Με νέο κόμμα ο Σαμαράς

Με νέο κόμμα ο Σαμαράς

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Νέο όνομα, ιδεολογική καθαρότητα και «δεξιό» προσανατολισμό στις πολιτικές εκτός μνημονίου, το τρίπτυχο Σαμαρά για το νέο κόμμα που σχεδιάζει. Πως επηρεάζουν τις εξελίξεις οι δηλώσεις Βορίδη για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Σε μία περίοδο έντονων διεργασιών εισέρχεται ο ευρύτερος χώρος της κεντροδεξιάς μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο 9ο συνέδριο της ΝΔ μέσω της οποία σηματοδότησε επί της ουσίας τη ριζική μετεξέλιξη της σε ένα κόμμα με ξεκάθαρο «δεξιό» προσανατολισμό στα θέματα που ακουμπούν ευαίσθητες χορδές της ελληνικής κοινωνίας όπως η ασφάλεια και η λαθρομετανάστευση. Με αναφορές στους ένστολους οι οποίοι εδώ και καιρό πολιορκούνται εκλογικά από τη Χρυσή Αυγή αλλά και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο κ. Σαμαράς άφησε να εννοηθεί ότι η συζήτηση πλέον για το «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» έχει ξεπεραστεί και η μάχη θα δοθεί σε άλλα πεδία της πολιτικής.

Αν και οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν το επιβεβαιώνουν επισήμως, η συζήτηση για την αλλαγή του ονόματος της Νέας Δημοκρατίας έχει πλέον ξεκινήσει έχοντας τη σφραγίδα του ίδιου του κ. Σαμαρά ο οποίος στην ομιλία του χθες αναφέρθηκε μόνο μία φορά στη Νέα Δημοκρατία και δεκάδες στη… Νέα Ελλάδα που φιλοδοξεί να «στεγάσει» ευρύτερες δυνάμεις που δεν συγγενεύουν κομματικά με τη «γαλάζια» βάση.

Η επιχείρηση προσέγγισης του κ. Σαμαρά με πρόσωπα που βρίσκονται πέρα και πάνω από τα πολιτικά όρια της ΝΔ – και όχι με τα στελέχη εκείνα που βρέθηκαν εκτός κόμματος για διαφορετικούς λόγους –αναμένεται ότι θα δώσει νέα τροφή στις συζητήσεις για τη φυσιογνωμία του κόμματος που έχει στο μυαλό του ο κ. Σαμαράς ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου περισσεύει η γκρίνια για τη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο ίδιος πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως φάνηκε και από την ομιλία του, φαίνεται να πιστεύει πως το διακύβευμα για την επόμενη ημέρα και την κατεύθυνση που θα έχει η χώρα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις πρόσκαιρες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις για το κομματικό παρελθόν και τα «πάθη» που φωλιάζουν στη βάση της ΝΔ.

Οι διεργασίες στην κεντροδεξιά προκαλούν πολλές συζητήσεις ακόμη και μεταξύ «γαλάζιων» υπουργών που εκτιμούν ότι δεν θα κλείσει εύκολα το «μέτωπο» με τον Μάκη Βορίδη και το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι η γενικότερη στροφή προς τα «δεξιά» ίσως κοστίσει σε ένα κομμάτι μετριοπαθών ψηφοφόρων που δεν ανήκουν παραδοσιακά στη ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς επιχείρησε πάντως να κάνει άνοιγμα προς όλες τις «δυνάμεις της μεταρρύθμισης» και προς όλους τους Έλληνες που θέλουν να αλλάξει, όπως είπε, η Ελλάδα της στασιμότητας δίνοντας σαφή δείγματα φιλελεύθερης προσέγγισης στα ζητήματα της οικονομίας με σκληρή «ατζέντα» όμως στα θέματα της ασφάλειας των πολιτών και της λαθρομετανάστευσης.

Η συγκατοίκηση με το ΠΑΣΟΚ σίγουρα δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και αυτό το γνωρίζουν στο επιτελείο του Πρωθυπουργού. Η παρέμβαση Βορίδη προκάλεσε μία πρώτη ρωγμή στις σχέσεις των δυο εταίρων και όπως ξέρουν άπαντες δύσκολα «μαζεύεται» μία τέτοια συζήτηση ιδιαίτερα μετά τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος για μία ακόμη φορά «χτυπά» Καραμανλή κάτι που για τους περισσότερους νεοδημοκράτες αποτελεί casus belli. Το Μαξίμου επιχείρησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα σε μία προσπάθεια να μη ρίξει άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενώ από τη ΝΔ χαρακτήριζαν τη δήλωση Παπανδρέου «άνευ σημασίας…» κάτι που όμως όπως όλα δείχνουν δεν θα αποτρέψει τα στελέχη της ΝΔ να βγουν μπροστά και να επιτεθούν στον Γ. Παπανδρέου σε μία περίοδο όπου τα πράγματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι τουλάχιστον περίεργα.

Μπορεί να πέρασε στα… ψιλά ωστόσο η φράση του κ. Βορίδη που τόση συζήτηση προκάλεσε επί της ουσίας επαναλήφθηκε χθες και από τον γραμματέα της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη ο οποίος στο μόνο που διαφοροποιήθηκε είναι πως δεν ανέφερε το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά μίλησε για «κρίση στη δεκαετία του ’80 που έχει συγκεκριμένη βάση και ονοματεπώνυμο…».

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ