Κρίσιμες ψηφοφορίες σήμερα και αύριο στον ΣΥΡΙΖΑ

Κρίσιμες ψηφοφορίες σήμερα και αύριο στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Με τις ψηφοφορίες επί του Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης και του κειμένου Καταστατικού του νέου, ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, κορυφώνονται σήμερα οι διαδικασίες του πενθήμερου ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή, με τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα είναι και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας- καθώς και των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής. 

Εν τω μεταξύ, στις δώδεκα το μεσημέρι σήμερα, αναμένεται η δευτερολογία του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, με την οποία αναμένεται να τοποθετηθεί και επί των διαφωνιών για οργανωτικά θέματα, όπως η διάλυση των συνιστωσών στην πορεία προς ενιαιοποίηση του κόμματος, που ανήχθη σε μέγα ζήτημα, μετά την άρνηση του Μανώλη Γλέζου κυρίως να διαλύσει τους «Ενεργούς Πολίτες». Παρόμοια στάση κράτησαν στις ομιλίες τους και οι εκπρόσωποι της ΔΕΑ Αντώνης Νταβανέλλος, της ΚΕΔΑ Γιάννης Θεωνάς, της ΑΠΟ Γιώργος Σαπουνάς, του Κόκκινου Πάνος Κοσμάς κ.ο.κ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποχωρήσει ως προς την αναγκαιότητα κάθε μέλος του κόμματος να μην ανήκει ταυτόχρονα σε άλλο κόμμα, χωρίς να αποκλείεται πάντως μία φόρμουλα κατά την οποία θα δίνεται περισσότερος χρόνος σε συνιστώσες που δεν δύνανται να πάψουν άμεσα να λειτουργούν. Θα εξακολουθήσουν αντίθετα να τονίζουν την πολυτασικότητα και τον πλουραλισμό που θα διέπει το νέο κόμμα καταστατικά, αλλά και στην ουσία του. Πίσω δεν αναμένεται να κάνει η ηγεσία ούτε στη θεσμοθέτηση της εκλογής προέδρου από το συνέδριο, παρά το αίτημα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για εκλογή από την Κεντρική Επιτροπή, κάτι που θα λυθεί πάντως «με δημοκρατικό τρόπο», όπως λένε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας στις σημερινές ψηφοφορίες. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία Τσίπρα και το κατά πόσον θα επιλέξει να απαντήσει από εκεί στον Μανώλη Γλέζο και τα όσα πρότεινε περί συλλογικής ηγεσίας, αιφνιδιάζοντας την Κουμουνδούρου. Χθες πάντως, στενοί συνεργάτες του προέδρου, άφηναν να εννοηθεί πως μια τέτοια πρόταση συνιστά αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. 

 

Πηγή: real.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ