Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Στην αντεπίθεση περνά ο ΣΥΡΙΖΑ που απαντά με non paper στην επίθεση του ΠΑΣΟΚ εναντίον του, με αφορμή όσα υποστήριξε σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο υπεύθυνος προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Δραγασάκης. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του σε ρωσικό δίκτυο, σηκώνει τους τόνους κατά της κυβέρνησης συνολικά.

«Το τι είπε ή δεν είπε το ΠΑΣΟΚ καθώς και το τι έκανε ή δεν έκανε το γνωρίζει ο ελληνικός λαός, το αποτύπωσε με την ετυμηγορία του στις εκλογές και θα το δείξει ακόμα πιο έντονα στις ερχόμενες», σημειώνει στο άτυπο σημείωμά της η Κουμουνδούρου, απαντώντας στα περί ζητήματος έκδοσης ευρωομολόγου και διεκδίκησης του περάσματος του χρέους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον ESM, που έθεσε πρώτη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως ισχυρίστηκε ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα η Χαριλάου Τρικούπη. 

Επιμένοντας στην ανάγκη μέτρων που μπορούν να αμβλύνουν την κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιέται τι ακριβώς προτείνει το ΠΑΣΟΚ. «Να περιμένουμε παθητικά κάποιο θαύμα;», λέει. Αντιστοίχως ρωτά αν το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του να έχει λόγο η κοινωνία στην άσκηση της πιστωτικής πολιτικής ή όχι, αν η επιλογή της χρηματοδότησης εισαγωγών αντί εγχώριων προϊόντων αποτελεί ζήτημα δημόσιου συμφέροντος ή αποκλειστική υπόθεση των τραπεζών κ.ο.κ. «Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδεχθεί πλήρως τον ρεαλισμό των μνημονίων και απαντά στη συνέντευξη Δραγασάκη όπως θα απαντούσε ένας νεοφιλελεύθερος τραπεζίτης ή ένας στυγνός ευρωγραφειοκράτης», σημειώνει η Κουμουνδούρου και θέτει ένα άκρως επιθετικό ερώτημα: «γιατί το ΠΑΣΟΚ βιάστηκε να απαντήσει εκ μέρους τους;».

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται συνολικά κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την μεταξύ άλλων για «ολομέτωπη επίθεση κατά των μικρομεσαίων», αλλά και για διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. 

«Η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη»

Ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους κατά της κυβέρνησης, με συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RUSSIA24, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε εμμέσως την κυβέρνηση για ξεπούλημα όσων έχουν απομείνει στην χώρα. «Η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε ό,τι έχει απομείνει σε αυτή την χώρα, η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη», είπε, αντιπαραβάλλοντας ως δέοντα τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης τη διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης. Ζήτησε εκ νέου διεθνή διάσκεψη για το δημόσιο χρέος και έφερε το παράδειγμα αντίστοιχης διάσκεψης το 1953 για τη Γερμανία. 

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ.Τσίπρας δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φιλοευρωπαϊκό κόμμα και πως ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς την Ελλάδα, ή αντίθετα την Ελλάδα παρία μέσα στην κοινή Ευρωπαϊκή οικογένεια. Υποστηρίζει άλλωστε πως «η ΕΕ ή θα είναι δημοκρατική και βαθιά κοινωνική ή δεν θα υπάρξει, θα διαλυθεί».

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ