• Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις φορολογικές διαδικασίες

  6:32 μμ, Τετάρτη 24 Ιουλ 2013 6:32 μμ, Τετάρτη 24 Ιουλ 2013

  Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις φορολογικές διαδικασίες

  Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στην Επιτροπή Οικονομικών το νομοσχέδιο για τις φορολογικές διαδικασίες.

  Η συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά αύριο και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η υπερψήφισή του μέχρι τις 29 Ιουλίου, συνιστά προαπαιτούμενο για την είσπραξη της επόμενης δόσης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

  Στο επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπή βρέθηκαν οι κατασχέσεις ακινήτων και ο «εξορθολογισμός» των προστίμων για τη φοροδιαφυγή.

  Σε μία ακόμη συζήτηση νομοσχεδίου με διαδικασίες κατεπείγοντος, γεγονός που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο εισηγητής της ΝΔ Απ. Βεζυρόπουλος, υπογράμμισαν ότι το νομοσχέδιο συνιστά ένα ακόμη βήμα για την απλοποίηση του φορολογικού πλαισίου και την αποκατάσταση της φορολογικής συνείδησης.

  Ιδιαίτερα τονίστηκε η κωδικοποίηση διατάξεων, διάσπαρτων σε διάφορα νομοθετήματα, η μείωση των προστίμων για φοροδιαφυγή προκειμένου να καταστούν εισπράξιμα, η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του φορολογικού ελέγχου στον ενδιαφερόμενο πριν την οριστικοποίησή τους, ώστε να έχει την δυνατότητα τεκμηριωμένης απάντησης, η μείωση της φορολογικής γραφειοκρατίας, που «στερούσε τελικά έσοδα απ' το Δημόσιο, μεταθέτοντας την είσπραξη της φορολογητέας ύλης σε βάθος χρόνου», η, υπό προϋποθέσεις, έκδοση βεβαίωσης οφειλής μηνιαίας ισχύος κ.ά.

  Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Γεραλής παρατήρησε πως «με την δυνατότητα που δίνεται στον γ.γ. Εσόδων να εκδίδει απλόχερα ερμηνευτικές εγκυκλίους, σύντομα το "απλό και σταθερό" φορολογικό σύστημα που ευαγγελίζεστε, θα πάει στις καλένδες».

  Ωστόσο, κυρίως η αξιωματική, αλλά και η ελάσσων αντιπολίτευση, στάθηκαν στο άρθρο 46 του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει πως «σε επείγουσες περιπτώσεις, ή για να αποτραπεί επικείμενος κίνδυνος για την είσπραξη των φόρων, η φορολογική διοίκηση μπορεί να προβαίνει και σε συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, χωρίς δικαστική απόφαση».

  «Για 1750 ευρώ χρέος προβήκατε σε κατάσχεση της πρώτης κατοικίας εργάτη στο Πέραμα, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών» κατήγγειλε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

  «Θα πετάτε τον κόσμο στο δρόμο και δεν θα έχει ούτε καν την άμυνα της δικαστικής προστασίας, ενώ την ίδια ώρα φέρνετε ειδικές χαριστικές διατάξεις και μάλιστα αναδρομικές, για τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια: 500 ευρώ πρόστιμο ανά στοιχείο», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

  Άλλη διάταξη που επέκρινε ο βουλευτής, υπήρξε το άρθρο 40, το οποίο προβλέπει πως «η διεκπεραίωση των διαδικασιών είσπραξης των φόρων και λοιπών εσόδων για λογαριασμό του Δημοσίου, μπορεί να ανατεθεί με απόφαση του γ.γ. Εσόδων σε τράπεζες».

  «Το ίδιο προβλέπεται και σήμερα. Δεν αλλάζουμε τίποτε. Η διάταξη αφορά μονάχα την δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε τράπεζα», διευκρίνισε ο Γιώργος Μαυραγάνης.

  «Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις σας, αλλά η ερμηνεία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης», επέμεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

  «Για να προσφύγει κανείς στα φορολογικά δικαστήρια θα πρέπει να πληρώσει το 50% του φόρου που του αναλογεί. Μα εδώ δεν έχει να πληρώσει το φόρο. Θα πληρώσει το 50%;», αναρωτήθηκε ο αγορητής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης. «Την ίδια ώρα, μειώνετε τα πρόστιμα για όσους έχουν καταδικαστεί για φορολογικά εγκλήματα, αντί να τα αυξήσετε για όποιον φοροδιαφεύγει από δόλο», σημείωσε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

  «Παραθυράκι» φοροαποφυγής στο πλαίσιο ενδοομιλικών συναλλαγών, εντόπισε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης στο άρθρο 21 και στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση τήρησης φακέλου τεκμηρίωσης. Κατά τα άλλα δε αναρωτήθηκε με τη σειρά του, εάν το άρθρο 46 για τις κατασχέσεις «μετατρέπει τις φορολογικές αρχές και σε δικαστικές». Η ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, τουλάχιστον λόγω των έκτακτων διαδικασιών στις οποίες και πάλι προσέφυγε η κυβέρνηση για τη συζήτησή του.

  «Το σύνολο σχεδόν των ρυθμίσεων έχει μιαν οριζόντια αντιμετώπιση. Ο ισχυρός μπορεί να βρει παράθυρα να αντιμετωπίσει τις διατάξεις για τις συντηρητικές κατασχέσεις», υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Μετατρέπετε το ελληνικό Δημόσιο σε επίσημο τοκογλύφο. Αν κάποιος χρωστά ένα δίμηνο, του βάζετε τόκο 10%. Αν χρωστά πάνω από ένα χρόνο, ο τόκος ανεβαίνει στο 20%», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής.

  Η Χρυσή Αυγή αποχώρησε από την συνεδρίαση, διαμαρτυρόμενη για την απαγόρευση του συσσιτίου της «μόνο για Έλληνες», από τον δήμαρχο Αθηναίων και την αστυνομία.

  Τον προβληματισμό του για την επιτυχία του νομοσχεδίου, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης εκτιμώντας πως συντάχθηκε μάλλον πρόχειρα, υπό την πίεση των εξελίξεων. «Οι διατάξεις δεν έχουν τύχει επεξεργασίας απ' τις αρμόδιες διευθύνσεις της γενικής γραμματείας, αλλά εκείνοι θα τις εφαρμόσουν. Υπάρχουν διατάξεις που αφορούν την είσπραξη και αποτελούν ύλη του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με τροποποίηση των διατάξεων του ΚΕΔΕ».

  Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης υπογράμμισε πως το άρθρο 46 «έχει ειδικό σκοπό: Δεν αφορά την πλατιά μάζα, τον κάθε Έλληνα, αλλά εκείνους που συνειδητά προβαίνουν σε πράξεις φοροδιαφυγής και για τους οποίους θα πρέπει το κράτος να έχει έναν μηχανισμό που να προστατεύει έγκαιρα τα συμφέροντά του».

  Σε ό,τι αφορά το ύψος των προστίμων για τα φορολογικά εγκλήματα, ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε πως «τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι τέτοια που να πληρώνονται - αλλά όχι μέχρι του σημείου να κλείνουν οι επιχειρήσεις». Τέλος, για τις προσαυξήσεις στις φορολογικές οφειλές σημείωσε πως θέση του υπουργείου είναι «να μην υπερβαίνουν τους τόκους υπερημερίας της αγοράς».

  Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα