Κόντρα Σταμάτη-Κωνσταντοπούλου για τη ΝΕΡΙΤ

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ, μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο κ. Σταμάτης εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις κομμάτων και βουλευτών, που θα στοχεύουν στη βελτίωση του νομοσχεδίου αλλά όχι στην ανατροπή του, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Επικρατείας υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ, τονίζοντας ότι παύει ένα καθεστώς ελέγχου και καθοδήγησης του κράτους στη δημόσια τηλεόραση.

Πάντως, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα στην αναφορά του, ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για το μαύρο της ΕΡΤ αλλά αυτοί που εμποδίζουν τη λειτουργία της, καταλαμβάνοντας τους χώρους της και βγάζοντας πολιτικούς λόγους.

 

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι κριτήριο αξιοπιστίας ανάμεσα σε αυτά που λέμε και σε αυτά που εφαρμόζουμε. Δεν υπάρχει κανένας πολίτης ή πολιτικός που να μην κατέκρινε το ρόλο λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, και όταν έρχεται να ανατραπεί αυτό το καθεστώς η συζήτηση εξαντλείται σε όλα τα άλλα θέματα, πλην της ουσίας του νομοσχεδίου» υπογράμμισε αρχικά ο κ. Σταμάτης και συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να υπάρχει το πολιτικό θάρρος να ειπωθεί ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι θετικό. Η κυβέρνηση είχε το θάρρος να παραδεχτεί ότι ήταν σωστό, άσχετα αν οι αρχιτέκτονές του προέρχονται από άλλο κόμμα. Είναι θετικό το γεγονός, ότι συζητάμε όλοι για μία δημόσια τηλεόραση η οποία δεν θα υφίσταται τον ασφυκτικό έλεγχο και την καθοδήγηση του κράτους. Είναι ένα καινοτόμο σύστημα για τα ελληνικά δεδομένα».

 

Επίσης, ο κ. Σταμάτης, απέρριψε τις κατηγορίες περί παραβίασης της απόφασης του ΣτΕ, τονίζοντας ότι ουσιαστικά νομιμοποιεί όλες τις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση. «Η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει τις συχνότητες. Δεν υποδεικνύει, όμως, τον τρόπο. Αυτοί που εμποδίζουν να λειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση είναι αυτοί που καταλαμβάνουν τους χώρους ή βγάζουν πολιτικούς λόγους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κ. Κωνσταντοπούλου, που του αντέτεινε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που κατέβασε τους πομπούς.

 

«Η χούντα το έκανε καλύτερα» πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για να της απαντήσει ο κ. Σταμάτης: «Αν θέλατε να κάνετε ηρωικές σκηνές δεν θα τις έχετε. Ασκούνται πιέσεις, απειλές στους εργαζόμενους. Εμείς δεν θα πέσουμε σε αυτήν την παγίδα. Το ότι δεν έφυγε το μαύρο στη δημόσια τηλεόραση δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Εμείς δεν πάμε με τη λογική κάποιων. Εμείς είπαμε ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια μίας ήπιας λύσης».

 

«Θα ξεπεράσατε τα όρια δηλαδή; Πέστε μας τι σημαίνει “θα εξαντλήσετε τα περιθώρια μίας ήπιας λύσης”;» επέμεινε η κ. Κωνσταντοπούλου.

 

«Δεν φταίω εγώ αν δεν καταλαβαίνετε. Νόμος του κράτους μπορεί να γίνει αν όλοι βοηθήσουν σε αυτό. Θα είναι ένας νόμος που θα χαρακτηριστεί ως ιστορικό νομοθέτημα στα ελληνικά χρονικά» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας.

 

Παράλληλα, ο κ. Σταμάτης αναγνώρισε ότι όταν το ίδιο νομοθέτημα ήρθε παλαιότερα προς συζήτηση «χτυπήθηκε άγρια από πολλές πλευρές» ακόμα και από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ήταν τότε κυβέρνηση, ωστόσο, σημείωσε ότι σήμερα ωρίμασαν οι συνθήκες. «Μέχρι τέλος της συζήτησης του νομοσχεδίου είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε την όποια δική σας πρόταση που θα στοχεύει στη βελτίωση, όχι όμως στην ανατροπή» κατέληξε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ