του αμερικανού προέδρου. Εδώ και καιρό η Ουάσιγκτον προειδοποιεί την Ευρώπη να είναι πιο ελαστική με την Ελλάδα ως προς το πρόγραμμα προσαρμογής, συνεχίζει η οικονομική εφημερίδα. Διότι από αμερικανική άποψη αν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, οι εκλογές ενδέχεται να φέρουν στην εξουσία τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά και την συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ».

  Περί Κύπρου, οικονομίας και τουρισμού

  «Τελευταία ελπίδα η Αφροδίτη» είναι ο τίτλος άρθρου στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται στην Κύπρο και στην πρόθεσή της να προχωρήσει στην κατασκευή εγκαταστάσεων για την υγροποίηση του φυσικού αερίου. Η εφημερίδα γράφει: «Η Άγκυρα είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι θα προέβαλε αντιστάσεις διότι η κυβέρνηση στη Λευκωσία δεν είναι αρμόδια, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους Τούρκους του νησιού, να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Στη Λευκωσία ερμηνεύουν διαφορετικά την κατάσταση. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασσουλίδης μιλώντας σε αυτή την εφημερίδα, δήλωσε πως η κυβέρνησή του θέλει να φτιάξει ένα ταμείο, τα έσοδα του οποίου θα πάνε «στις επόμενες γενιές» και το οποίο θα είναι «στη διάθεση και των Τουρκοκυπρίων».

  «Στην Ελλάδα αυξάνονται τα θετικά μηνύματα» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ελβετική Neu Zürcher Zeitung, η οποία αναφέρεται σε μια σειρά από αριθμούς και στατιστικές. Ένα σύντομο απόσπασμα: «Μετά από πέντε χρόνια βαθιάς ύφεσης υπάρχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα αφορμή για αισιοδοξία. Ένας συνδυασμός από θετικές ειδήσεις δίνει το μήνυμα ότι η κατηφόρα της οικονομίας μπορεί να σταματήσει. Ενθαρρυντική είναι η ανάπτυξη στα δημόσια οικονομικά τον Ιούλιο».

  Τέλος, η Tagesspiegel του Βερολίνου αναφέρεται στον ελληνικό τουρισμό. «Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος και η εφημερίδα επικαλείται τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος λέει «πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

  Η εφημερίδα επισημαίνει: «η Ελλάδα αναμένει φέτος να ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια τουριστών, με την Κρήτη να καταγράφει αύξηση 20% και τη Μύκονο 68%. Με την άνοδο του τουρισμού αυξάνονται και τα έσοδα, τουλάχιστον τον ιδιωτών. Τους πρώτους 5 μήνες του έτους καταγράφεται αύξηση εσόδων κατά 15,4%. Σημαντική θεωρείται τέλος η συμβολή των τουριστών από τη Ρωσία, μιας και δαπανούν περισσότερα από το μέσο ευρωπαίο επισκέπτη. Οι εκτιμήσεις για φέτος δείχνουν αύξηση των Ρώσων που επισκέπτονται τη χώρας μας κατά 70% σε σχέση με πέρυσι».

  Πηγή: hwww.dw.de

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα