Ο ανασχηματισμός έφερε “γκρίνια” σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ο ανασχηματισμός έφερε “γκρίνια” σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

 

«Γκρίνια» και στα δύο στρατόπεδα έφερε ο ανασχηματισμός καθώς βουλευτές τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους που δεν μπήκαν στην κυβέρνηση.

 

Άφαντη παραμένει από χθες το βράδυ η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, έπειτα από την απόφασή της να μη δεχθεί τη θέση του υφυπουργού Υγείας. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Λώρας Ιωάννου στον Real Fm, ακόμα και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Μανώλης Κεφαλογιάννης δεν μπορούσε να την βρει. Η ίδια μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για τους λόγους που αρνήθηκε τη θέση, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος της παραίτησης της ήταν ότι θα «συγκατοικούσε» στο Υπουργείο Υγείας με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι δυο τους δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις και όταν συναντιούνται στη βουλή δεν ανταλλάσσουν λέξη. Μάλιστα, η κυρία Βούλτεψη όταν ρωτήθηκε από βουλευτή, για τους λόγους που παραιτήθηκε φέρεται να απάντησε: «Άστα καημένε…».

 

Ακούστε το ηχητικό:

 

 

 

Δυσαρεστημένος φέρεται να είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κουκοδήμος επειδή δεν πήρε χαρτοφυλάκιο στον τομέα του Αθλητισμού, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Λώρα Ιωάννου στον Real Fm.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κ. Κουκοδήμος σκέφτεται ακόμα και να εγκαταλείψει την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ αυτή την ώρα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

“Μουρμούρα” και στο ΠΑΣΟΚ

 

Πλούσιο είναι και το παρασκήνιο για την μη αξιοποίηση στην κυβέρνηση του Πάρι Κουκουλόπουλου. Η υπουργοποίησή του θεωρείτο δεδομένη, όπως του είχε πει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Real Fm, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος του είπε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να παραχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε στον Πάρι Κουκουλόπουλο να αναλάβει τη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών χωρίς ακόμα να γνωρίζει αν στη θέση του υπουργού θα ήταν ο Γιάννης Μιχελάκης ή ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, όπως αρχικά ακουγόταν. Ο κ. Κουκουλόπουλος εκφράζει την κάθετη δυσαρέσκειά του και για τη σύνθεση της κυβέρνησης και για τον ρόλο που προτάθηκε στον ίδιο. Ενδεικτική και είναι η δήλωση που εξέδωσε πριν από λίγο.

«Στη νέα Κυβέρνηση μου προτάθηκε μια θέση με τη σύσταση της οποίας διαφωνώ για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Όπως ήταν φυσικό αρνήθηκα. Η συνέπεια λόγων και έργων πρέπει να μας χαρακτηρίζει, ιδιαίτερα όταν μας αφορά προσωπικά», αναφέρει ο βουλευτής Κοζάνης.

 

Σε ότι αφορά την Φώφη Γεννηματά, οι πληροφορίες του Real Fm αναφέρουν ότι μπήκε την τελευταία στιγμή στην κυβέρνηση, ενώ αρχικά δεν το επιθυμούσε. Το ίδιο ισχύει και για την Έυη Χριστοφιλοπούλου η οποία δεν ήθελε επίσης να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά άλλαξε γνώμη κατόπιν πιέσεως. Ο κ. Βενιζέλος, όμως, εισέπραξε δύο αμετάκλητα “όχι” για συμμετοχή στην κυβέρνηση, αφού τόσο ο Φιλιππος Σαχινίδης όσο και ο Θάνος Μωραϊτης αρνήθηκαν να αναλάβουν κάποιο πόστο.

 

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίζεται με ανάρτησή του στο Facebook, και ο Μιχάλης Καρχιμάκης, μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σιωπήσουμε και να αφομοιωθούμε σε αυτέ το χωνευτήρι της ενσωμάτωσης και της διολίσθησης», αναφέρει μεταξύ άλλων.

 

Διαβάστε αναλυτικά όσα έγραψε ο Μιχάλης Καρχιμάκης: 

«Αναρωτιέμαι στις επόμενες εκλογές ποιο θα είναι το ιδεολογικο και το πολιτικο πρόσημο της διαφοροποίησης της Δημοκρατικής Παράταξης απο την δεξιά ….

Οποίος το βρει ας μου το πει…..

Η μάλλον οι πολλές χιλιάδες που αγωνίστηκαμε και πάλεψαμε διαχρονικα για την παράταξη που ίδρυσε και μεγαλούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου απο το 1974 το ξέρουμε και δεν είμαστε διατεθειμένοι να σιωπησουμε και να αφομοιωθουμε σε αυτο το χωνευτήρι της ενσωμάτωσης και της διολίσθησης».

 

Παναγιωτακόπουλος: Έκθετο το ΠΑΣΟΚ

 

Τη έντονη διαφωνία του με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο νέο κυβερνητικό σχήμα εκφράζει ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος .

 Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του, ο κ.Παναγιωτακόπουλος αναφέρει:

 

«Από το χρονοντούλαπο της ιστορίας στη συγκυβέρνηση

Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν και οριστικοποιούν την πλήρη υποταγή της σημερινής ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην κεντροδεξιά.

Με δική τους ευθύνη και μόνο αποφάσισαν να μετατραπούν σε συνεταίρο του κ. Σαμαρά, του Πρωθυπουργού της πιο σκληρής δεξιάς που πλέον στηρίζουν χωρίς προφάσεις και για τον οποίο εξασφαλίζουν την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή.

Είναι μια επιλογή που πολιτικά, στρατηγικά και ηθικά αφήνει έκθετο το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη στα μάτια των φίλων, των μελών του και όλου του ελληνικού λαού.

Στρατηγικά γιατί διαλύει το σενάριο της Κεντροαριστεράς και το μετατρέπει σε εφιάλτη μιας Κεντροδεξιάς με σκληρά νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Εκτός και αν ο Σαμαράς και η σημερινή ΝΔ, αποτελούν την πολιτική δύναμη που θα ορθώσει και πάλι τη διαλυμένη, προδομένη και απαξιωμένη «Κεντροαριστερά» στη χώρα.

Πολιτικά γιατί η πλήρης ταύτιση με τις επιλογές Σαμαρά, οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στη μόνιμη εγκατάστασή του στη νεοφιλελεύθερη όχθη του πολιτικού συστήματος, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις αρχές και τις αξίες του και σε πλήρη ευτελισμό της δημοκρατικής και προοδευτικής του ιστορίας και προσφοράς.

Ηθικά γιατί αποδεικνύει πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο όνομα της «σωτηρίας της χώρας» και της «αποφυγής των εκλογών», στην ουσία αποτελούν προϊόντα συναλλαγής ανάμεσα σε δύο πολιτικούς, που χρησιμοποιούν συσχετισμούς εκλογικών και όχι κοινωνικών δυνάμεων, σαν το μέσο με το οποίο απλά θα διαχειριστούν για κάποιο ακόμα διάστημα, την εξουσία.

Η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία κοινωνική ούτε και κομματική νομιμοποίηση.

Είναι σε πλήρη αναντιστοιχία ακόμη και με τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου.

Είναι προφανές ότι την ευθύνη για τις εξελίξεις την αναλαμβάνουν πλήρως όσοι μεθόδευσαν αυτόν το συμβιβασμό και την υποταγή στις νεοφιλελεύθερες σειρήνες.

Τα νέα δεδομένα θα συζητηθούν σε σύσκεψη στελεχών της Αριστερής Πρωτοβουλίας τις επόμενες ημέρες. Όσοι θέλουν να καταγραφούν στην ιστορία σαν το «σωσίβιο» του κ. Σαμαρά, ας το πράξουν. Εμείς δεν μπορούμε όμως να τους ακολουθήσουμε.

 

Οι κόκκινες γραμμές για κάποιους μπορεί να φαίνονται διαφορετικές μέσα από τα γυαλιά της με κάθε τρόπο παραμονής τους στην εξουσία. Για εμάς είναι καθαρές, αδιαπραγμάτευτες και απόλυτα προσδιορισμένες».

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ