Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα εγγυάται την ανεξαρτησία της Κύπρου

Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα εγγυάται την ανεξαρτησία της Κύπρου

 

Η αμυντική και στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, υπό το φως των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Εθνικής ‘Αμυνας των δύο χωρών Δημήτρη Αβραμόπουλου και Φώτη Φωτίου στην Αθήνα.

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Ενόψει δε της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει σύνεση και ρεαλισμό και να αποφεύγει δηλώσεις που δεν συμβάλλουν στην επίλυσή του, μία προοπτική που θα προωθήσει την εμπέδωση κλίματος ασφαλείας στην περιοχή. Δήλωσε δε ότι τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει την Κύπρο από την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα. Καμία αμφισβήτηση ή εκβιασμός δεν θα σταματήσει την υλοποίηση των σχεδιασμών μας.

Είμαστε ευάλωτοι, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχολίασε ότι η οικονομική κρίση δεν είναι δικαιολογία για να απαξιωθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου και διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το αξιόμαχο των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι η αμυντική συνεργασία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων είναι η αμυντική θωράκιση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των δύο χωρών.

Εξάλλου, ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, το αίτημα της Κύπρου για ένταξη της στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Ο Κύπριος υπουργός ‘Αμυνας σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα και την Κύπρο, με αφορμή την οικονομική κρίση, ανέφερε ότι περνάμε δύσκολα αλλά δεν πρέπει να καμφθούμε. “Ο Ελληνισμός ενωμένος, με συλλογική προσπάθεια, θα πρέπει να αντέξουμε, να εργαστούμε σκληρά δίνοντας ελπίδα και προοπτική, για έξοδο από την κρίση για τη νέα γενιά”, είπε.

Ερωτηθείς ο κ. Αβραμόπουλος σχετικά με την ανακίνηση του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων, επανέλαβε ότι ισχύει στο ακέραιο η δήλωση του ως υπουργού Εξωτερικών. Η διεθνής δικαιοσύνη και τα δικαιοδοτικά της όργανα, που είναι πάνω από κράτη και κυβερνήσεις θα αποφασίσουν σχετικά και τότε θα κριθούν τελεσίδικα οι απόψεις των ενδιαφερομένων.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας γνωστοποίησε ότι λίαν συντόμως θα επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο.

 

Δείτε το βίντεο από το MEGA

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ