Στουρνάρας:Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί

Στουρνάρας:Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί

 

Την πεποίθηση ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει σταθεροποιηθεί εξέφρασε σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικάνικο επιμελητήριο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας την ανάγκη για γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη. 

Αναλυτικά, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής εξελίσσεται εντός στόχων και ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μακροχρόνια έχει ενισχυθεί.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει ολοκληρωθεί και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει διατηρηθεί.

Όσον αφορά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των επιστροφών φόρου, ανέφερε ότι έχει επιταχυνθεί σημαντικά. “Ως Υπουργείο είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων με τα ληξιπρόθεσμα” τόνισε.

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε πως παρόλο που το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, τα ανωτέρω επιτεύγματα έχουν πραγματοποιηθεί με ένα εξαιρετικά υψηλό κοινωνικο-οικονομικό κόστος:

Το 2013 θα είναι το έκτο διαδοχικό έτος ύφεσης, που σωρευτικά από το 2008 θα ανέλθει σε μείωση του πραγματικού προϊόντος κοντά στο 27%.

Η ανεργία έχει ανέλθει στο 27%, και τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα αρνητικά στους νέους ανθρώπους. Ωστόσο, υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια, το ισοζύγιο μεταξύ των προσλήψεων και απολύσεων, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, είναι θετικό για πρώτη φορά από το 2008.

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, η ταχεία επιστροφή στην ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας είναι υψίστης σημασίας, τόσο για οικονομικούς όσο και για κοινωνικούς λόγους.

Δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε ακόμα στις βασικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά την δημοσιονομική υπενθύμισε ότι μεταξύ 2009 και 2012, το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά 9,3% του ΑΕΠ – η μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ από μια οικονομία του ΟΟΣΑ.

Στο μέτωπο της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι σε επίπεδο μοναδιαίου κόστους εργασίας, η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητά από την είσοδο στην Ευρωζώνη.

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αντανακλάται στην ταχεία μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, από -14,9% του ΑΕΠ το 2008 σε -3,4% το 2012, ενώ φέτος προβλέπουμε να έχουμε μηδενικό έλλειμμα στο ισοζύγιο, σημείωσε. “Η ελληνική οικονομία, πλέον, δεν δημιουργεί νέο εξωτερικό χρέος” υπογράμμισε. 

Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε ακόμα στις εξής μεταρρυθμίσεις: 

Δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις: ενίσχυση του δημοσιονομικού πλαισίου (μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, ανώτατα όρια δαπανών, μηχανισμοί ελέγχου των δαπανών). Αυτόματες περικοπές δαπανών όταν οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί.

Φορολογικές μεταρρυθμίσεις: Μόλις εγκρίθηκε από τη Βουλή ο νέος απλοποιημένος Κώδικας Φόρου Εισοδήματος. Ειδικότερα για τις επενδύσεις, οι προτεινόμενες διατάξεις του Κώδικα θα συμπληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το μέρος που θα αφορά τη χορήγηση πρότυπων φορολογικών κινήτρων, όπως οι φορολογικές πριμοδοτήσεις για επενδύσεις, εκπτώσεις φόρου για επενδύσεις και επιτάχυνση των διενεργούμενων αποσβέσεων.

*Αντικατάσταση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων από τον πολύ απλούστερο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.

*Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

*Νέο πληροφοριακό σύστημα διασύνδεσης όλων των εφοριών. Με το νέο Taxis, ο φορολογούμενος θα μπορεί πλέον να εξυπηρετείται από οποιαδήποτε ΔΟΥ της χώρας και ταυτόχρονα θα μπορεί να πραγματοποιεί τις περισσότερες συναλλαγές του μέσω internet και τις πληρωμές μέσω τραπεζών.

*Επίσης, θεσπίσαμε πλήρη φορολογικό έλεγχο στις επιχειρήσεις με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Ανάθεση δικαιωμάτων ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες.

*Μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση: δημιουργία θέσης Γενικού Γραμματέα Δημοσιών Εσόδων, με ευρείες εξουσίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Υποχρεωτική εναλλαγή των επικεφαλής των τοπικών εφοριών. Συγχώνευση των Δ.Ο.Υ. με κατάργηση 154 από αυτές και την ταυτόχρονη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων Ελέγχου και Δικαστικού σε μόλις εξήντα μια (61) από αυτές, με στόχο τη δημιουργία ισχυρών φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών υπηρεσιών.

 

Πηγή:euro2day.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ