Αποφασίζουν για το πολυνομοσχέδιο

Αποφασίζουν για το πολυνομοσχέδιο

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Εν αναμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ, συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Αποτέλεσμα, οι συνεχείς αλλαγές σε επιμέρους ρυθμίσεις ως την τελευταία στιγμή, μετά από «διαπραγμάτευση» μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τους αρμόδιους φορείς.

Οι τόνοι σήμερα αναμένεται να ανέβουν κατακόρυφα, καθώς τον λόγο θα πάρουν μεταξύ άλλων, πολιτικοί αρχηγοί, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αλλά και της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, για πρώτη φορά από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Δεν αναμένεται πάντως να γίνει το ίδιο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος μάλιστα θα προτιμήσει να μιλήσει το απόγευμα σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα «Ετοιμάζοντας την επόμενη μέρα: Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο».

Και χθες πάντως, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την ένταση μεταξύ των βουλευτών, αλλά και από τις «τροποποιήσεις» σε επιμέρους διατάξεις από τους υπουργούς που εμφανίζονταν κατά κανόνα και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για λίγο στα έδρανα της κυβέρνησης.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη, που αποφάσισε να μην μιλήσει όταν πήρε τον λόγο, εγκαταλείποντας την αίθουσα εν μέσω κατηγοριών ότι καλούνται να ψηφίσουν ένα πολυνομοσχέδιο που αρνούνται να υποστηρίξουν οι υπουργοί που το υπογράφουν. Σε αυτό ανταπάντησε λίγο αργότερα, σηκώνοντας το γάντι εμφανώς ενοχλημένος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Εγώ έχω έρθει εδώ για να υπερασπιστώ την πολιτική του υπουργείου Υγείας και είμαι έτοιμος να απαντήσω σε οποιοδήποτε ερώτημα», είπε, καλώντας μάλιστα οποιονδήποτε συνάδελφο από οποιαδήποτε πτέρυγα έχει μία καλύτερη ιδέα, να του την παρουσιάσει ως το πέρας της διαδικασίας αύριο.

Υψηλοί τόνοι είχαν επικρατήσει και νωρίτερα, όταν κατά τη διάρκεια συζήτησης της αίτησης συνταγματικότητας που υπέβαλαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για πέντε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, ο Ανδρέας Κουτσούμπας από τη ΝΔ κατηγόρησε του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία τους να αναρτήσουν πανό κατά της κυβέρνησης πάνω από το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη την ώρα της διαδήλωσης, σημειώνοντας ότι ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου…

Για κυβέρνηση που έχει καταστήσει το Σύνταγμα «κουρελόχαρτο» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, κάνοντας λόγο για «αντιδημοκρατικό» νομοσχέδιο που μετατρέπει το καθεστώς σε δικτατορία.

Ακολούθησαν παρόμοιες φράσεις περί «συμμορίας της καταστροφής» και «συνεχιστών της χούντας» από την Σοφία Σακοράφα, ενώ τις προτροπές των «αποφασισμένων για ρήξη και ανατροπή» θυμάτων της κυβερνητικής πολιτικής μετέφερε με την ομιλία του ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, χρησιμοποιώντας την ιστορική φράση του Άρη Βελουχιώτη «ραντεβού στα γουναράδικα».

Εκτός μικροφώνου, φέρεται να μίλησε για «προδότες» που θα κρεμαστούν η Ραχήλ Μακρή εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ως «καταστροφή της κοινωνίας» περιέγραψε το κοινοβούλιο ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής.

Για χυδαιότητα κατηγόρησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που χρησιμοποιούν τέτοιους όρους ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου, ενώ για ομιλίες βουλευτών που συνιστούν «διασύνδεση κομμάτων με την τρομοκρατία» μίλησε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ