Κριτική σε Στουρνάρα-Μητσοτάκη για το πολυνομοσχέδιο

Κριτική σε Στουρνάρα-Μητσοτάκη για το πολυνομοσχέδιο

 

Αντιμέτωποι με την κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και μερίδας της συμπολίτευσης βρέθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ.κ. Στουρνάρας και Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που αναμορφώνει τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αλλά και προωθεί την κινητικότητα και τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος αμφισβήτησε κατ’ αρχήν το “success story” που επικαλείται η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως βάσει των τελευταίων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανική παραγωγή έχει πέσει στην Ελλάδα. “Έχετε διαλύσει τις φορολογικές υπηρεσίες και ακόμα περιμένουμε ένα νομοσχέδιο αναδιοργάνωσής τους. Στο ζήτημα του κατώτερου μισθού πηγαίνετε πιο πίσω και από τις πλέον νεοφιλελεύθερες χώρες, αναθέτοντας τον καθορισμό του σε πέντε εκπροσώπους υπουργείων” ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. Όσο για την υπόθεση της διοικητικής μεταρρύθμισης, “δεν υπάρχει εδώ καμία αξιολόγηση, αλλά το ζητούμενο είναι το πώς θα διώξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ανθρώπους. Είστε οι τελευταίοι οπαδοί του θατσερικού δόγματος ότι “δεν υπάρχει κοινωνία” και δεν καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η δημοτική αστυνομία για την προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος της γειτονιάς” σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

 “Δεν είναι όλα μαύρα στην ελληνική οικονομία κε Τσακαλώτο” απάντησε αργότερα ο υπουργός Οικονομικών. “Στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, έλαβε μέρος πολύς κόσμος. Ο κόσμος έχει αρχίσει έστω και δειλά να πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Έχουμε στοιχεία σταθεροποίησης ορισμένων δεικτών”.

“Αν το ελληνικό κράτος είχε προχωρήσει εγκαίρως σε αναδιάρθρωση, επανίδρυση και όσα άλλα εξαγγέλθηκαν κατά καιρούς, δεν θα φτάναμε στο σημείο να έχουμε 1,5 εκ. ανέργους και συντάξεις πείνας” παρατήρησε με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Η χώρα δεν χρεοκόπησε λόγω των τραπεζών της, αλλά επειδή δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα σπάταλο πελατειακό κράτος που συγκροτήθηκε έτσι από τα κόμματα που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο” συμπλήρωσε.

 Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο καθαυτό, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραδέχθηκε πως περιλαμβάνει όντως “οριζόντια μέτρα”, λόγω της πρότερης αβελτηρίας στην κατάρτιση των οργανογραμμάτων του Δημοσίου και στην έξωση 12.500 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις. “Παρουσιάσαμε υπό την πίεση του χρόνου ένα σχέδιο που όντως έχει οριζόντια χαρακτηριστικά, ακριβώς γιατί η δουλειά που έπρεπε να γίνει δεν είχε γίνει, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε τους πλεονάζοντες υπαλλήλους εκεί που υπήρχε έλλειμμα. Για να μην πάμε σε άλλες οριζόντιες ρυθμίσεις, η διαδικασία κατάρτισης των οργανογραμμάτων θέσεων, θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Οι αναγκαστικές απομακρύνσεις υπαλλήλων, δεν γίνονται για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά για λόγους ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού του Δημοσίου, αρχής γενομένης με εκείνους που προσλήφθηκαν παράνομα, ή παλαιότερα, εκτός ΑΣΕΠ.

 

“Δεν μπορούμε να μην πάρουμε δημοσιονομικά μέτρα και ταυτόχρονα να μην αλλάξει τίποτα στη χώρα” παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Δηλώνοντας την κατ’ αρχήν συμφωνία του με την διοικητική αναδιάρθρωση του Δημοσίου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως η κυβέρνηση οφείλει να πείσει τους πολίτες πως η μεταρρύθμιση δεν γίνεται για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά για το δικό τους όφελος – και αυτό θα συμβεί μόνον όταν δουν να διευκολύνεται η ζωή τους.

Αντίστοιχες παρατηρήσεις επεφύλαξε και η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ), η οποία δήλωσε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, επιμένοντας στη μείωση του φορολογικού συντελεστή των ελευθέρων επαγγελματιών με εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ και στην έκπτωση των δαπανών ενοικίου πρώτης κατοικίας. Η κα Ξυροτήρη σημείωσε επίσης πως “στην πράξη πλέον κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κεκτημένα των πολιτών, καθώς όλα τα μέτρα θεωρούνται προαπαιτούμενα απ’ την τρόικα. Υπήρξε μία αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους και να αποφύγει μέτρα που δεν ήσαν προαπαιτούμενα”.

 

Γενική υπήρξε η αποδοκιμασία για την διαφαινόμενη κατάργηση των φοροελαφρύνσεων επί τη βάσει συλλογής αποδείξεων αγοράς καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομικών, κ.κ. Στουρνάρας και Μαυραγάνης, παρέπεμψαν σε νέα νομοθετική ρύθμιση τον προσεχή Σεπτέμβριο, η οποία θα περιλαμβάνει συλλογή αποδείξεων στο πλαίσιο κάποιων “έξυπνων κινήτρων”.

Από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο Νότης Μαριάς παρατήρησε πως το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από το “Σχέδιο Αθηνά” στα Πανεπιστήμια, τις ρυθμίσεις για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το παρόν νομοσχέδιο, δεν υπερβαίνει τα 280 εκ. ευρώ, την ίδια στιγμή που οι αποζημιώσεις στην ΕΡΤ θα ανέλθουν σε 130 εκ ευρώ και τα έξοδα εκταμίευσης δανείου στον EFSF ανέρχονται μέχρι το 2016 σε 370 εκ. ευρώ. “Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια περαιτέρω διαπραγμάτευση, εφόσον ο EFSF δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός και δεν θα έπρεπε να έχει τέτοιες υπέρογκες προμήθειες;” αναρωτήθηκε ο κος Μαριάς.

Τις δεκαοκτώ προεκλογικές δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά υπενθύμισε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος συμπεραίνοντας πως ο Πρωθυπουργός είπε ψέματα ως επί το πλείστον προεκλογικά στον ελληνικό λαό.

“Ο ισχυρισμός του κου Μητσοτάκη για τη χρεωκοπία της χώρας είναι αντιεπιστημονικός” παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος “Η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως και η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιταλία. Βασική αιτία είναι η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και όχι απλώς ένα σπάταλο κράτος – και οι απολύσεις αποτελούν προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη” σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ