Ο εισαγγελέας «καίει» τον Μαντέλη

Ο εισαγγελέας «καίει» τον Μαντέλη

Της Αννας Κανδύλη 

Κόλαφος για τον πρώην υπουργό Αναστάσιο Μαντέλη είναι η πρόταση του εισαγγελέα Γαληνού Μπρη προς το Δικαστικό Συμβούλιο. Ο Γ. Μπρης «δείχνει» το εδώλιο του κατηγορουμένου στον πρώην υπουργό για τα 450.000 γερμανικά μάρκα (230.000 ευρώ) που κατηγορείται ότι πήρε ως μίζα από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, προκειμένου να υπογράψει, το 1997, ως αρμόδιος υπουργός -τότε- Μεταφορών και Επικοινωνιών, τη σύμβαση 8002 για τα ψηφιακά του ΟΤΕ.

Αν την πρόταση του εισαγγελέα υιοθετήσει και το Συμβούλιο Εφετών, τότε ο Αν. Μαντέλης θα είναι ο δεύτερος πρώην υπουργός μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο που θα δικαστεί όχι από ειδικό δικαστήριο αλλά από την τακτική Δικαιοσύνη, με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Μαζί του, κατά τον εισαγγελέα, θα πρέπει να δικαστούν ο κουμπάρος του Γιώργος Τσουγγράνης, ο πρώην συνεργάτης του Αριστείδης Μαντάς, ο Ηλίας Γεωργίου -εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens- και η Αντωνία Μάρκου, ως παρένθετο πρόσωπο του Γεωργίου.

«Είχε την εποπτεία»

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, που αποκαλύπτει η Realnews, ο Αν. Μαντέλης ως υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, που είχε στην εποπτεία του και τον ΟΤΕ, «προκειμένου να εγκρίνει (μελλοντική ενέργεια) την προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ Α.Ε. αφενός και των εταιρειών “ΖΗΜΕΝΣ ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.” και “ΖΗΜΕΝΣ Α.Ε.” αφετέρου, για την ψηφιακοποίηση του δικτύου της ΟΤΕ Α.Ε., απαίτησε μέσω του συγκατηγορούμενού του Ηλία Γεωργίου, υπαλλήλου της “ΖΗΜΕΝΣ Α.Ε.”, κατά το χρονικό διάστημα από 3-9-1997 έως την 23-12-1997 και πριν την έγκριση από τον κατηγορούμενο της ως άνω Προγραμματικής Σύμβασης, από την εδρεύουσα στη Γερμανία εταιρεία “SIEMENS AG” χρηματικό ποσό ως δώρο.

Ακολούθως, με την από 23 Δεκεμβρίου 1997 απόφασή του ενέκρινε την Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ της εταιρείας “ΟΤΕ Α.Ε.” και των εταιρειών “ΖΗΜΕΝΣ ΤΗΛΕΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.” και “ΖΗΜΕΝΣ Α.Ε.”, πενταετούς ισχύος, συνολικού προϋπολογισθέντος τιμήματος, σύμφωνα με τη σύμβαση, “…περίπου 158.018.800.000 δραχμών”, η οποία θα υλοποιείτο με Εκτελεστές Παραγγελίες.

Εν συνεχεία δε, επειδή δεν ήθελε να φαίνεται ο ίδιος ως λαβών του δώρου, λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργού, συμφώνησε με τον συγκατηγορούμενό του Γεώργιο Τσουγγράνη, φίλο του και ανάδοχο της θυγατέρας του, να ανοίξει εκείνος τυπικά επ’ ονόματί του λογαριασμό σε Τράπεζα της Ελβετίας και συγκεκριμένα στην Canadian Imperial Bank of Commerce, του οποίου όμως λογαριασμού ουσιαστικά πραγματικά δικαιούχος θα ήταν ο ίδιος ο Αναστάσιος Μαντέλης».

Την ίδια ημέρα που ο Γιώργος Τσουγγράνης άνοιξε αυτόν τον λογαριασμό, με τον κωδικό A.ROCOS, παρείχε κατόπιν υποδείξεως του Αν. Μαντέλη, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, και την πληρεξουσιότητα αυτού στην κόρη του πρώην υπουργού. «Ακολούθως, κατά το χρονικό διάστημα από 15-9-1998 έως 1-11-1998 και σε μη διακριβωθείσα επακριβώς ημερομηνία ανέθεσε ο Αν. Μαντέλης στον επίσης συγκατηγορούμενό του Αριστείδη Μαντά, ο οποίος απασχολείτο ως συνεργάτης του (σύμβουλος) στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, να γνωστοποιήσει στον Ηλία Γεωργίου τα στοιχεία του ως άνω λογαριασμού του, προκειμένου ο τελευταίος να τα διαβιβάσει περαιτέρω στους αρμοδίους υπαλλήλους της “SIEMENS AG” και την 3-11-1998 στον ανωτέρω επ’ ονόματι Γεωργίου Τσουγγράνη λογαριασμό, πραγματικός δικαιούχος του οποίου όμως, κατά τα προεκτεθέντα, ήταν αυτός, κατατέθηκε μέσω του τηρούμενου στην Τράπεζα UBS στη Ζυρίχη της Ελβετίας επ’ ονόματι Αντωνίας Μάρκου (παρένθετου προσώπου του Ηλία Γεωργίου) το χρηματικό ποσό των 200.000 γερμανικών μάρκων, ποσό που είχε μεταφερθεί προηγουμένως στον λογαριασμό της Αντωνίας Μάρκου από λογαριασμό της DEUTSCHE BANK, δικαιούχος του οποίου ήταν η εταιρεία “SIEMENS AG” […]

Την 8-2-2000 στον αυτό ως άνω τραπεζικό λογαριασμό του ίδιου κατατέθηκε το χρηματικό ποσό των 250.000 γερμανικών μάρκων μέσω του τραπεζικού λογαριασμού, που επίσης τηρούσε η γερμανική εταιρεία “SIEMENS AG” στην Τράπεζα Raiffeisenverband στο Σάλσμπουργκ Αυστρίας, διά του υπαλλήλου του τομέα ICN αυτής, Wolfgang Rudolf». 

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία προκειμένου να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ