Βενιζέλος:Η Αίγυπτος είναι χώρα-κλειδί

Βενιζέλος:Η Αίγυπτος είναι χώρα-κλειδί

 

Mε το νέο Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, συνομίλησε τηλεφωνικά πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση των ερεγασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ενημερώθηκε για την κατάσταση και για το χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών αποκατάστασης της δημοκρατικής τάξης που έχει αποφασίσει η μεταβατική κυβέρνηση, ενώ την Παρασκευή στην Άγκυρα, συζήτησε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου αναλυτικά για την κατάσταση στην Αίγυπτο.

“Το σχέδιο συμπερασμάτων, στην τελευταία του εκδοχή, σχεδόν πετυχαίνει μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πολιτική αρχών και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά μια δύσκολη μεταβατική περίοδο στην Αίγυπτο. Η Αίγυπτος είναι χώρα κλειδί για πάρα πολλά ζητήματα, για την αραβική άνοιξη συνολικά, για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

“Οι αρχές που διέπουν την ευρωπαϊκή αντίληψη για  τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να γίνονται σεβαστές. Οφείλουμε, όμως, να δούμε πώς συνδέονται πρακτικά με μία χώρα πολύπλοκη, όπως η Αίγυπτος, με τις εσωτερικές αντιφάσεις  και τις θρησκευτικές διαστρωματώσεις της”, επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι “η πρώτη φάση της μεταβατικής περιόδου δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί”.

“Τώρα, άρχισε εκ των πραγμάτων μια δεύτερη φάση που πρέπει να την στηρίξουμε. Είναι ανάγκη να βοηθήσουμε στην σταθεροποίηση της κατάστασης, έτσι ώστε να αποφευχθεί πάση θυσία η κλιμάκωση της βίας και πολύ περισσότερο η διολίσθηση σε κάποια μορφή  εμφύλιας αντιπαράθεσης. Άρα, με τα σημερινά συμπεράσματα στέλνουμε ένα μήνυμα που είναι καθαρό, ως προς τις αρχές του και τις άξιες του, αλλά και δημιουργικό από την άποψη της ορθής εκτίμησης της πραγματικής κατάστασης στην Αίγυπτο”, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ