Αυτά συζήτησαν Στουρνάρας-Λιού

Αυτά συζήτησαν Στουρνάρας-Λιού

 

Μία ώρα κράτησε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού, παρόντων του υπουργού αναπληρωτή και του υφυπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και Γιώργου Μαυραγάνη.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήρισε τον κ. Λιού ως τεχνοκράτη και οπαδό της θεωρίας του Κέινς και είπε «αναγνωρίζει την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς και δεν έδειξε να ανησυχεί για κάτι».

Ερωτηθείς δε, για τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στο πρακτορείο Bloomberg ότι «οι Έλληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους», ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά μετέφερε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι «αντίθετα, έχει πλέον καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος».

Κατά τη συνάντηση, τέθηκαν και τα ζητήματα, της πορείας υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος για τη διετία 2012- 2013 και των μεταρρυθμίσεων, της ανάγκης συνδυασμού μέτρων ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015- 2016. Ειδικά για το τελευταίο, το οποίο αναμένεται να προσδιορισθεί επακριβώς κατά τον νέο έλεγχο της τρόικας το φθινόπωρο, η ελληνική πλευρά επισήμανε στον κ. Λιού ότι το συγκεκριμένο κενό δεν μπορεί να καλυφθεί από νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα του υπουργείου, ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των υπουργών Οικονομικών του G20, φέρεται να πρεσβεύει ότι «η Ευρώπη έχει ρίξει νερό στο κρασί της» και ότι υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ