Οι «καραμπόλες» στο ΠΑΣΟΚ

Οι «καραμπόλες» στο ΠΑΣΟΚ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Την αποτίμηση του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης επιχειρεί λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή της η Ιπποκράτους, που ρίχνει τώρα το βάρος στο εσωτερικό της.

Ως «καραμπόλα» χαρακτηρίζουν μόνο αυτή που άφησε εκτός κυβερνητικού σχήματος τον Πάρι Κουκουλόπουλο. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα άλλωστε θεωρείτο απολύτως βέβαιο ότι είχε «κλειδώσει» η θέση του ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Αντίθετα, όλες οι πληροφορίες επιμένουν ότι ήταν ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης που ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι δεν ενδιαφερόταν για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα, αποθαρρύνοντας την όποια πιο συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Τη θέση του υφυπουργού Εργασίας απέρριψε κατά πληροφορίες και ο Θάνος Μωραΐτης που δεν αποκλείεται να αναλάβει θέση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ούτως ή άλλως, τώρα, οι ανακατατάξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, καθώς μετά την ένταξη στην κυβέρνηση σειράς στελεχών του, «χηρεύουν» πολλές κομματικές θέσεις. Η προσμονή δε, για την ανάληψή τους από νέα στελέχη, θα απομακρύνει και το ενδεχόμενο νέων τριβών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από τυχόν δυσαρεστημένους που δεν υπουργοποιήθηκαν.

Τα ονόματα έχουν ήδη αρχίσει να συζητιούνται. Επικρατέστερος για τη θέση της εκπροσώπου Τύπου ως χθες Φώφης Γεννηματά, θεωρείται ο Αρκάς βουλευτής Οδυσσέας Κωνστανινόπουλος, καθώς η κ. Γεννηματά αναλαμβάνει χρέη αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας. Την ίδια ώρα «χηρεύουν» όλες οι θέσεις του προεδρείου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Με τον Γιάννη Μανιάτη να έχει αναλάβει υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επικρατέστερος να τον διαδεχθεί στη θέση του Γραμματέα της «πράσινης» ΚΟ θεωρείται ο Φίλιππος Σαχινίδης, αν και μετά την προαναφερθείσα «καραμπόλα» δεν αποκλείεται τη θέση να καταλάβει ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Σαχινίδης θα αναλάβει θέση πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αντικαθιστώντας σε αυτή τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στη θέση της δεύτερης κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Εύης Χριστοφιλοπούλου (που μπήκε στο κυβερνητικό σχήμα αναλαμβάνοντας χρέη υφυπουργού στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης) θα κατευθυνθεί νεότερο στέλεχος της ΚΟ. Ενδιαφέρον έχει το ποιος θα αναλάβει θέση αντιπροέδρου της Βουλής μετά την υπουργοποίηση του Λεωνίδα Γρηγοράκου (σε θέση Αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών), κάτι που δεν έχει πάντως ακόμα αποφασιστεί.

Σειρά πράσινων στελεχών δε, θα… αποκατασταθούν αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στο «συντονιστικό όργανο» που θα φτιαχτεί μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αν και στην Ιπποκράτους επιμένουν πως το στοίχημα του καλού συντονισμού που απαιτείται στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα κερδηθεί μόνο εφόσον δώσουν ανάλογο στίγμα με τη συνεργασία τους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλούν ήδη πάντως για μία «ανανεωμένη κυβέρνηση» που φέρει το μεγάλο βάρος να βγάλει την χώρα από την κρίση, παράγοντας ταυτόχρονα έργο και συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις. Στοίχημα θεωρούν τη συγκρότηση ενός νέου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, αλλά και την εύρεση κοινού βηματισμού στα επιμέρους υπουργεία όπου συνυπάρχουν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου αυτό να εφαρμοστεί αποτελεσματικά.

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ