Το ΥΠΕΣ για τις αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο

Το ΥΠΕΣ για τις αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο

 

Μία σειρά βελτιωτικών ρυθμίσεων σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στο Υπουργείο Εσωτερικών αποφασίστηκαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του Υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών ««ικανοποιείται το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούσε το στάδιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών των Δήμων και των Περιφερειών. Απαλείφεται η διάταξη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και προβλέπεται πλέον η παροχή οδηγιών από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών».

Παράλληλα «παραμένουν στους Δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο».

Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση,  «προχωρά σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο της δημοτικής αστυνομίας, με αντικατάσταση των προεδρικών διαταγμάτων με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης στην Ελληνική Αστυνομία καθώς και η ρύθμιση των θεμάτων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, η οποία προβλέπεται ότι θα γίνεται σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους».

Παράλληλα, «εισάγεται ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία, για τους Δήμους που το επιθυμούν, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που θα εκδίδεται κατόπιν προτάσεων των οικείων Δημάρχων, μπορεί να ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία, σε έναν ή περισσότερους Δήμους, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων».

Τέλος στο πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «θα υπάρξει πρόβλεψη της δυνατότητας των σχολικών φυλάκων να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους οικείους Δήμους,  σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο».

 

Αμετακίνητοι οι Δήμαρχοι παρά τις αλλαγές

 

Δεν ικανοποίησαν την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) οι βελτιωτικές ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών και αφορούν άρθρα του πολυνομοσχεδίου σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Οι όποιες μικρές διορθωτικές αλλαγές που εισάγει η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο για τους Σχολικούς Φύλακες και τη Δημοτική Αστυνομία δεν αλλάζουν το περιεχόμενο των σχετικών διατάξεων, με τις οποίες καταργούνται βασικές αρμοδιότητες και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σε ότι αφορά το Παρατηρητήριο, η ΚΕΔΕ σημειώνει πως «συντάσσεται απολύτως με τη γνώμη της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία κρίνει ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έρχονται σε αντίθεση με την Συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, όπως προσδιορίζονται με το άρθρο 102 του Συντάγματος».

Ως εκ τούτου η Ένωση τονίζει πως «εμμένει στη θέση της για απόσυρση των παραπάνω διατάξεων» και καλεί τα μέλη της αύριο Τετάρτη 17 Ιουλίου και ώρα 10.30 π.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι αλλαγές που συμφώνησαν ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο για το πολυνομοσχέδιο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ