Διαφωνίες για τη συνταγματικότητα του ν/σ για τη ΝΕΡΙΤ

Διαφωνίες για τη συνταγματικότητα του ν/σ για τη ΝΕΡΙΤ

 

Οι ενστάσεις του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου όσον αφορά τη διάταξη για την μεταβατική περίοδο στο νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ, η απάντηση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη ότι «ούτε ψήγμα αντισυνταγματικότητας δεν υπάρχει», αλλά και τα πυρά όλων των αρμόδιων φορέων που προσκλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους, χαρακτήρισαν τη δεύτερη μέρα συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής.

Ειδικότερα, θέμα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά τη διάταξη για τη μεταβατική περίοδο έθεσε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, επικεφαλής της επιτροπής που είχε επεξεργαστεί το νομοσχέδιο για την νέα ΕΡΤ επί υπουργίας Ηλία Μόσιαλου.

Η αναφορά αυτή του κ. Αλιβιζάτου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη που αντέτεινε ότι «ούτε κατά διάνοια δεν υπάρχουν ψήγματα αντισυνταγματικότητας στο νομοσχέδιο».

«Για να μπούμε στην επόμενη μέρα, το μεταβατικό εποπτικό συμβούλιο δεν θα πρέπει να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες επί κρίσιμων θεμάτων όπως οι προσλήψεις εργαζομένων ή οι προμήθειες, αλλά ο ρόλος του πρέπει να είναι πώς να βάλει μπροστά και να κινήσει τις διαδικασίες για τον νέο φορέα. Όχι να αποφασίσει», είχε τονίσει νωρίτερα ο κ. Αλιβιζάτος και είχε προσθέσει: «Η μεταβατική περίοδος, το πώς θα πάμε στον νέο φορέα, είναι το “αγκάθι” σήμερα. Με τη διάταξη για την μεταβατική περίοδο φοβάμαι ότι το νομοσχέδιο μπορεί να τιναχτεί στον αέρα. Νομίζω ότι η κυβέρνηση θέλει να γλιτώσει χρόνο αλλά με τη συγκεκριμένη διάταξη για προσωρινή διοίκηση για ένα χρόνο, αλλά ο ένας χρόνος είναι μεγάλη περίοδος, υπονομεύεται το πνεύμα του νόμου».

Ο κ. Αλιβιζάτος υποστήριξε παράλληλα ότι στόχος του νομοσχεδίου που προωθείται, είναι «να σταματήσει η κυβερνητική κηδεμονία, να κοπεί ο κυβερνητικός εναγκαλισμός». «Αυτό το νομοσχέδιο προσπαθεί να σπάσει τον ομφάλιο λώρο όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά και με τα κόμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, τόνισε ότι «η λειτουργία ενός δημόσιου καναλιού από το κράτος είναι απίθανα δύσκολη» και σημείωσε ότι «αν ο διευθύνων σύμβουλος σου βγει ανίκανος όλο το σχήμα τινάζεται στον αέρα».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης χαρακτήρισε «παράνομη, αυθαίρετη και εκδικητική την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ». «Χρησιμοποιεί κάθε μέσο, απειλές συκοφαντίες και ενοχοποιήσεις εργαζομένων, προκειμένου να φιμώσει την ΕΡΤ. Ο αγώνας μας έγινε παράδειγμα αντίστασης σε πολιτικές που σκοτώνουν. Έγινε παγκόσμιο το σύνθημα: “όχι άλλο μαύρο”», υπογράμμισε ο κ. Καλφαγιάννης και συμπλήρωσε: «Μονάχα συνεχίζοντας τις δράσεις μας μπορούμε να κρατήσουμε ανοιχτή την ΕΡΤ και να σταματήσουμε το “τσουνάμι” που έρχεται. Για εμάς μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Συνεχίζουμε τον αγώνα με πολιτισμό, ενημέρωση και ψυχαγωγία. Το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο δεν κόβει τον ομφάλιο λώρο της ΕΡΤ με την κυβέρνηση αλλά τον τυλίγει στο λαιμό της. Στόχος είναι ο ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος τουλάχιστο για τα επόμενα 10 χρόνια».

Ακόμα, ο κ. Καλφαγιάννης μίλησε για καρτέλ όσον αφορά την Digea, ενώ υποστήριξε ότι με κουκουλοφόρους, με ΕΚΑΜ και απειλές, υποχρεώθηκαν οι εργαζόμενοι να διακόψουν τις μεταδόσεις των πομπών. «Σήμερα ζητείται ελπίς με μια κυβέρνηση που γονατίζει στον κατακτητή και δεν μπορεί να αρθρώσει το ανάστημά της στον ελληνικό λαό», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της Ομοσπονδίας στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι δεν ήταν προϊόν διαβούλευσης. «Ήρθε αιφνιδίως για να δώσει επίφαση νομιμότητας στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι συνάδελφοί μου δεν επέτρεψαν το μαύρο να είναι οριστικό. Με θυσίες, και μεγάλο πόνο κράτησαν το φως στη ΝΕΤ μεταδίδοντας συνεχές πρόγραμμα το οποίο παρακολουθούν ανελλιπώς 1.600.000 επισκέπτες, ενώ ξεπερνούν τα 4 εκατ. στο Ίντερνετ», υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης και προσέθεσε: «Το μαύρο που επιβλήθηκε στην ΕΡΤ είναι μαύρη σελίδα στην ιστορία και κανείς δεν μπορεί να το θεωρεί αυτό τιμητικό. Είναι μια αντισυνταγματική, πραξικοπηματική, ανθελληνική πράξη. Βγάλτε το μαύρο και τότε θα σας πούμε ιδέες καταπληκτικές. Υπάρχουν παραδείγματα στην Ευρώπη που μπορούμε να τα αντιγράψουμε».

Στη συνέχεια, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι το «νομοσχέδιο είναι πρόχειρο, γραμμένο στα πόδια, αντίκειται στο άρθρο 15 του Συντάγματος, έχει σε ομηρία τους εργαζόμενους, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τις εντολές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ούτε την απόφαση του ΣτΕ».

«Εμείς είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε διαβούλευση για εξορθολογισμό της ΕΡΤ εφόσον επανέλθει στο καθεστώς πριν από την 11η Ιουνίου. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τίποτα τετελεσμένο καμία αντικοινοβουλευτική αντισυνταγματική εκτροπή», κατέληξε.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου ΜΜΕ Ιωάννης Σιοροβίγκας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, αν σκοπός της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει άλλο φορέα, τότε θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το υπάρχουν εξαιρετικό εργατικό δυναμικό της ΕΡΤ.

Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακρόασης (ΠΟΘΑ) Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, επέκρινε τους χειρισμούς που έγιναν από τη κυβέρνηση τονίζοντας ότι «όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν με ανοιχτή την ΕΡΤ και το ότι δεν έγιναν, μας βάζει σε υποψίες». Κάθετα αντίθετος δήλωσε ο κ. Παλαιοχωρίτης για τη συγκρότηση του εποπτικού και διοικητικού συμβουλίου όταν, όπως είπε, «ιδιώτες θα έχουν το πρώτο ρόλο και θα οδηγηθούμε σε μια ΕΡΤ που δεν θα αντιπροσωπεύεται από κόμματα και φορείς». «Αν με το νομοσχέδιο δημιουργηθεί μια ΕΡΤ αυστηρά ελεγχόμενη που καμία σχέση δεν θα έχει με την πολυφωνία, και τη δημοκρατία, αν αυτή θα είναι η καινούργια ΕΡΤ τότε εμείς προτιμούμε την παλιά με όλα τα κακά της», σημείωσε. Τέλος, μίλησε για μεσαίωνα όσον αφορά τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις στο νέο φορέα και προσέθεσε ότι «το σύνθημα περί μίας σύγχρονης ΕΡΤ δεν πείθει κανένα γιατί πρόθεση της κυβέρνησης είναι να απολύσει 2.500 εργαζόμενους όπως επιτάσσει η τρόικα».

 

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ