Οικονόμου: Ο Στουρνάρας επιβεβαιώσε τον Γιούνκερ

Οικονόμου: Ο Στουρνάρας επιβεβαιώσε τον Γιούνκερ

 

Να απευθύνει επίσημο αίτημα σε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποστολή στοιχείων για όλους τους Έλληνες καταθέτες ζητά από το υπουργείο Οικονομικών η ΔΗΜΑΡ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου, σε απάντηση ερώτησης βουλευτών του κόμματος αναφορικά με την φορολόγηση των Ελλήνων καταθετών στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, “επιβεβαίωσε τα όσα πληροφορήθηκε ο ελληνικός λαός από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε σχετική συνέντευξη δήλωσε ότι ουδέποτε του ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές λίστα με τις ελληνικές καταθέσεις στο Λουξεμβούργο από την ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας μάλιστα ότι είναι διατεθειμένος να δώσει σχετική λίστα ακόμη και αν αυτό είναι αντίθετο με το υπάρχον νομικό πλαίσιο”.

Μάλιστα, επισημαίνει ο κ. Οικονόμου, στην σχετική του απάντηση ο Υπουργός Οικονομικών καταλήγει αναφέροντας ότι απέστειλε σχετικό αίτημα στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κατόπιν της σχετικής εκφρασθείσας πρόθεσης του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας.

“Αποδεικνύεται λοιπόν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΔΟΕ εξακολουθούν να διερευνούν από τον Σεπτέμβριο του 2012 μόνο τα στοιχεία που ήρθαν στην ελληνική κυβέρνηση από τις γερμανικές αρχές, τα οποία παρεμπιπτόντως και παρά τις παρεμβάσεις μας στην Βουλή (Αρ. Πρωτ. 2838/11.10.2012), χωρίς όμως ακόμα να έχει προκύψει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις του Υπουργού τον Δεκέμβριο του 2012, το ΣΔΟΕ είχε εκκινήσει την διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης κατόπιν σχετικής παραγγελίας του Οικονομικού Εισαγγελέα, διαδικασία που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη 7 μήνες μετά”, υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι από τις απαντήσεις του Υπουργού προκύπτουν και πάλι τα ίδια συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα που χαρακτηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

‘Τα πενιχρά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τα έχουμε καταγγείλει πολλές φορές και με αφορμή την εξέταση της «Λίστας Λαγκάρντ» όπου το ΣΔΟΕ χρειάστηκε περίπου 4 μήνες για να ελέγξει τέσσερις περιπτώσεις Ελλήνων φορολογούμενων! Πλέον προκύπτει ένα νέο δυσοίωνο συμπέρασμα αναφορικά με την ευελιξία του Υπουργείου Οικονομικών και την ικανότητά του να κινηθεί πέραν των συνηθισμένων, αφού οι καταστάσεις που βιώνουμε ως χώρα πόρρω απέχουν από τα συνηθισμένα. Δυστυχώς η τεχνοκρατική προσέγγιση δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα την διατύπωση ερωτήματος έστω αναφορικά με την ύπαρξη Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό, σε χώρες εταίρους όπως το Λουξεμβούργο που αποτελεί μια εκ των ασφαλών επιλογών όσων επιδιώκουν την απόκρυψη φορολογητέου εισοδήματος! Απαιτείτο η απάντηση ενός πολιτικού, όπως ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, για να συνειδητοποιήσουν οι ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομικών ότι σε ακραίες καταστάσεις όπως αυτές της Ελλάδας μπορούν να υπάρξουν και διασταλτικές ερμηνείες των πλαισίων προκειμένου να ικανοποιηθεί το μείζον, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η φορολογική δικαιοσύνη! Είναι πράγματι λυπηρό το ότι από το 2012 κανείς αρμόδιος δεν σκέφτηκε να διερευνήσει ενδεχόμενες δυνατότητες διάθεσης στοιχείων από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Είναι όμως τραγικό το γεγονός ότι παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις, τις ρητορείες, τις πύρινες τοποθετήσεις, τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού”, συνεχίζει ο κ. Οικονόμου σε μία μακροσκελή ανακοίνωση.

 

Η Δημοκρατική Αριστερά, τονίζει, επαναλαμβάνει το αίτημά της για άμεση επιτάχυνση των μηχανισμών ελέγχου του κράτους, με την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού και αντιμετώπιση κάθε ανασταλτικού παράγοντα.

“Απαιτούμε το Υπουργείο Οικονομικών να απευθύνει επίσημο αίτημα σε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αποστολή στοιχείων για όλους τους Έλληνες καταθέτες ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχει σχετική συμφωνία επικαλούμενο τις έκτακτες συνθήκες και την τραγική θέση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η θεωρητική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και οι δηλώσεις εντός και εκτός Ελλάδος για την αποφασιστικότητα της Ελλάδας. Απαιτούμε επιτέλους πρακτικά αποτελέσματα από όσους δηλώνουν ότι θέλουν και μπορούν, έχουν την αρμοδιότητα αλλά δεν παράγουν ακόμα αποτελέσματα”, καταλήγει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ.

 

 

 

             

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ