• Γιούνκερ: Δεν ενδιαφέρομαι...

  4:24 μμ, Σαββατο 13 Ιουλ 2013 4:24 μμ, Σαββατο 13 Ιουλ 2013

  «Ποσώς με ενδιαφέρει να αναλάβω μία ευρωπαϊκή θέση», επεσήμανε στην κρατική ραδιοφωνία RTL Lëtzebuerg o πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ηγήθηκε του Γιούρογκρουπ, από το 2005 έως φέτος.

  Ο κ. Γιούνκερ, του οποίου η κυβέρνηση συμμαχίας με τους Σοσιαλιστές είναι από την Πέμπτη υπό αίρεση, δήλωσε σήμερα πως δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει ευρωπαϊκό αξίωμα.

  Ο ίδιος είχε προταθεί, το 2009, να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιλογή στην οποία είχε αντιταχθεί ο τοτινός Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

  Σήμερα, όμως, η υποστήριξη προς το πρόσωπό του ανανεώθηκε με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡΕ), που συνδεκάζει τα ευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα και των Χριστιανοδημοκρατών (CVS). «Χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης μου και της υποστήριξής μου για τις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές που επίκεινται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδος στο Ευρωκοινοβούλιο Τζόζεφ Ντολ.

  Ο 58χρονος Γιούνκερ έχει εκμυστηρευθεί πως είχε δελεασθεί το 2004 να αναλάβει το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το 2009 εκείνου του προέδρου της ΕΕ, όμως έκτοτε «δεν έχει ενδιαφερθεί για μία ευρωπαϊκή θέση». «Θέλω να εργασθώ προς όφελος του Λουξεμβούργου κι αυτό είναι η πάσα αλήθεια», τόνισε.

  Έναν από τους αυτό-οικτιρμούς, που ο ίδιος απευθύνει στον εαυτό του είναι πως παραμέλησε την ίδια του τη χώρα προς όφελος της Ευρώπης, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια, οπότε και αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι στην προσπάθεια διάσωσης του ευρώ ως επικεφαλής του Γιούρογκρουπ.

  Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, του οποίου η κυβέρνηση βρέθηκε να εμπλέκεται σε σκάνδαλο, που αφορά παρακολουθήσεις από τις μυστικές υπηρεσίες του κράτους, αναγκάσθηκε να ζητήσει από τον Μεγάλο Δούκα Ερρίκο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ώστε να αποτραπεί η ανάγκη να υποβάλει παραίτηση της κυβέρνησής του και να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής από τον εταίρο του στην συμμαχία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

  «Κατεβαίνω στις εκλογές για να εργασθώ υπέρ του Λουξεμβούργου και θέλω να εργασθώ προς το συμφέρον της χώρας», επεσήμανε, μιλώντας στη ραδιοφωνία του RTL.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα