Πρόβα για Ουάσινγκτον

Πρόβα για Ουάσινγκτον

Τα μηνύματα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα μετέφερε στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Μερικές ημέρες πριν από την άφιξη του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον για την πρώτη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Τζακ Λιου εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ παρουσίασε διακριτικά την άλλη «συνταγή» που πρεσβεύουν οι ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον προκρίνει την ανάπτυξη και την δημιουργία των θέσεων εργασίας για την έξοδο από την κρίση και τάσσεται κατά της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής που οδηγεί σε σφοδρή ύφεση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα απέκτησε έναν μεγάλο σύμμαχο στη μάχη υπέρ της ανάπτυξης, καθώς στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η λιτότητα που επέβαλε το Βερολίνο στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν είναι η απάντηση στην κρίση και η συνταγή της Ε.Ε. έχει αποτύχει στην πράξη. Σε αυτή τη φάση βέβαια η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους της και απαιτεί στενή συνεργασία από την Ευρώπη για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων.

Η τακτική αυτή των ΗΠΑ έγινε εμφανής στις δηλώσεις του Τζακ Λιού από το Μουσείο της Ακρόπολης στο πλευρό του πρωθυπουργού. «Η σύμπλευση με την Ευρώπη εξακολουθεί να είναι στην κορυφή της ατζέντας μου καθώς η απασχόληση και η ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίτευξη ανάπτυξης και ευημερίας στην Ευρώπη. Επιπλέον, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ασία είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία» είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών. «Η πορεία εξακολουθεί να έχει προκλήσεις. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις θα βάλουν τα θεμέλια για διαρκή ανάπτυξη. Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται, τώρα, στην ανάκαμψη από τη δίκη της οικονομική κρίση, όπου έπρεπε να πάρουμε σκληρές αποφάσεις για να σταθεροποιήσουμε το σύστημά μας» τόνισε ο Τζακ Λιού και συνέχισε: «Ξέρουμε ότι δουλεύετε σκληρά για να βάλετε την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας για τις επόμενες γενιές. Πάνω από όλα για όσα η Ελλάδα έχει καταφέρει, και ξέρω ότι δεν θέλετε να αφήσετε αυτό το σημαντικό έργο ημιτελές».

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογο του στο υπουργείο Οικονομικών ο Τζακ Λιού αναγνώρισε τις θυσίες των Ελλήνων και άκουσε με προσοχή τις ελληνικές θέσεις. «Με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, τις οποίες αναγνωρίζουμε, βλέπουμε ότι τα καταφέρνετε και το πρόγραμμα βγαίνει» φέρεται να είπε στον Γιάννη Στουρνάρα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών φέρεται να του απάντησε ότι «οι πολίτες δεν αντέχουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων για να καλυφθεί το όποιο χρηματοδοτικό κενό». Το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις για την διετία 2015-2016 και όλες οι τυχόν αποκλίσεις του προγράμματος θα καλυφθούν από την αναδιάρθρωση στο Δημόσιο.

«Η Ευρώπη φαίνεται πως «βάζει νερό στο κρασί της». Αρχίζει να συγκλίνει στο μείγμα μέτρων λιτότητας-ανάπτυξης που χρειάζεται» σχολίασε ο Τζακ Λιου.

Ο Αμερικανός υπουργός, που διετέλεσε και επιτελάρχης του Λευκού Οίκου, συζήτησε και για την επικείμενη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον το διάστημα 7 έως 11 Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός, που θα συνοδεύεται από τον Γιάννη Στουρνάρα, αναμένεται να παρουσιάσει στον Αμερικανό πρόεδρο τις ελληνικές απόψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Η επικείμενη επίσκεψή μου στoν πρόεδρο Ομπάμα θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τους Αμερικανούς συμμάχους μας. Υπήρξαμε πάντα στενοί φίλοι, όπως αποτυπώνεται και από την παρουσία της ισχυρής Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας» είπε ο Αντώνης Σαμαράς λίγο πριν το γεύμα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ